Кростата с Круши И Синьо Сирене

Oще Рецепти за Десерти
Oще Рецепти от Италия
Обща информация за Италия

Продукти за Кростата с Круши И Синьо Сирене:

За тестото:

2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана
200 г студено краве масло
1 жълтък
2-3 с.л студена вода – или колкото поеме

За пълнежа:

4-5 небелени зрели, но твърди круши
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар

Начин за Приготвяне на Кростата с Круши И Синьо Сирене:

Разполовяваме и почистваме крушите, без да ги белим и нарязваме на тънки резенчета. Поръсваме с лимоновия сок да не потъмняват.   

Смесваме брашното, кристалната захар, солта, настърганата лимонова кора и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с процесор или миксер (или претриваме през пръсти), докато сместа стане „на трохи”. Добавяме жълтъка и вода и замесваме грубо тесто.

 

Върху набрашнена хартия за печене разточваме неправилна кора с диаметър около 35-36 см, покриваме с фино готварско фолио и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.

През това време задушаваме на средно силна степен нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед за около 15-20 минути или докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.

Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.

Напръскваме с останалия мед, посипваме с натрошеното (или настъргано) синьо сирене и поръсваме обилно с филирани бадеми.

Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.

Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилатор) за около 30-35 минути, ако печем само върху хартия на долна скара или за около 40-45 минути ако печем в съд (или до готовност). Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне.

Сервираме топла или на стайна температура.
Рецептата за моята Кростата с круши и синьо сирене е адаптация по описание на Lauren Bracey: Pear and Bleu Cheese Tart, Easier than Pie

Кростата е Италиански тип пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, придавайки по „грубоват” вид на сладкиша – наричан още „селски пай“.

Предизвикателната комбинацията от круши, синьо сирене и бадеми, запечени с мед,  ми се стори особено изкусителна и реших да се отдам на тази така неустоима кулинарна забежка от установения вкус. 

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар