
Oще Рецепти за Десерти
Oще Рецепти от Италия
Обща информация за Италия
Продукти за Кростата с Круши И Синьо Сирене:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана
200 г студено краве масло
1 жълтък
2-3 с.л студена вода – или колкото поеме
За пълнежа:
4-5 небелени зрели, но твърди круши
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар
Начин за Приготвяне на Кростата с Круши И Синьо Сирене:
Разполовяваме и почистваме крушите, без да ги белим и нарязваме на тънки резенчета. Поръсваме с лимоновия сок да не потъмняват.
През това време задушаваме на средно силна степен нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед за около 15-20 минути или докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.
Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.
Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилатор) за около 30-35 минути, ако печем само върху хартия на долна скара или за около 40-45 минути ако печем в съд (или до готовност). Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне.
Кростата е Италиански тип пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, придавайки по „;грубоват“; вид на сладкиша – наричан още „селски пай“.
Добави коментар