Торонто – сборният пункт на хората

„Сборен пункт на хората“ означава Торонто на езика на хуроните. Това не е само най-големият град на страната, той се характеризира с може би най-яркото разнообразие от етнически групи – в кварталите му има и далекоизточна, и средиземноморска, но и типчно британска атмосфера.
Някога началото на града е било всичко друго, но не и обещаващо. Низината около езерото Онтарио не е много подходяща за строеж, така че пътищата и улиците често са били непроходими. „Калният Йорк“ е по онова време прозвището на града, който едва през 1834г. официално получава днешното си име. В началото на XIX век започва изграждането на столицата на Горна Канада (Онтарио), както се нарича британската област около Великите езера, за разлика от Долна Канада (Квебек). Това предизвиква бързо увеличаване на населението, още повече че заради войните на Наполеон има силна емиграционна вълна към Новия свят. В края на XIX век Торонто вече има над 200 000 жители.
Това ранно развитие се предопределя предимно от заселениците от Великобритания. Още през 1940г. над 80% от жителите на града са с британски произход. Съответно се действа по „британски“: градът се слави с характерния си начин на живот, който се съобразява със стриктен етикет и в който няма място за суматоха и необмислени постъпки, в който всички се подчиняват на правилата за обществена, духовна и икономическа дисциплина. Въпреки че това се възприема често като арогантност и високомерие, нищо не спира наплива от имигранти.
Все пак нещата доста се променят от Втората световна война насам. Торонто става притегателен особено за италианци, португалци, гърци, китайци, украинци, унгарци, германци. Броят на британците спада до 60%. Етническото разделение на града понякога е изумително. Така например на „Кенсингтън маркет“ се усеща атмосферата на типичен средиземноморски уличен пазар, недалеч от него се дочува източният шум на китайския квартал. И всичко това на една крачка от великолепието на градския център, в който се отличава с телевизионната кула, най-високата свободностояща сграда в света (553м.).
За да се види и опита всичко, което е Торонто трябва да планирате посещение от най-малко една седмица. Пет дни са достатъчни, за да видите много от забележителностите като Художествената галерия на Онтарио, телевизионната кула, Роджърс център, пристанището, дестилационата област, Каза Лома и изобилието от кварталите – от пазарът Кенсингтън и Чайнатаун до Малката Италия и Йорквил.
Четирите икони на съвременния Торонто са достатъчно близко разположени, че да могат да бъдат посетени от един единствен макар и зает ден. Ако започнете от улици Куин и Бей в Сити Хол (проектирана като форма на око, а предшестващата я сграда Олд Сити Хол е отсреща). В изградения в атриум-стил покрив на Итън Сентър на улица Йондж си струва погледа отгоре дори и да не оставате за разглеждане на 300те магазини. На юг по улица Бей може да минете през финансовата част на Торонто със своите красиви небостъргачи, а на запад е Фронт Стрийт с грандиозната телевизионна кула. Не е трудно да я намерите – просто гледайте нагоре. Може да се възползвате от бързия асансьор, за да стигнете наблюдателния етаж и после да обядвате във въртящия се на 360ºС  ресторант.
След това може да посетите съседния на кулата грандиозен Роджърс център, който много от местните жители все още наричат Скай Доум – първото му име. Може да си купите билети за бейзболен мач на Торонто Блу Джейс или ако няма мач на стадиона – да направите обиколка из него с екскурзовод. В Куинс Кей Терминал, част от градския център на пристанището, има много какво да се прави – от пазаруване и разглеждане на галерии до импровизирани уроци по грънчарство. По залез слънце се разходете по крайбрежната улица и хапнете в някой от най-големите ресторанти наблизо.
Ако сте тук през лятото вземете метрото на юг до Юниън Стейшън и след това от доковете в подножието на улици Бей и Куинс Кей се качете на един от фериботите до малките острови на Торонто. През зимата може да отидете до Научен център Онтарио, разположен на 11км.  североизточно от центъра. Друго място, заслужаващо посещение е Макмайкъл Канейдиън Арт Кълекшън, невероятен музей с  произведения на канадски и чуждестранни творци, разположен на над 100дка.
Може да се поскитате в някои от специалните квартали на Торонто. Например на изток от центъра е Росдейл – един от богатите квартали с антикварни магазини, както и из Данфорф – пълен с гръцки ресторанти. В Кабиджтаун има красиви постройки от 19ти век. Кинг Стрийт Ийст е място за обзавеждане и дизайн, а тръгваэки на изток от тук лесно ще стигнете до плажа и крайбрежните улици, идеално място за разходка и пазаруване.
В Еспланаде на Фронт Стрийт има голям брой заведения за хранене, но пазарът Св. Лорънс с щандове пресни храни винаги е бил гостоприемен и изкушаващ. Източно от Еспланаде е Хисторик Дестилъри – район, съставен от художествени галерии, бутици, ресторанти, както и място за провеждане на много фестивали целогодишно. Все пак някои от най-добрите театрални постановки, балетни представления, опери и концерти се провеждат между май и септември.
В Торонто най-приятно е просто да се разхождаш наоколо и да се наслаждаваш на това. Особено в края на пролетта или през ранната есен, когато има много концерти на открито и в заведенията все още има места па външните им и градински части  – целият град сякаш живее. От друга страна, в някои хотели по това време цените спадат с до 50% заради междинния сезон.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар