Загадките на стария Несебър

Несебър се намира на 37 км североизточно от Бургас и е разположен в най-северната част от Черноморското крайбрежие в областта. На север граничи с Бяла и Долни Чифлик, на запад – с Поморие, а на изток – с лазурното Черно море. Крайбрежната ивица на извесния курортен град е значителна, а нейния разнообразен характер създава чудесни условия за развитие на туризма. Интересно е структурирането на града. Старата част на Несебър е разположена на малък полуостров, а новата – на суша, вдадена в морето. Провлакът, свързващ  старата и новата част, е дълъг около 400 метра.

По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, но е изключителна туристическа атракция. Оше от древността Несбър е пресечна точка на много цивилизации и древни култури. Полуостровът, на който е разположен днешен Несебър в древността е бил известен като Месамврия Изследователи твърдят, че това място е било населено отпреди повече от три хиляди години, още в края на Бронзовата ера. Това обяснява дългата и богата история на днешен Несебър. Освен това града остава едно от най-колоритните места по нашето Черноморие. Интересно за туристите, посетили този град е да знаят, че според световната статистика Несебър е градът с най-многото църкви на глава от населението. Тук те са 44 на брой. Храмовете са изградени през периода от V до ХIХ век. Осемнадесет от тях са добре запазени, за другите свидетелстват само древни останки. Те обаче също толкова осезаемо впечатляват посетителите със своята археологическа и историческа стойност. Ненапразно наричат Несебър „енциклопедия“ на християнското църковно строителство. Особен интерес за гостите на града представлява старата част. Не може да си тук и да не я посетиш. Има нещо притеганелно в нея, нещо което те кара не само да се забавляваш през горещите летни дни, но и да разгърнеш книгата на миналото и да четеш жадно от нея. Първото, което спира погледа на влизане в стрия Несебър е дървената вятърна мелница, оставаща често запечатана на снимката за спомен, направена в този град. Продължаваме нататък и срещу нас вече са старите несебърски къщи. Уникални, величествени, строени гордо край виещите се калдъръмени улички. Тази неописуема хармония, между автенничността на българщината и морския бряг допринася за неповторимата атмосфера на стария град.

Разхождайки се из оживените калдаръмени улички на стария Несебър, туристът разглежда дълго и с наслада двукатните дървени къщи. Построени са в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Тези сгради са истински паметници от българското Възраждане! Погледа долавя уникалността на специфичната архитектура и майсторски изработените орнаменти върху черноморския тип дървена къща. Част от старите несебърски къщи са уредени като картинни галерии, а това е още по-голяма наслада за очите. Уникалността на стария несебър се крие и в това, че именно тук, в криволичищите ще срешнете много търговци, художници и хора на изкуството, предлагащи разнообразни сувенири, красиво изрисувани платна и ръчно изработени изделия за спомен. Близостта на морския бряг синхронизира на битовия магнетизъм – останките от старинни постройки, множеството изписани църкви, величието на несебърските възрожденски домове, пъстроцветните дюкянчета и сергии пред тях правят стария Несебър желана туристическа дестинация за наши и чужди туристи. Можеш с часове да се разхождаш тук и да съзерцаваш ансамблите на старите несебърски махали, да преоткриваш изключителния вкус и майсторство, вложени в градежа на къщи, зидове и улици.

Но не само автентичната старобългарска атмосфера грабва посетилите страта част на града. Уникално място тук, което трябва да се посети е местния Археологически музей. Именно тук са изложени ценни културни паметници, открити през последните десетилетия при археологически проучвания, провели се на Несебърския полуостров и териториалните води в района. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири просторни зали. От уредника посетителите ще начат, че несебърския Археологически музей е създаден още през 1956 г. Интересен е факта, че първата му експозиция е уредена в местната църква „Св. Йоан Кръстител”. В сегашната си сграда, музейната експозиция е преместена през 1994 год. Днес тук може да се види интересната и всеобхватна експозиция „Несебър през вековете”. Чрез нея всеки посетил това място ще се докосне да многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Интересно за гостите на стария Несебър е за научат, че местните ранни християнски базилики в района, са от първите вднешните български земи, след като Християнството е прието като официална религия в Pимската империя през 313 година. В Несебър има шест такива базилики, но само две от тях са сравнително добре запазени. Една от най-старите църкви, строена през далечния 5 век е базиликата „Св. Богородица Елеуса“. Разположена е на морския бряг в северната част на полуострова. Дълга е 28 м, а широчината й достига 18 м. Църквата е била разположена на свлачище и днес от нея са останали само основите.

Най-внушителна от черквите в Несебър е разположената в центъра на градчето Стара митрополия „Света София“, строена също през 5 век. От нея днес са запазени само останки. Уникално място в стария несебър е и Новата базилика „Св. Стефан”, изградена през 10 век. По-късно строените църкви: „Св. Йоан Алитургетус“ – от 14 век, „Христос Пантократор“  и „Свети архангели Михаил и Гавраил“ – от 13 век, „Св. Стефан“, „Св. Тодор“, „Св. Параскева“, „Св. Йоан Кръстител“ – от 11 век и многото други, също са уникални паметници на християнската култура. Църквата „Св. Йоан Алитургетус“ е кацнала живописно над несебърското пристанище. Смята се, че тя е най-красивата църква в града. Впечатлява с изключително майсторски украсени  фасади, особено източната, която е към морето. Друга несебърска забележителност е Етнографския музей. Помещана се в „Къщата на Москояни”. Разглеждайки сградата туристът ще се убеди, че тя е едно от най-интересните паметници на културата тук, открояващ се с уникална несебърска архитектура от периода на Възраждането. В центъра на стария град можете да посетите и живописно украсената, внушителна, изящна с архитектурата си църква „Иисус Христос Пантократор“. Изградена е през 13-14 век. Храмът е добре запазен, но за съжаление от богатата му вътрешна украса са останали само бледи следи. От екскурзовода ще научите друг интересен факт – през петвековното турско робство поробителите са позволили изграждането само на една църква в Несебър. Това бил храма „Св. Възнесение Христово“, наричан още „Св. Спас“. Малката по размери черква била издигната и изографисана през 1609 година. Както всички църкви, строени по онова време и тази от едната си страна е наполовина вкопана в земята, с малки прозорчета, без купол и камбанария, а външно по нищо не се отличавала от останалите сгради по онова време. Това било условието на османлиите – българската светая светих да не дразни окото на поробителя.

След като се наситите на уникалните несебърски църкви, обърнете  внимание и на крепосните стени и кули, опасващи стария град. От екскурзовода ще научите, че освен морето и те са служили като защита пред множеството атаки срещу древния Несебър. С годините укрепленията са разширявани и доизграждани многократно, а чрез тях градът е ставал все по-недостъпен за врага. Днес, след множесто разкопки и частична реставрация, крепостните стени са едни най-величествените паметници от миналото на Несебър.

Не по-малко интересни за разглеждане са и несебарските ранно-византийски терми. Така са наричани баните в древен Несебър. Намират се в най-ниската част на северния бряг на курорта, на север от църквата „Св. Иван“. Изследователите са проучили около 2/3 от тяхната площ – предверието, централната зала и помещението с басейните. Останалата площ от термите може би завинаги ще остане неразгдана, защото е попаднала под новите постройки на града. Любопитен за туристът е факта, че по оново време баните са се снабдявали с вода чрез подземни водопроводи. Други старинни забалежителности в района са уникалните по своя стил жилищни сгради, датиращи от 16 – 19 век. Това са къщите на Диаманди и на капитан Павел. Освен многобройни културни забележителности стария Несебър предлага и много възможности за забавление на своите гости. Макар да не е особено голям като територия, градът е особено богат на атрактивни места за посещение. Безброй са механите и ресторантите с изключителна кухня, а нощните клубове и дискотеките предоставят незабравими емоции. Ако имате време и възможност непременно посетете това вълшебно място. То неминуемо ще ви зареди с приятни изживявания и нови емоции.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар