Екзотично пътешествие, разкриващо историята и тайните на египетския свят

Едва ли има човек, който да не е чувал за Египет и малко са онези, които не искат  отблизо да се запознаят с него. Египет е страна на древна цивилизация, съществувала още в люлката на човечеството, с история от над 5000 години. Смята се, че страната е населявана от хора от преди повече от 250 000 години. Разположена в североизточната част на Африка, граничеща на юг с пясъчните пустини на Судан, на север със Средиземно море, а на изток с Червено море, тази част на света има огромно културно наследство, което да предложи и което ще впечатли всеки от вас. Египет е най-гъсто населен край коритото на река Нил поради горещия си сух климат, който е оставил огромни територии незаселени.

Тази страна има много забележителности, които си заслужава да посетите, но при споменаването на името й сякаш първо се сещаме за египетските пирамиди. Те са единствените оцелели от Седемте чудеса на античния свят, което ги прави още по-привлекателни и интересни за посещение. Трите най-известни пирамиди са на Хеопс, Хефрен и Микерин, като най-голяма е Хеопсовата, с площ от 229 кв.м. и височина 147 м, която е почти изцяло запазена до наши дни. Тези три пирамиди, чийто архитект е бил Хемон, са построени на западния бряг на Нил, като древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад. Построени са от каменни блокове, тежащи около два тона и според една от теориите са били построени за 20 години, като строежът им е приключил през 2580 пр.н.е. Една от загадките за тези внушителни постройки е, че първоначално са били смятани за гробници на фараоните, но в последствие египтолози оповестяват, че там са намерени само празни саркофази. Много са хипотезите за строежа им, като едни се допълват, а други взаимно си противоречат. Съществуват множество версии за предназначението на пирамидите. Някои астрономи през XIX в. са смятали, че освен като гробници, те са били използвани и като обсерватории, а също така и в качеството им на слънчеви часовници. Други изследователи пък са абсолютно убедени, че пирамидите са дело на пришълци от космоса. Може би най-интересна е хипотезата на Робърт Бюел, който по време на наблюдение съзвездието Орион, случайно  забелязал, че разположението на трите звезди в съзвездието е аналогично на разположението на трите пирамиди в Гиза. Интересно е също така, че не само разположението им е идентично, но и яркостта на звездите в съзвездието съответства на големината на пирамидите. Бюел смятал, че създателите на комплекса, състоящ се от пирамидите в Гиза и Големия Сфинкс, са имали желание да построят своеобразен „маяк“, който да предизвика бъдещите поколения да търсят истинския смисъл, заложен в проекта. Има още много интересни и необясними неща, свързани с влиянието на пирамидите върху определени предмети – бързоразвалящи се продукти, поставени в модел на пирамида, се запазвали много по-дълго, а изтъпено бръснарско ножче се самозаточвало за една нощ. Може би загадката на пирамидите още дълго няма да може да бъде разкрита, но когато ги видите, ще онемеете от тяхното величие и действително ще осъзнаете, че те може би са били построени с важен замисъл.

При посещението на пирамидите трябва да имате предвид няколко неща. Първото е, че не е позволено да се катерите по тях, да снимате, както и да взимате части или отломки за спомен, тъй като може да ви наложат големи глоби. Влизайки в Хеопсовата пирамида, трябва да се катерите по дълъг около 40 м и много тесен и нисък тунел, вървящ нагоре, за да стигнете до царската камера. Много е вероятно да ви прилошее или да развиете клаустрофобия, защото е задушно и трябва да вървите приведени.

Не по-малко мистериозен е и Големият Сфинкс, пазител на пирамидите. Най-много спорове се водят относно неговата възраст-основната теория е, че той е построен по време на четвъртата династия, а други твърдят, че е много по-стар от пирамидите и на възраст над 10000 години. Друга загадка е, защо във вътрешността му са открити кухини с много правилна форма, което означава, че са дело на човешка ръка, а не на разрушаване. Когато застанете пред Сфинкса, няма да можете да се осъзнаете от магнетичното и мистериозно излъчване, което той има. Сякаш погледът му е вперен във вечността, а в изражението му се преплитат безкрайно много настроения. Изключително е величествен и заради размерите си-72 м дължина, 20 м височина.

Задължително трябва да посетите и Долината на царете, където се намират гробниците на фараоните от Осемнадесета до Двадесета династия. Най-голямата гробница е за децата на Рамзес Втори, която има около 150 зали. Другата много известна е тази на Тутанкамон, за която се смята, че е защитена с проклятие – много учени и археолози са умирали при странни обстоятелства малко след като са я посещавали. Тя е и най-малко разграбваната, тъй като за съжаление още от древността гробниците са разбивани и днес в много от тях са намерени само предмети без почти никаква стойност. Тук снимането също не е позволено и може би ще останете малко разочаровани, тъй като в голяма част от гробниците достъпът не е позволен заради опасността да се повредят археологическите богатства.

Други интересни забележителности, които си заслужава да бъдат посетени, са храмовете в Карнак и Луксор, където се намира Луксорския музей на древностите, в който се излагат всички нови археологически находки от 1975г. насам.

Решавайки да предприемете такова далечно пътуване, несъмнено трябва да използвате услугите на туристическа агенция, която да поеме организационните работи. В зависимост от агенцията, цените варират между 700-1400 лева. Добре е да изберете хотел с 4 или 5 звезди, тъй като там не е Европа, а Африка и стандартите са съвсем различни. Хотелите от този ранг са наистина изключителни – с много растителност, обилна и вкусна храна, перфектно обслужване и не е добре да пестите от престой, защото в бедна държава като Египет нямате голям избор за разходки извън хотела-улиците са мръсни, прашни и едва ли ще ви харесат. Избирайки по-скъп хотел, не само си осигурявате изключително приятно прекарване, а и се грижите за здравето си – хигиената там е значително по-добра. Ще разполагате с басейн, джакузи, сауна и много други удобства, които заедно с впечатленията от забележителностите ще направят почивката ви незабравима. С допълнително заплащане на съответната агенция може да се запишете на много атрактивни приключения, някои от които са: пътуване с бъгита в откритата пустиня, яздене на камила, посещение на бедуинско селище и запознаване с нравите и обичаите му, гмуркане, пътуване с корабче по Нил, подводна разходка с батискаф – за всеки вкус има по нещо.

Ще обърна внимание на още няколко полезни неща, за да не разваляте престоя си с недоразумения. Едно от тях е, че Египет е ислямска страна със строги традиции и разхождането по улиците с прекалено разголени дрехи може да ви създаде неприятности. Друга особеност е, че там почти никъде няма написана точна цена на стоките и не пропускайте да се пазарите, тъй като продавачите могат да я качат многократно. Алкохол можете да закупите само от безмитните магазини, но имайте предвид, че не е много евтин. При разглеждането на забележителностите недейте да взимате нищо с историческа стойност, а при гмуркане е забранено да се повреждат коралите – глобата може да стигне до 1000 долара. Погрижете се и за здравето си –  използвайте слънцезащитен крем, защото слънцето е много силно, вземете си лекарства и в никакъв случай не пийте вода от чешмата. На тръгване нямате право да изнасяте местна валута, корали и археологически ценности.

С желанието да опознаете един съвсем различен свят, с добра организация и мъничко късмет със сигурност ще бъдете впечатлени от Египет, от неговата история, култура и обичаи. Направете си снимки и донесете много усмивки обратно в България. Приятно пътуване!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар