Азербайджан – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Дестинации в Азербайджан

Макар и да не е сред най-комерсиалните туристически дестинации в света, Азербайджан е една забележителна страна на констрасти, която определено има какво да предложи на всеки свой посетител. Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, още в първия миг страната ще ви грабне с интригуващата си история, богато културно наследство и голямото разнообразие от етнически групи, които съжителстват на територията й.

Историята на тази интересна страна е белязана от мнгожество важни факти: поради ценното й географско положение, в миналото не малко силни империи са водили битки за завладяването на земите й. Страната става част от Съветски съюз на 5 декември 1936 г. и  55 години по-късно, през 1991 г. получава независимостта си, заедно със съседката си Армения. Двете страни започват да водят регионална борба за контрол над земите й, която се  прекратява през 1994 г. с влизането в сила на Споразумението за примирие.

Днес Азербайджан заслужено се нарежда сред едни от най-мощните производители на петрол в света. Запътите ли се натам, няма как да пропуснете космополитната й столица Баку. Разположена на брега на Каспийско море, този енергичен и магнетичен град е не само най-големият в страната, но и водещ индустриален, икономически и културен център. Тук сякаш древността и настоящето вървят ръка за ръка. Уникално е усещането да видите как се пресичат два могъщи континента – Европа и Азия, как се преплитат културите на Запада и Изтока, а древните исторически и архитектурни паметници си съжителстват така добре с блестящите небостъргачи и модерни сгради. И напълно контрастиращи на цялата тази космополитност ви очакват  малките градчета и селца във вътрешността на страната, които ще ви потопят в една съвсем различна атмосфера и действителност. 

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар