Пулия – Информация, Забележителности, Дестинации

Booking.com

Пулия (на италиански: Puglia) е регион в южна Италия. Той се намира в южната част на Апенинския полуостров и граничи на север с Молизе, на запад с Кампания и Базиликата, на изток с Адриатическо море и на юг с Ионическо море. Пулия е известна с богатата си история, красивите пейзажи, прекрасните плажове и вкусната кухня.

Ето някои от най-известните атракции и дестинации на региона Пулия:

Бари (Bari): Това е главният град на Пулия и е известен със своята историческа стара част, която се нарича Bari Vecchia. Там можете да посетите катедралата на св. Сабино, норманския дворец и крепостта на св. Николай.

Алберобело (Alberobello): Това е малък град, известен със своите традиционни трули – кръгли, каменни къщички с конусообразни покриви. Трулите на Алберобело са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гаргано (Gargano): Това е планинско плато, разположено на източния край на Пулия. Регионът е известен с красивите си плажове, средиземноморската растителност и защитения национален парк „Гаргано“.

Лече (Lecce): Този град е известен със своите барокови архитектурни произведения и е наричан „Фиоре ди Лече“ (Цветето на Лече). Можете да се разходите из уличките на града и да разгледате великолепните църкви и площади.

Кастел дел Монте (Castel del Monte): Това е уникална крепост, разположена на върха на хълм в района на Андрия. Крепостта е построена през 13 век от император Фридрих II и е включена в световния според ЮНЕСКО. Тя се отличава със своята уникална октагонална форма и съчетава елементи от различни архитектурни стилове.

Castel del Monte, historic castle in Barletta Andria Trani province, Apulia, Italy

Отренто (Otranto): Този крайбрежен град е известен със своята историческа централна част, която е обкръжена от стени и има красива гледка към Адриатическото море. Можете да посетите Отрентската катедрала, която съхранява мозайките на орлите и други исторически артефакти.

Матера (Matera): Въпреки че Матера се намира в съседния регион Базиликата, близостта му до Пулия прави този град стойностна атракция за посещение. Историческият център на Матера е известен със своите пещерни жилища, които са най-старите непрекъснато населени селища в света. Те са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Саленто (Salento): Това е полуостров, разположен в южната част на Пулия. Регионът е известен с прекрасните си плажове, кристално чистите води и културното разнообразие. Можете да посетите градовете Лече, Галиполи и Отранто, както и да опитате традиционни салентински ястия и вина.

Това са само някои от атракциите и забележителностите, които Пулия предлага. Регионът съчетава богата история, културно наследство и невероятни природни красоти, които го правят привлекателно място за посещение.

Малко повече за главния град – Бари:

Бари е град и община в регион Апулия, южна Италия. Намира се на брега на Адриатическото море и е столица на провинция Бари. Градът притежава богата история, която се проследява до древността, и е важен икономически и културен център на региона.

Бари е известен със своите исторически забележителности. Една от основните туристически атракции е Катедралата Свети Никола, изградена в романски стил и се счита за един от най-важните религиозни обекти в Апулия. Други интересни места включват базиликата Свети Никола, археологическия музей и Стария град на Бари – Бари Вече.

Бари се състои от четири различни урбанистични района. На север е плътно застроеният Стар град на полуострова между две модерни пристанища, с Базиликата Свети Никола, Катедралата Сан Сабино (1035–1171) и Замъкът Хоенщауфен (Hohenstaufen Castle), построен за Фридрих II, където сега е също и големият нощен живот. На юг е кварталът Мурат (издигнат от Жоаким Мурат), сърцето на модерния град, който е изграден върху правоъгълна схема с главна панорамна урлица за разходки с изглед към морския бряг и основния търговски район (виа Спарано и виа Арджиро).

Съвременните жилищни зони, обграждащи центъра на Бари, са изградени през 1960-те и 1970-те години, като заменят старите педградни квартали, които са се развили по пътищата, разклоняващи се от портите на градските стени. Освен това, външните предградия се развиват бързо през 1990-те години. Градът разполага с обновено летище, Летище Карол Войтила, с връзки към няколко европейски града.

Ако имате един ден в Бари ето идеи какво да посетите:

Еднодневната екскурзия в Бари може да предложи наситен и интересен опит, разглеждайки някои от главните забележителности на града. Ето предложение за еднодневна програма в Бари:

  1. Старият град (Бари Вече): Започнете деня с разходка из мрежата от улички и тесни пътеки на Стария град. Разгледайте типичните бели къщи, средновековните замъци и усетете автентичната атмосфера на това историческо място. Особено интересен е площадът Piazza del Ferrarese и крепостта Castello Normanno-Svevo.
  2. Базиликата Свети Никола: Посетете великолепната базилика Свети Никола, която е и символ на Бари. Разгледайте впечатляващата архитектура и вътрешността на сградата. Не пропускайте да видите и светите мощи на Свети Никола, които се считат за свещен съдържател на града.
  3. Портовете на Бари: Продължете обиколката си по града до пристанището. Разходете се из морската пешеходна алея и се насладете на изгледа към Адриатическото море. Можете да видите и барките на рибарите, които са характерни за Бари.
  4. Лунапарк: За разнообразие и забавление, можете да посетите Лунапарк в Бари. Там ще намерите различни атракции, забавления и ресторанти. Това е отлично място за почивка и релакс след обиколката в града
  5. Посещението на Замъка Хоенщауфен (Hohenstaufen Castle) в Бари е препоръчително за туристи, които се интересуват от историята и културата на града. Замъкът е известен и като Замък Свети Георг (Castello di San Giorgio) и е един от най-важните исторически обекти в региона. Замъкът е бил построен през XIII век и е имал различни функции през годините – от крепост до резиденция на император Фридрих II. Днес той представлява значим туристически обект и част от него е превърнат в музей, където можете да разгледате различни изложби, включително археологически находки, и да се запознаете с историята на Бари и околните местности. Замъкът се намира в района на Стария град на Бари, който сам по себе си е атракция с уникален архитектурен стил и историческа стойност. Така че, не пропускайте посещението на Замъка Хоенщауфен ,то ще бъде интересно и обогатяващо изживяване по време на вашата екскурзия в Бари.
  6. Местни вкусотии: Не забравяйте да опитате някои от традиционните деликатеси на региона. Пробвайте паста, морски дарове, свежи рибни ястия и местно приготвени сладкиши.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар