Велико Търново – град с богато историческо минало

Велико Търново е град в Северна България, център е на Община Велико Търново и Област Велико Търново. До 1965 година името на града е Търново, както и днес е наричано често в разговорния език.

Градът може да ви впечатли както с историята, така и с уникалните забележителности и градоустройство.

Велико Търново е един от най-старинните градове на България-през близо петхилядната си история той е бил столица на Второто Българско царство; имал е славата на новия Рим, Йерусалим и Константинопол взети заедно; развил се е като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век.

Още стъпвайки в този град, ще почувствате автентичната атмосфера на един град, който има с какво да се гордее и какво да покаже. Архитектурата му е впечатляваща-погледнат от високо, той изглежда построен на етажи и се създава илюзията, че къщите “са кацнали” една върху друга- този ефект е заради хълмистата, а на места и скалиста земя.

Една от задължителните спирки, които трябва да направите, е крепостта Царевец. Тя има три входа, пред главния от които има подвижен мост, недопускащ враговете. Хълмът Царевец е заобиколен от три страни от река Янтра, което е правело достъпа още по-труден. Без съмнение ще се възхитите и онемеете от гениалния замисъл на огромното здание и от неговите размери. В средата на Царевец се издигал дворецът, който се състоял от тържествена зала, църквата “Св. Петка”, жилищни и стопански сгради, водохранилища и помещения за стражите-всичко е обмислено до най-малкия детайл, за да могат обитаващите крепостта да имат максимални удобства и същевременно да са напълно защитени. Дворецът бил защитен от яки каменни стени и огромни бойни кули, от които до наши дни е запазена само една-Балдуиновата кула. По нея човек се качва по стръмни и опасни, много тесни виещи се стълби.

Други исторически и културни паметници,които си струва да посетите, са: Регионалния исторически музей- създаден е през 1871 година и в момента в него работят научни сътрудници, уредници и екскурзоводи, които с радост ще ви обслужат, а и имате богат избор от отдели за посещение- Археология, Етнография, Християнско изкуство, Българските земи през XV-XIX в., Нова и най-нова история, Фондове и научен архив, Културно-просветен, Лаборатория за реставрация и консервация, Административно-финансов и стопански, Фотоателие и фотолаборатория, Компютърна обработка на фондовете и издателска дейност, Библиотеки и Недвижими паметници на културата ; Къщата-музей на П.Р.Славейков, където екскурзоводи разказват подробно за живота и творчеството му ; Улицата на занаятите; Археологическия музей.

Ако пък не сте твърде ентусиазирани да разглеждате забележителности и сте дошли само на разходка и да разгледате, можете да посетите доста заведения в зависимост от предпочитанията ви. Пицария “La Scalla” например предлага уютна атмосфера-камина, дървени маси, приглушено осветление, а ако желаете да поръчате, то доставката е безплатна, а цените са съвсем приемливи. Ако пък искате да излезете вечер, в дискотека “Organza” ще си прекарате добре-има три отделения с различни стилове музика и дизайн, а цените не са много високи.

В случай, че града ви хареса, има хотели и вили, в които може да отседнете. Хотел “Етър” е на петнадесет етажа, намира се в центъра на града,  предлага стаи със санитарен възел и телефон, има ресторант и снек-бар. Стаите са добре почистени, поддържани, а заплащането варира от 50 до 125 лв, в зависимост от стаята, като е включена и закуска. Други хотели в центъра са “Киев”, “Анхеа”, а в покрайнините на града има и много къщи за гости- “Приятели”, “Двете кукли” и други.

Във Велико Търново се провежда и събитие, което поради факта, че се провежда на не повече от три места в света, е станало един от символите на града- спектакъла “Звук и светлина”. Той представлява аудио-визуален спектакъл, който разказва славната и трагична история на Второто Българско Царство, съпровождан от уникални разноцветни светлини и ефекти, драматична музика и църковни камбани. Ако имате време и го посетите, наистина ще се почувствате като част от града и ще се насладите на прекрасна атмосфера. На спектакъла се представят и различни славни моменти от българската история, които извикват патриотизъм и чувство на принадлежност към родината. По време на събитието не е желателно използването на мобилни телефони и фотоапарати.

Градът може да се похвали и с престижни университети- Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“ и Национален военен университет „Васил Левски“, които се радват на интерес от студенти от цялата страна.

Велико Търново е град, който оставя прекрасни впечатления и спомени у хората, които са го посетили,и напълно заслужено се помества в класацията “Стоте национални туристически обекта”.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар