Разходка из Рила

Поредната планинска разходка е из величествената Рила планина. Маршрутът тръгва от Дупница. Градчето се намира северозападно от Рила и е разположено в полите на планината. Не бързайте веднага да поемате към високите хребети. Разходете се из града. Тук, в центъра на Дупница можете да видите старинна часовникова кула, както и много сгради строени през миналия век. Можете да посетите и местните забележителности, които не са много, но определено ще ви заинтригуват. Разгледайте Историческия музей, Художествената галерия и Къща-музей „Станке Димитров“. Още като стъпите в този живописен град разбирате, че величествената Рила прави Дупница забележителна и магнетична. Отправиш ли поглед към планинската верига виждаш склонове, изправени като стражи и в същото време нежно „прегръщащи” града. Дупница е атрактивно място за любителите на природата. От тук започват много туристически маршрути по малки трънливи пътечки, виещи се през Рилската пустиня, та чак до Самоков или до гордия Пирин, през величествения Рилски манастир.

Насочваме се към село Ресилово и се озоваваме сред невероятно красива природа. Това е първото село от община Сапарева баня, което ще ви посрещне, ако идвате от Дупница. Отстои само на 7 км източно от града. Тук непременно разгледаите манастира „Покров на Пресвета Богородица“. Ще научите, че това е един от малкото действащи женски манастири в България. Красивата сграда сгушена в прегръдките на дивна гора е разположена непосредствено над селото. Ще узнаете, че изграждането на тукашния храм започва през 1932 г. Според преданията мястото на строежа било показано на местните хора от самата Пресвета Богородица. През 1994 г. в манастира започва ново строителство, ремонт и реконструкция на съществуващите вече сгради. Тогава са съградени и двата параклиса в манастирския двор – „Св. Дух” и „Св. Архангел Михаил”. Това свято кътче в Рила е посещавано ежегодно от много туристи, а и манастирските порти са постоянно отворени. Ако се намирате в този район през есента, добре е да знаете, че храмовият празник на манастира е на 1 октомври. Тогава местността около Светата обител се оглася от весела глъч и народна песен, извиват се кръщни хора.

Пътят води към Сапарева баня, но първо ще преминете през китното планинско село Овчарци. Ще научите интересен факт, свързан със селската черква. Храмът „Св. Богородица“ е построен с труда на местните хора, като каменните плочи, с които е постлан подът му са пренасяни на гръб, чак от местността „Юрушките гробища”. Интересни неща ви очакват и в Сапарева баня. Градчето се намира на територия с разнообразен релеф, включващ равнинна местност от Дупнишката котловина, част от долината на река Джерман, стръмни рилски склонове по посока на село Овчарци, както и полегатите склонове на Верила планина. Селището е уникално и с това, че тук се намира единствения в България и Европа гейзер-фонтан, чиито води достигат температура 103?С. Ще узнаете и друго любопитно за района – в  местността „Кременик”, разположена край града се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки. Те  са доказали, че животът по тези места не е прекъсвал от ранния до късния неолит. Според специалистите първите обитатели на праисторическото селище са дошли чак  от долината на река Струма. Археолозите твърдят, че именно тези народи били носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Старото, известно ни днес име на града, намирал се на територията на днешна Сапарева баня е Германея. Според специалистите то датира от времето на траките. Името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Според  езика на траките „германея“ означавало „гореща вода“.

Няма как природните богатства, климата и местоположението на сапаревския район да не предразполагат туристите към различни видове релаксация. Тук има всички предпоставки за развитие на балнеолечение, екологичен и селски туризъм. От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Боровец, Ресиловския и Рилския манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила. По екологична пътека можете да стигнете до водопада на река Бистрица, а маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи в района.

Любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др. Особено преживяване предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които носи името „Овчаренският” и е висок цели 39 м. Насочваме се към близкото курортно селище Паничище. Курортът е разположен сред вековни иглолистни гори. Тук животът кипи в пълния смисъл на тази дума – има много почивни бази, ски-влек с добра писта и няколко големи хотела. В центъра на курорта е създаден Посетителски център „Паничище” към Национален парк „Рила“. Не пропускайте това уникално място! Тук ще научите, че този район е избран защото Паничище е една от най-широко отворените врати към сърцето на Рила планина. От тук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила, като тези към Седемте рилски езера, връх Мальовица и към най-големия духовен и културен паметник на България – Рилския манастир.

В този дял на планината се намират и не една природни забележителности, като „Урдините езера” и „Скакавишкия водопад”. В центъра ще получите и всякакъв вид информация за Национален парк „Рила“. Ще се насладите на изложението, показващо богатството от растителни и животински видове в района. Центърът осъществява и образователно-възпитателни програми, както и задачи, свързани с опазването на природната среда и  развитието на екотуризма в границите на парка. В района около Паничище се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила – „Сухото”. Сапарева баня и курорта Паничище са изходен пункт за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила – хижите „Пионерска”, „Ловна”, „Скакавица”, „Вада”, „Рилски езера”, „Седемте езера” и др. Стигнете ли до хижа „Скакавица” непременно посетете водопада, в близост до нея. Пътят от хижата до едноименния водопад е около половин час. Ще се насладите на неописуема гледка! Ако видите това райоско място през зимата също няма да останете разочаровани – гледката е впечатляваща – замръзнала вода с височина 85 м. През това време на годината вледенения водопат е подходящ дори за катерене. А такова преживяване не се забравя!

Маршрутът води към хижа „Седемте езера”. От тук е изподния пункт за най-красивата и посещавана езерна група в България – седемте рилски езера. Ако обичате алпинизма можете да изкачите последователно връх „Хайдута”, известен още като „Харамията”, „Вазов връх”, а от там да слезете до друга българска светиня – Рилския манастир. Можете да изберете и маршрут към хижа „Пионерска”. Тя е разположена в местността „Голямото селище”, в северозападната част Рила. Мястото е много красиво и докато се наслаждавате на природните дадености стигате почти неусетно до хижата. Триетажната сграда има капацитет 76 места, водоснабдена и електрифицирана е. Ако пожелаете да се подкрепите с топла храна, тук има оборудвана туристическа кухня и столова. Гостувате ли на хижата през зимата непременно се възползваите от очарованието на ски-удобствата, които предлага района. До хижата се намира ски-писта, съоръжена с влек.

Пътят води към друго живописно кътче – местността „Обесения камък”. Жалко е обаче, когато сред тази чудно красива природа съзреш изхвърлени отпадъци и следи от небрежно отношение. И тук, в околностите ще видите следи от застрояване, изсичане, пресушаване, бракониерство…извършени без всякакъв ред и морал! Сякаш не проумяваме какво губим, замърсявайки природата?! Така, в размисъл за отношението ни към родната природа поемете към сърцето на Рила – седемте Рилски езера. В околностите им са хижите „Вада”, „Рилски езера” и „Седемте езера”, така че ако искате да разнообразите маршрута имате възможност да го направите. Седемте рилски езера се намират в северозападната част на планината. Езерата са разположени стъпаловидно, в голям циркус по северния склон на връх „Дамга”, ограден от върховете „Сухия чал”, „Отовишки връх” и „Харамията”. Ще разберете, че името на всяко от седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Най-високо е разположено езерото „Сълзата”. Нарича се така заради прозрачността на водите му. Следващо, по височина е „Окото” и има почти идеална овална форма. „Окото” е и най-дълбокото циркусно езеро в България –  дълбоко е 37,5 м. „Бъбрека” е езерото с най-стръмните брегове. Четвъртото езеро е „Близнака”. То е най-голямото по площ езеро от всички рилски езера. Езерото „Трилистника” е с неправилна форма, а бреговете му не са стръмни. Най-плитко е „Рибното езеро”, а най-ниско – „Долното езеро”. Интересно е, че в него се събира водата, която изтича от останалите езера. Именно това езеро дава началото на река Джерман. От хижа „Скакавица” може да се стигне до Седемте рилски езера за около 1,30 часа. Наоколо има още безброй пътеки, които можете да изберете, но не забравяйте сентенцията „В планината винаги по-краткия маршрут е по-опасен”.

И най-важното – пазете природата чиста, защото тя е не само наша но и на идните поколения, а никой не иска да бъде длъжник!

Провери и Намери Най-Ниската Цена Сред 1 206 987 Места за Настаняване по Целия Свят:

Booking.com онлайн хотелски резервации

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар