В Силистра и резервата „Сребърна”

Силистра е град, който си заслужава да се посети. Не само заради славното си историческо минало и множеството паметници на културата в района, но и заради невероятната природа в този бълграски край. Градът е разположен в Североизточна България и има свое пристанище на река Дунав. На север граничи с Румъния и се намира на 120 км североизточно от град Русе. Имате ли възможност посетете града и сами ще се убедите, че ненапразно той е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Историята на Силистра е древна. Той е един от най-старите български градове. Основите му са поставени преди около 1900 години, чрез изграждането на римската крепост „Дуросторум”. От екскурзовода ще научите, че в района са открити много римски останки, свидетелстващи за това. Днес находките са изложени в архитектурно–археологическия резерват “Дуросторум – Дръстър – Силистра”, с разкритата към нея “Патриаршеска базилика”. Уникалния древен комплекс е разположен в централната част на града и е посещаван от много туристи. Разглеждате ли го обърнете внимание на Южна крепостна стена в него. Изследователите твърдят, че това е едно от най-мощните военно-отбранителни съоръжения в България от периода на късната Античност и Средновековието. Предполага се, че крепостта е изградена по времето на император Константин Велики, в началото на ІV в. за отпор срещу тогавашните нашественици – готи и хуни. Ще научите, че през 681 г. пред Южната крепостна стена спира победоносната българска армия на хан Аспарух.  След началото на ІХ в. хан Омуртаг възстановява разрушената стена. Зад крепостната й порта, през далечната 896 г. цар Симеон Велики съхранява българската войска и предприема победоносното нападение срещу маджарите. Няколко десетилетия по-късно на същото това място се срещат едни от най-бележитети владетели на средновековна Европа – византийския император Йоан Цимисхи и руско-варяжкия княз Светослав. Ще научите още, че на това място през 1180 г. братята Асен и Петър възстановяват българската власт в Дръстър. От укрепителната порта, през 1299 г. към Търново тръгва и дръстърския деспот Теодор Светослав, където бива коронован за Български цар. В архитектурно–археологическия резерват са открити и останките от Патриаршеска резиденция. Разглеждайки комплекса и научавайки интересни исторически факти от древното минало на Силистра и страната ни ще останете заинтригувани от богатата култура забладяла този край още от древността.
Обогатете познанята си посещавайки и Регионалния исторически музей, разположен в центъра на града. Тук ще научите, че Силистра е един от първите градове в България, в който е поставено началото на музейното дело у нас. Историческият музей е построена в периода 1923 -1924 г. Богатата музейна експозиция е изложена в няколко основни раздела: „Археология”, „Възраждане”, „Етнография”, „Нова история” и „Най-нова история”. Тук можете да разгледате уникални паметници от праисторическата, античната и средновековната епоха. Най-голям интерес у посетителите предизвикват археологическата и етнографска експозиции. Тук са изложени уникални паметници на културата, които имат както национално, така и световно значение. Едни от най-ценните експонати са: римски слънчев часовник, изработен от камък и един от най-големите откривани досега по българските земи, римски спортен шлем-маска, уникална колекция от златни накити от периодите ІІІ-ІV и ХІІІ-ХІV век, колесница от погребение на знатен римски магистрат от края на III век, както и монетни колекции датиращи от ІV в. пр. Хр. Тук е съхранена и изложена една от най-големите колекции от средновековни кръстове, датиращи от Х-ХІІІ в. От уредника на музея ще научите, че в областта са открити много римски останки. Край Силистра се намира една от най-ценните в Европа късноантична гробница, с древни стенописи от ІV век. Гробницата е открита през 1942 г., като специалистите са на мнение, че тя е от времето на император Теодосий I. Още в музея можете да видите снимка на гробницата, а ако разказаното и видяното в Историческия музей ви е впечатлило, то насочете се към югоизточната част на града, където ще имате възможност да разгледате римската находка.
Непременно посетете Художествената галерия в града, разположена в централната част на Силистра. Тук ще се насладите на изящни произведения на изкуството от наши и чужди художници. Изложени са не само картини, но и интересни дърворезби, икони и пластики. Ако обърнете внимание към възвишенията заобикалящи крайдунавския град ще видите живописен хълм, разположен от към южната част на града. Върху него е открита добре запазената до наши дни Турска отбранителна крепост, носеща името “Меджиди Табия”. Според специалистите укрепителното съоръжение е изградено през 1841-1853 г., като допълнително укрепване на крайдунавския град, когато реката е била естествена граница на тогавашната Османската империя. Ако разгледате крепостта отблизо ще се впечатлите от подземните тунелите, които пресичат хълма и стигат до ключови места чак в другия край на града. Историческите данни сочат че крепостта е изиграла важна роля по време на руско- турските войни от 1853-56 г. и 1877-78 г. Интереснен факт е, че уникалното съоръжение е построено от принудително събрани български майстори, както и това че по това време са се изграднали и първите възрожденски храмове в Силистренско – църквата в Алфатар, през 1846 г. и тази в Калипетрово, датираща от 1847 г. Разглеждайки стената на отбранителната крепост ще видите, че тя има формата на шестоъгълник, а височината й достига 8 м. Непосредствено до стената ще забележите ров. Предполага се, че ролята му е била да служи като препятствие за нашественици. От екскурзовода ще научите още любопитни факти. Крепостта е участвала в Кримската война, която по тези места започва през 1853 г. В сраженията около укрепителното съоръжение участва и гениалния руски писател Лев Николаевич Толостой. Мястото наистина е уникално, още повече че това е единствената напълно съхранена крепост от времето на Османската епоха по нашите земи.
В източната част на Силистра има друга древна находка – останки от римска градска вила. Предполага се, че сградата е строена през периода ІІ-ІІІ в. и е принадлежала на заможна фамилия. Намирала се е близо до центъра на античния град Деросторум. Изследователите твърдят, че по време на нашествията на готите, в периода ІІІ-ІV в. вилата, както и самия Дуросторум са били разрушени и опожарени. Интересно е, че останки от античната римска крепост и гранични съоръжения са открити на различни места в града, както и по бреговата линия на река Дунав. Ако излезете извън града, и следвате пътя край живописното русло на река Малък Каногьол, ще преминете край селата Стрелково, В. Левски, П. Русаново и Кутловица.  След около 10 км югоизточно от Силистра ще стигнете до Тракийски култов комплекс, състоящ се от 4 скални светилища. Разгледайте внимателно това уникално място. В живописния каньон край реката ще забележите, че цетралното светилище, наречено “Баджалията”. Скалният храм пък е оформен в голяма пещера, до която се достига по изсечен в скалата тунел. До него е оформена голяма олтарна ниша, под която има нещо като площадка, на която се предполага че са се извършвали култови ритуали. От екскурзовода ще узнаете, че в подножието на храма са открити много тракийски и антични керамични предмети, датиращи от периода VІ в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр., както и множество сребърни монети. Срещу каменния храм, върху величествена скална колона е оформена площадка с жлеб. Предполага се, че от това място  траките са правили своите астрономически наблюдения.
Югоизточно от Силистра има друг природен феномен. Следвайки руслото на река Суха, южно силистренското село Голеш ще видите уникална колония от скални манастири. Оформени в скалите са 7 манастира с множество църкви, килии и параклиси. Това уникално творение на природата се намира сред нечувана красота. Предполага се че скалните манастира в този район датират от периода V-VІ век. Интересно е да научите, че засега това са най-ранните скални манастири открити по нашите  земи.
В околностите на Силистра, недалеч от село Сребърна се намира и един от най-интересните и ценни резервати в страната – резервата „Сребърна”. Ако сте в района непременно посетете това уникално място. Резервата обхваща езерото и територията край него. Само тук можете да видите колонии от розови пеликани, които летуват в „Сребърна” всяка година. Уникални са не само пеликаните, но и растителността в района. Основно тук верее тръстика, но се срещат и водни лилии, блатно кокиче и папур. Богат е и птичия свят. С повече късмет ще видите различни по вид водоплаващи птици, диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, чапли, диви патици и други. Ще узнаете, че местообитание в резервата намират и видрата, езерния рак, обикновената костенурка, водния плъх и други. Към закритата музейна експозиция на резервата има голяма колекция от препарирани животни, които също представляват интерес за посетителите. Ще се почувствате още по-невероятно когато разглеждайки експонатите дочувате и уникалните звуци, които те издават в природата. Съвременното звуково оборудване на залата ще ви пренесе в естествените местообитания на изложените животински представители.
Преди да си тръгване от Силистренския край си подарете разходка с корабче из величествения Дунав. Ще напуснете този край с изключително приятни впечатляния и как иначе – съчетанието от древна култура, богата история и невероятни природни дадености в ройона ще оставят у вас незаравим спомен от видяното, наученото и преживяното!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар