Катманду – Дестинации в Непал

Обща информация за Непал
Кога да посетим Непал
Пари и разходи за Непал

Разположен в едноименната долина, високо в прегръдката величествените Хималаи, Катманду е столица и единственият най-развит град в Непал. Според легенди, заселването на града се свързва с будистки монах, който победил злите духове и отрязал върха на хълма, спиращ водите, превърнали долината в езеро. Тогава те се стекли надолу и на тяхно място в освободената долина се засалили хора. На територията на долината се намират и други две важни селища – Патан и Бхактапур, които някога са били столици, а днес са обединени с територията на Катманду.

Днес Катманду е културен и образователен център в страната. Тук се намират Националният музей, Нумизматичният музей, Националната и Централната библиотеки, Университетът Трибхуван, Националния колеж и др. Градът и околностите му са богати на уникално красиви храмове и пагоди и изобилие от забележителности. Любими на туристите са храмът-манастир на живата богиня Кумари, древният кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока, старият централен площад Дурбар, хиндуисткия комплекс Пашупатинат, будисткият храм на маймуните и др.

Катманду е чудесна отправна точка за поемане към вълнуващи трекинги из красивите национални паркове в южен Непал.  В столицата можете да получите разрешение за трекинг до необятните Хималаи и да поемете с двумоторен самолет към най-близкото летище до Еверест – Лукла. От изходния пункт Намче Базар можете смело да се насочите към покоряването на покрива на света.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар