Франция – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Надарена с прекрасна природа и изящни плажове, изобилие от замъци, църкви, музеи и очарователни ресторанти, Франция заслужено се нарежда сред най-големите и предпочитани туристически дестинации на планетата.

Независимо дали ще се отправите към романтичната столица Париж, ще си подарите вълшебна ваканция на слънчевата Ривиера или ще се отдадете на зимни удоволствия по алпийските ски писти, Франция ще ви посрещне топло и сърдечно и ще ви дари с най-незабравимите мигове.

Местоположение

Разположена в западната и югозападна част на Европа на площ от близо 551 000 кв. км, Франция граничи с общо 8 страни – Испания, Италия, Швейцария, Германия, Люксембург, Андора, Монако и Белгия, а протокът Ла Манш я разделя от Великобритания. Южните брегове на страната се мият от топлите води на Средиземно море, а на запад страната граничи с Атлантическия океан. По големина Франция се нарежда на второ място в Европа и на 48 място в света. Под нейно владение са отвъдморските територии: Френска Гвиана, разположена в Южна Америка, Нова Каледония – в Тихия океан, Гваделупа и Мартиника в Карибския басейн, както и Реюнион – в Африка.

Население

Населението на Франция днес наброява над 62 млн. жители, 80% от които са французи. Близо 95% от населението са християни, по-голямата част от които католици и малки проценти православни християни и протестанти. Официалният език във Франция е френският, макар че в някои части на страната се срещат различни диалекти на езика.

Национална кухня

Френското кулинарно изкуство е прочуто в цял свят. Да се храниш във Франция си е едно вълнуващо преживяване. Кулинарните изкушения в страната са толкова много – като започнем от вкусните препечени багети, минем през богата палитра от френски сирена, типичните основни специалитети и превъзходното френско вино – всички те доставящи удоволствие, на което човек трудно би устоял.

И ако отделните провинции на Франция могат да се похвалят с различни кулинарни постижения, то смело можем да кажем, че Париж е центърът на цялата тази кулинарна вселена – в столицата можете да се натъкнете на такова изобилие от ресторанти и заведения, предлагащи богат избор от превъзходни френски ястия и вина, че буквално свят ще ви се завие. Не пропускайте да опитате от вкусните специалитети с риба, деликатесите с миди, стриди, раци и охлюви, както и типичните основни ястия, приготвени от дивеч, птиче месо, агнешко, телешко, говеждо или овнешко, които са обикновено изкусно гарнирани със сурови, задушени или запечени зеленчуци. Ако към всичко това прибавите и чаша превъзходно бяло или червено френско вино, гастромочиеската наслада, която ще изпитате ще бъде неописуема.

Визи

Франция е член на Европейския съюз. От 1 януари 2007 г., когато страната ни също стана пълноправен член на Европейския съюз, българските граждани имат право да пребивават на територията на Франция за срок от 90 дни, без никакви административни условия. Необходимо е единствено да притежават валиден задграничен паспорт или карта за самоличност. В случай, че се наложи престой в страната над 90 дни, е необходимо българските граждани да се регистрират пред съответните власти и да получат удостоверение за актуална регистрация, която съдържа датата на регистрация, както и името и адреса на регистриращото се лице.

Контакти на Посолството на Франция в София, България:

ул.“Оборище“ 21А , София,
Консулска секция,
Tел.: 946 10 40, 946 12 57

Контакти на Посолството на България в Париж, Франция:

France, Paris 75007
Ambassade de la Republique de Bulgarie
№1, Аvenue Rapp
Tel: (0033) 1455-18-590
Fax: (0033) 1455-11-868

Кога да посетим Франция
Пари и разходи за Франция
Дестинации във Франция

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар