Хисар – Информация и Забележителности

Хисар се намира почти в центъра на България, там където южните склонове на Средна гора плавно преливат към Горнотракийската низина. Градът е разположен в малка котловина, в близост до град Карлово. Хисар е административен център на Община Хисаря, в Област Пловдив.

Природата щедро е дарила този град с най-голямото богатство – вълшебни минерални извориВ Хисаря има термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. Тук е поставено началото на организираното балнеолечение в България.

Хисар има хилядалетна история. Лечебните води са причина тук да си дадат среща различни народи и цивилизации, които са оставили ценни образци от своята материална и духовна култура. Първите данни за Хисар датират от 4-3 век преди новата ера. Града е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води.

Интересна  забележителност на града е  Крепостната стена с четирите входа или порти, Най -известна  от тях и “главната” се явява южната порта, наречена “Камилите”. За културните традиции на града може да се научи в  Градския исторически музей. Всички паметници на културата в Хисаря са експонирани в паркова среда и са достъпни за посещение от гостите на града.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар