Трявна – Информация и Забележителности

Трявна е китен градец, сгушен в пазвите на Стара планина. Намира се в Област Габрово, в близост до градовете Севлиево и Дряново и е административен център на Община Трявна. Градът съществува от втората половина на 12 век. В миналото е бил наричен Търнава.

Днес Трявна е един от Стоте национални обекти в България. Роден град е на Пенчо Славейков и  Ангел Кънчев. Това, което прави града забележителен и привлекателен са къщите си с възрожденска архитектура и с тревненската иконописна школа.

В последните години град Трявна е основно променен. Особено колоритна, с щъркелово гнездо на комина, е сградата на Музея за африканско изкуство. А прочутата часовникова кула, споменавана от Славейков като основна причина за гордост у тревненци, днес се е превънала в емблема на града.

Уникалната атмосфера на града вероятно се дължи на архитектурния резерват, където са съхранени работилнички и дюкяни, с покриви от каменни плочи. В такъв стил е и черквата на града. През града живописно се проточва Тревненска река, а по слоновете, от двете страни на долината, са накацали кокетни хотели. Там човек може да се любува на невероятна гледка към града и да усети гостоприемсвото на тревненци.

 

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар