Санкт Петербург – градът на белите нощи

Вторият по големина град в Русия, северната столица на елегантността и лукса, напълно заслужава прякора си „град на изненадите”: тесните канали, изпълнената с помпозни сгради старинна част, легендарният Ермитаж и романтиката на белите нощи са само черешката на тортата. „Северната Венеция” успява да изненада дори най-подготвените си посетители.

Лятото в Санкт Петербург е приятно, но кратко и местните жители се стремят да прекарат колкото може повече време навън, тъй като през зимата денят е едва 5-6 часа. Поради тази причина всички забележителности са добре осветени. Може да започнете разходката си от булевард „Невски проспект”, известен като главната артерия на Санкт Петербург. От двете му страни тече невероятен поток от хора, в който спокойно може да се „изгубите”, да спрете, да снимате или да поседнете, без никой да наруши личното ви пространство. Булевардът е пълен с кафенета и магазини, от които можете да си купите различни сувенири. Ще се изненадате, че независимо от броя на жителите и туристите градът е винаги чист – улиците постоянно се мият, а парковете му са безупречно подредени.

Винаги се е смятало, че Санкт Петербург е „най-европейският” град в Русия. Задължително трябва да посетите Петропавловската крепост, която е един от символите на града. Тя е първата тухлена сграда и е по проект на главния архитект на Санкт Петербург, Доменико Трецини. Издигащият се на 120 м над земята купол на едноименния храм е строителен еталон – в града не може да бъде построена по-висока сграда.

Лятната резиденция „Петерхоф” ще ви впечатли с помпозността си. Намира се на южния бряг на Финландския залив, на 30 км югозападно от Санкт Петербург. Основана е от Петър Велики през 1709 г., като не е тайна, че за образец при изграждането й е служил дворецът Версай край Париж. Може би най-красивата постройка на територията на резиденцията е тази на Големия дворец, построен в бароков стил по проект на Доменико Трецини. Дворецът се намира на естествена тераса, а пред него се простира Голямата каскада, която напомня на посетителите за победата над шведите при Полтава през 1709 г. На територията на парка има 64 фонтана, като най-известният от тях е Самсон, който представлява сцената на биещия се с лъв митичен герой. Водата се изстрелва от отворената челюст на животното на височина от 20 м. Естественият наклон не е бил достатъчен за водния стълб на фонтана Самсон, затова специален тръбопровод с дължина 4 км доставя водата от разположения по-високо извор. Някои от фонтаните са скрити умело с цел да напръскат приближаващите се, нищо неподозиращи посетители. До любимото място на Петър Велики може лесно стигнете с автобус, влак или с кораб от Зимния дворец.

В храма „Св. Исак” може да усетите духовната красота на града. Това е една от църквите с най-голямо вътрешно пространство в света, строена в продължение на 40 години по плановете на французина Огюст Момтефан, на когото се дължи и едно друго, може би още по-голямо чудо – Александровският стълб, намиращ се по средата на внушителния Дворцов площад. Колоната е висока цели 4 м – най-голямата монолитна колона в света.

Другата перла на Дворцовия площад е Ермитажът – най-известният музей в града, който се намира в някогашния царски дворец. Със своите 3 млн експоната той е и един от най-внушителните и добри музеи в Европа. Тук могат да се видят множество творби на Леонардо, Рубенс, Рембранд и други световно известни творци. От другата страна на площада пък е сградата с най-дълга фасада в Европа – 600-метровото здание на генералния щаб.

Тези монументални чудеса наистина ще ви пленят и с право можем да кажем, че Санкт Петербург е един красиво рамкиран „прозорец към Европа”. И все пак си заслужава да потърсите в него всичко, което е запазил от своите руски корени.

Едно от най-приятните неща, които можете да направите, е да си подарите разходка с корабче по Нева и каналите. Корабчетата стоят под Невския проспект, разходката е час и половина и е съпроводена с прекрасен екскурзоводски разказ, който се чува еднакво добре и на закритата, и на откритата палуба. Тъй като Петър е мечтал в неговия град всички да се возят с лодки, архитектите са го построили така, че да е най-красив, гледан от водата. Наистина прилича на приказен град и всяка сграда е абсолютно различна от съседните.

След като разгледате забележителностите, може да опитате най-добрите кулинарни специалитети на руската национална кухня. В Санкт Петербург ще намерите уникални заведения, където в автентична обстановка сред разкошни златни прибори ще ви представят гастрономическите навици на царския период. Пример за това е ресторант „Сребърен век”, който ще ви върне в края на XIX век, към забравената епоха на така наречения сребърен век на Русия. Заведението е разположено в нова сграда, която напомня на някога прочутата вила на художника Бенуа. Панорамна снимка на стария Санкт Петербург украсява цялата стена на основната зала. Ресторантът предлага както ястия от класическата руска и европейска кухня, така и съвременни специалитети. Разбира се, недопустимо е да отидете в Санкт Петербург и да не опитате хайвер, било то черен или червен, както и най-известната руска водка – „Руский Стандарт”.

Санкт Петербург въздейства по различен начин на всеки свой посетител. Гостоприемните жители на града се гордеят както с миналото си, както и с това, че Санкт Петербург има желанието и най-важното условията и качествата да се превърне в петия най-посещаван от туристи град в Европа след Лондон, Париж, Рим и Прага. Въпреки множеството помпозни дворци и музеи, Санкт Петербург не е град на художествени паметници, а една непрекъснато променяща се, динамична и колоритна метрополия.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар