Забавна разходка до града на хумора

В подножието на Стара планина, в близост до географския център на България – местността “Узана”, се намира град Габрово, който в съзнанието на хората извиква най-вече асоциации за пестеливостта на хората, котките без опашки и шегите. Градът е известен още и като най-дългия български град с дължина над 25 километра и широчина само около 1 километър. Ако го посетите, несъмнено ще се забавлявате – като световен център на хумора и сатирата, Габрово определено има какво да предложи на своите гости. Каквато и да е целта на пътуването ви – да искате да се разходите или да опознаете културните обекти, няма да останете разочаровани.

В Габрово има доста забавни свидетелства за прекалената пестеливост на гражданите, които придават на града идентичност и ви карат да го запомните. Според легендите, той е основан от Рачо Ковача, чийто паметник е построен не къде да е, а в средата на река Янтра с цел да се направи невъзможно купуването и поставянето на цветя до него. Тук се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата, който се явява културен център на града и има за цел да организира постоянни и временни изложби на хумористични и сатирични произведения на изкуството както от България, така и от света. Девизът му е “Светът е оцелял, защото се е смял”. В него могат да се намерят много скулптури, карикатури, сатирични творби, карнавални маски и костюми. Няколко примера за нещата, които ще видите, са назъбена по ръба чаша, за да не може гостът да пие, огледала, които ви правят много ниски, много високи, дебели, пъпчиви и определено ще се посмеете.  Най-новата атракция, която се предлага в Дома от 2007 година насам, е предоставянето на карнавални костюми за снимка. Музеят е подходящ за хора от всички възрасти и интереси, тъй като за да се забавляваш, няма никакви изисквания, освен желание. Цените позволяват на практика на всеки да го посети – 3 лева е редовната цена, като има и редица отстъпки – студенти, ученици и пенсионери влизат вътре за 1.50 лв, а семейните билети са между 5 и 6 лева. Ако желаете да ползвате услугите на екскурзовод, това може да стане на български и на чужд език, като цената е съответно 5 и 10 лева. Голямо удобство е, че музеят е достъпен за хора с увреждания, както и безплатният паркинг.

Друга забележителност, която ще би бъде интересна е “Етър”- етнографски музей на открито и квартал на Габрово. Той пресъздава българския бит, култура и занаятчийство от миналото и е първият по рода си български музей. Ако тук ви се стори интересно и искате още по-детайлно да се запознаете с това, какво е представлявал даден занаят, се предлагат много и различни курсове, които да ви научат на нови и необикновени неща – дърворезба, зографство, кожухарство, ножарство и други. Цените варират от 25 до 70-80 лева на ден. Нещо, което трябва да знаете, в случай че пътувате там, е да си осигурите топли дрехи, защото климатът е много променлив и не си струва да развалите почивката си от недомислие.

След като сте се разходили и разгледали града, има доста места, където може да си починете, да хапнете и пийнете. Атрактивно предложение е ресторантът “Странноприемница” в “Етър”, на 8 км от Габрово, който предлага елегантен класически стил, външно и вътрешно помещение, много зеленина и ястия от европейската и българската традиционна кухня. Заведение “Rest” е антистрес място със свежа и вкусна храна, където може да си починете на спокойствие. Пицария “La Scalla” е с приятна обстановка, добри цени, а ако желаете да поръчате за вкъщи, то доставката е безплатна. Ако сте голяма и весела компания, сигурно ще поискате да потанцувате и да се позабавлявате вечер – в града има няколко известни дискотеки, като се намира по нещо за всеки вкус. Клуб “Faces” предлага ретро, хаус и денс музика, входът е 3 лв и ще ви осигури добро прекарване. Други дискотеки са “Планета Клуб”, “Син Сити”, “Трол”, “АЛЕГРО” и “Gerry”.

Ако имате желание да пренощувате в града, имате възможност да изберете между много хотели и къщи за гости в зависимост от възможностите ви. Хотел “Хитър Петър” е тризвезден, цените варират от 30 до 50 лв на човек, като тези пари включват закуска и нощувка. Стаите са снабдени със самостоятелен санитарен възел, телевизор, климатик, хладилник, интернет и тераса. Хотелът има и паркинг места. В местността “Узана” може да отседнете в “Прима S”, където ще останете много доволни от условията – комплексът разполага с ресторант, конферентна зала, подходяща за бизнес срещи, басейн, фитнес, сауна, както и балнеология. Допълнително удобство е, че може да наемете ски екипировка. Цените са между 30 и 40 лв на човек. Ако пък не искате да харчите много пари за престоя, може да отседнете в къщите за гости в града, които са подходящи за семейства и за по-спокойно пребиваване, както и предлагат масово по-ниски цени-от 8 до 25-30 лева на човек.

Габрово е един добре устроен град, с добра инфраструктура и редовни автобуси до съседните курорти; с редица интересни забележителности и е подходящ както за индивидуално пътуване, така и за семейни екскурзии и тиймбилдинг, като гарантира едно прекрасно преживяване.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар