Един спа-уикенд в Павел баня, изпълнен с история

В последните години е много модерно да се ходи на т.нар. спа-уикенди, не че преди години не сме ходили на басейни и процедури с минерална вода, но…нали трябва да сме европейци по всички параграфи… Та почивката, която ви предлагам е от този вид. Насочваме се към небезизвестният град Павел баня. Освен прочутият балнеосанаториум, в който много трудно може да се уредите да почивате, през последните години се появиха и частни хотели, които също предлагат спа-процедури. А за да ви излезе още по-изгодно, може да се настаните в някоя от десетките семейни къщи, които предлагат нощувки в близост до басейните. Аз лично имах удоволствието да отседна в една такава къща, където освен приветливата обстановка, за комфорта на посетителите се грижеха лично домакините с приготвянето на обилна закуска. Цената на една нощувка е около 25 лв.

И така – правите спа-процедури, похапвате добре, разхождате се в разкошния парк на града и напълно си почивате. Ако имате повече късмет може да улучите някой от дните, в които традиционно в града се провеждат различни празници. Какво ще кажете да видите царица „Роза” или крал „Минерална вода”? Ние лично уцелихме кукерските празници на 1 март. Между другото подобни кукерски веселби има и в някои други селища в околностите.

Както вече стана ясно Павел баня се намира в китната Розова долина. Това автоматично ни отвежда на мисълта, че град Казанлък не е далече (около 20-25 км.). Там определено има какво да се види, но моето предложение е да посетите изпълнения с патриотичен дух град Калофер. Тук се намира Националният музей „Хрисо Ботев”, а също така и паметник на бореца за свобода, издигащ се на величествен хълм, който позволява той да бъде забелязан от много посоки и от доста далече. Може да посетите и музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в страната. Българският дух и вяра се пази и в четиривековния Калоферски мъжки манастир. Колкото до природата наоколо е пределно ясно – след като се намираме в подножието на южните склонове на Стара планина – очите ни има на какво да се насладят.

Ако разполагате с повече време може да отскочите до Карлово и Сопот. Поглеждайки цялостно картата на България, ще забележите, че тези два града се намират почти в центъра на страната ни. И в двете населени места има какво да се види и усети. В Карлово също може да попаднете на „Празника на розата” или на кукерски празници, но най-типичното за града си остава Националния музей „Васил Левски“ – родната къща на Апостола. Всеки, горд с българското си потекло, трябва да посети това място. Градът ще ви удиви със своята приветливост и с възрожденските си къщи. Същият дух е съхранил и Сопот. Всеки знае, че тук е роден и е живял великият български поет и писател Иван Вазов. Градът пази богата история, която се носи от всяка уличка и по-стара сграда. Сопот е богат на културни и природни забележителности. Няма да съжалявате, ако прекарате няколко часа в тази изпълнена с магия обстановка.

За да е още по-разнообразна почивката предлагам ви да отседнете през някоя от другите вечери и в с. Баня. То се намира близо до градовете, които разгледахме и сравнително близо до Бавел баня. Тук отново може да се насладите на басейни с минерална вода, хотелчета и семейни къщи със стаи под наем. Може също да попаднете на кукерските празници в първият мартенски ден. Село Баня е известно предимно като курортно селище. Разположено е подножието на южните склонове на Средна гора – отново познатата ни комбинация  минерална вода с планински въздух. Съвсем близо до Баня се намира и град Хисар.

Обхождайки маршрута, който ви предложих, ще се наслаждавате на българската природа и история и ще се гордеете, че сте родени точно тук, в нашата страна. Ще видите…

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар