За едно приключение от Благоевград до Рилския манастир

Предприемаме екскурзия с маршрут: Благоевград – Кочериново – с. Стоб – Рилски манастир. Пътят ни води към първата дестинация, която сме нетърпеливи да посетим – живописния Благоевград. Градът е разположен в подножието на Рилските склонове, сред долината на река Струма, в т.нар. Благоевградска котловина, на 360 метра надморска височина. Благоевград е заобиколен от три големи планини – на югоизток от него е Пирин, на изток – Рила, а на запад – Влахина планина. През него преминава и живописната река Бистрица. Градът е един от най-големите в югозападна България. За Благоевград се смята, че е център на Пиринска Македония.

Интересно е да научим, че градът е възникнал през първите години на Османското владичество, на мястото на тракийско селище с името Скаптопара. Доказателство за това е отцелелия до наши дни Скаптопарски надпис от 238 г. Под името Пазарище, градът се споменава в турски документ от 1502 г., наричано е Баня през 1576 г., а от 1950 г. градът носел името Горна Джумая. И независимо, че е бил именуван под различни имена, селището винаги е служило за важна крайпътна крепост. След Берлинския договор, града остава в границите на Турската империя и се превръща в център на ожесточени битки, в които активно участие взема и местното население. Днешен Благоевград е получил свободата си на 5 октомври 1912 г., по време на Балканската война. Ако полюбопитствате относно предпоследното древно име на града – Баня, ще узнаете любопитен факт – в града и околностите му има 30 минерални извора, с температура на водата около 55 С. Това определя района и като балнеологичен център. Освен, че е заобиколен от красива природа Благоевград е богат и на културни забележителности.

Още с пристигането си в града и разходката из красивия му мраморен център, се насочете към квартал „Вароша”. Тази възрожденска част на Благоевград представлява особен интерес за посетителите на града. Тук умело са съчетани съвременна и автентична старинна архитектура. Във „Вароша” потърсете Регионалния исторически музей. От уредника ще научите, че музея е основан през 1957 година, но началото му датира още от 1948-1949, когато към местното читалище е създадена малка сбирка с археологически материали, която постепенно се разраства. Музейният фонд разполага с богата колекция от експонати, разпределени в следните отдели: Археология, Етнография, Български земи XV-началото на XX век, Нова и най-нова история, Природа, Художествен, Недвижими паметници на културата, Фондове, Връзки с обществеността, както и обслужващи звена: лаборатория за консервация и реставрация, модерна фотолаборатория и библиотека с над 16000 тома. Разглеждайки интересните и грижливо подбрани музейни експонати ще научите много за историческото минало на региона. Особен интерес у посетителите на музея предизвикват надгробните плочи от римската епоха, открити в долината на река Струма, находките от античния некропол при село Рупите, както и намерените в района керамика и монети от античността и средновековието. Ще останете впечатлени и от изложените находки от средновековния Мелник и Самуиловата крепост.

В града има и няколко художествени галерии – художествена галерия “Стоян Сотиров”, художествена галерия “Станислав”, художествена галерия “Пти бижу”. Непременно посетете поне една от тях, за да се насладите на уникални платна и произведения на изкуството, дело на местни и чужди творци. Ако сте гости на Благоевград през летния сезон непременно посетете къща- музей “Георги Измирлиев-Mакедончето”. В двора на старинната сграда всяка година се организират интересни изложби. Така, през лятото родния дом на революционера Георги Измирлиев се превръща в атрактивен туристически обект. След като разгледате изящните творения, представени в озеленения двор, прекрачете прага на къщата. Тук ще се докоснете до автентичната обстановка  на възрожденския бит, ще разгледате богата документална сбирка, пресъздаваща живота и делото на революционера, ще научите че Георги Измирлиев, чието прозвище било Македончето е роден в този дом през 1951 година, както и това че по време на Априлското въстание, Измирлиев е не само помощник на Стефан Стамболов, но и военен ръководител в Търновския революционен окръг. Животът на Измирлиев завършва през 1876 година. Обесен е в Горна Оряховица.

И тъй като вече сте попаднали в едно от най-живописните места в Благоевград – квартал „Вароша”, то със сигурност уникалното съчетание на старинна и съвременна архитектура ще ви повлияят и разходката ви тук ще продължи. „Вароша“ днес е в обновен вид, но въпреки това тук са запазени автентичния облик на гиздавите къщи и тесните калдъръмени улички. В квартала се намират и други забележителности на града – Държавният куклен театър, художествена галерия „Станислав“, многобройни пъстри ателиета на художници и колоритни дюкяни на занаятчии. Във „Вароша“ е изградена и известната черква „Въведение Богородично“, датираща от 1844 г. Днес тя с право е обявена за национален паметник на културата. Влезте в черквата и запалете свещичка за здраве. Още като прекрачите храмовите порти ще останете изумени от изключителните стенописи и иконостаса –  дело на прочути майстори от Банската художествена школа. В двора на църквата се издига мемориал в памет на рода на видния революционер Гоце Делчев. На 200 м западно от него започва уникалния природен парк „Бачиново“, живописно разположен по поречието на река Бистрица. Тук по алея, дълга 2.5 км са разположени заведения и детски площадки. В близост ще откриете и местния „Аквапарк“, както и няколко закрити басейна. В края на този красив парк се намира изкуствено езеро с лодки и водни колела. Разхождаики се из града ще видите и много паметници на видни българи – Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Кирил и Методий, както и на загиналите във Балканската война.

След като отморите в някое от приятните благоевградски заведения можете да се насочите към околностите на града, те също има с какво да ви изненадат. Поемете по долината на река Благоевградска Бистрица. На 30 км североизточно от града е разположен курортен комплекс „Бодрост”. Районът е разположен на 1150 м надморска височина и се отличава с обширни поляни, скътани сред естествени смесени, иглолистни и широколистни гори. През курортната местност преминава река Благоевградска Бистрица, която тук образува неописуемо красиви водопадчета и вирове. На това място идват много туристи, защото е подходящо не само за релаксираща почивка, но и за спортуване и риболов. От „Бодрост” тръгват и няколко еко пътеки, подходящи за краткотрайни излети до красивите местности и природните образувания в района – „Добро поле”, „Орлите”, „Марков камък”, хижа “Македония” и др.

А ако посетите Благоевград през зимата то непременно отседнете в някой от приятните хотели тук и се възползвайте от ски-пистата в района. В непосредствена близост до комплекса са правени археологически проучвания, при които са намерени останки от древно селище, некрополис и антична крепост. Следващото място, което си заслужава да посетите е „Добро поле”. Това е обширна местност, разположена на десния бряг на река Благоевградска Бистрица, между нейните притоци Доброполска и Дългополска река. Това дивно място се намира на 1 км западно от курортна местност „Бодрост”, по шосето за Благоевград.

Ако предприемете туристически поход до „Добро поле” използвайте маркираната пътека, придвижването ще ви отнеме час. Друга местност към която можете да се насочите от курортната местност е „Орлите”. Наричат я още „Картала”.  Намира се североизточно от „Бодрост”, по пътя за хижа “Македония”. Ако вървите по туристическата пътека, ще пристигнете до „Орлите” за около час. Още като стъпите на това място пред вас ще се разгърне прекрасна гледка – обширно високопланинско пасище, разположено на около 2000 м надморска височина. Районът е живописно прорязан от притоците на река Злото дере. Според преданието на това място в миналото са гнездили много орли, откъдето местността носи името си.

Друго място, до което можете да си направите преход е „Марков камък”. До тази местност се достига за около час и половина, ако тръгнете от курортната местност. „Марков камък” е скално образувание, разположено южно от Царев връх и западно от седловината „Добро поле”. Надморската височина, на която се намира е 2027 м. Ще останете впечатлени от тези уникални гранитни скали, сякаш нарочно моделирани от изветрянето. Любопитство будят издълбаните в скалата надписи, които до този момент остават неразчетени дори за специалистите. Предполага се, че „Марков камък” е част от древнотракийски култов комплекс, свързан с богинята Бендида. Край това уникално място минава туристическата пътека от село Бистрица за хижа “Македония”.

В района около Благоевград има и други живописни места – връх „Чакалица” и прилежащата към него едноименна хижа, местност „Тъпането” и други. Съвсем близо до „Бодрост”, само на 5 км от него е най-стария български парк-резерват с изумително красива иглолистна растителност – „Парангалица”. Резерватът е създаден още през 1933 г. и се намира на 30 км североизточно от Благоевград. Заема площ от 1509 ха, и е на 1450 – 2490 м надморско равнище. Научаваме, че това дивно място е изцяло в обхвата на Народен парк “Рила”. Целта на резервата е да се запазят вековните естествени гори от смърч по тези места, както и единственото в България стадо от благородни елени живеещи тук. Научаваме с удивление, че в района на резервата са установени около 289 вида висши растения, като 6 от тях се намират само и единствено тук, 30 са балкански ендемити, има и такива които са защитени.

След като пообиколите и се насладинте на всички природни дадености можете да поемете към село Стоб. То се намира на 16 км северозападно от Благоевград. Най-известната местна забележителност тук са Стобските пирамиди – изключително красиви земни образувания, завършващи със заоблени скални блокове. Озовеш ли се тук, имаш усещането че си попаднал в друг свят. Екопътеката, която води от края на  село Стоб до първата група „Стобски пирамиди” и е с дължина 1100 м. Туристическата пътека е разделена на две части. Първата е с дължина 300 м, започва от края на селото и завършва до Църквище. Тази туристическа пътека е предназначена и за туристи с увреждания. Втората част на екопътеката започва от местността „Църквище” и завършва непосредствено до първата група земни пирамиди, където е изграден и заслон.

Други интересни места в околностите на Благоевград са: античната крепост чиито останки са намирени до село Клисура, останки от древна крепост край село Габрово, средновековна крепост в района край село Церово, църквата “Възкресение Христово” до село Покровник, църквата “Св. Архангел Михаил” и останки от антична крепост край село Лешко, църквите “Св. Йоан Предтеча” и “Св. Георги” в село Бистрица. Не може да останете разнодушни след едно такова приключение из планинската природа! Сякаш няма насищане… Именно заради това усещане посетете и близкото градче Кочериново. То е разположено само на 8 км от Благоевград, от двете страни на река Струма. Релефът тук е не само живописен, но и много многообразен – планини, котловини, проломи и речни долини. Интересен факт е, че на територията на община Кочериново има изградени 14 микроязовира. В района на близките селца Цървище и Фролош има около 15 пещери, като в някои от тях са открити рисунки по стените от времето на палеолита. С интерес научаваме, че в село Флорош се намира родната къщата на Владимир Димитров – Майстора, но за съжаление тя е напълно разрушена.

Тъй като сте близо до най-големия и красив български манастир – Рилския, обезателно го посетете. Тази уникална Света обител с право е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Научаваме, че манастира е снован през Х век и съхранява безценни свидетелства за българската история. В днешния си вид манастирът датира от ХІХ век. Той има форма на неправилен четвъртоъгълник. В средата на вътрешния му двор се издига най-старата сграда в комплекса – каменната кула, създадена през 1334 -1335 година. Непосредствено до нея има малка църква от 1343 година. Останалата част от манастира е построена през 1834 -1837 година. Стенописите и дърворезбата на иконостаса са невероятни. Целият комплекс е впечатляващ – можеш да стоиш часове наред и да съзерцаваш тази невероятна красота! Ако сте запалени планинари предприемете туристически преходи до близките „Кирилова поляна”,  „Рибните езера”, хижа „Иван Вазов” или „Смрадливото езеро”.  Няма да съжалявате!

Когато екскурзията е към своя край човек чувства някаква тъга, и това е съвсем нормално – природната красота наоколо и уникалните забележителности, до които сте се докоснали те карат да се чувстваш специален и душевно богат, а кой не иска да бъде такъв!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар