Шипка и Бузлуджа – не само история

Всеки  знае за опашките на габровските котки. Е, това на шега или не, но щом става въпрос за история, нещата около гостоприемството не стоят точно така. Или може би, защото Нацианлният парк-музей Шипка се намира на 22 километра от Габрово и все пак е на открито. И извън кръга на шегата наистина си струва да отидете до там. А забавления и забележителности по пътя – бол.

Та, ако решите да хванете Подбалканския път и да тръгнете в посока връх Шипка, пригответе се за невероятно приятно пътуване. А щом ще пътувате в тази посока, пък отбийте се и до Бузлуджа. Още щом се качите на Подбалканския път, ще забравите умората от работата и задръстванията. А пътуването дори ще ви се стори някак леко. Особено щом стигнете отсчечката между Карлово и Калофер, забравете за големите завои или просто поспрете преди тях за почивка. А най-подходящото място за това е закътяният рибарник между двата града. Тук не само ще си починете, а направо ще ви поглезят доста добре в ресторанта към рибарника, гледката към който пък доста сдобре ще отмори погледа ви. Та може би навръщане отново ще поспрете за обяд тук, а може и да си купите направо прясна риба за вкъщи.

И след като сте отпочинали, газ към Казанлък. Само на 28 киломтра след града на розите, пред вас ще се извиси познатата от много картини в учебници, книги и къде ли не фигура на паметника, олицетворяващ най-важната битка за свободата на страната ни. Дотук добре, но за да стигнете до парка-музей, ще трябва да изкачите 890 стъпала. Но лека-полека, усилието си струва. А щом застанете пред паметника, наподобяващ средновековна кула и висок близо 32 метра, дъхът ви ще спре. За да стигнете до парка, ще трябва да преминете през бранителя на държавата ни. На входа на парка ще ви посрещне бронзов лъв. А след като усетите величествеността на държавата ни, разглеждайки най-големия паметник на свободата у нас, разходете се в парка, защото в него има общо 26 паметника. Така ще се потопите напълно в битката на Шипка, като преминавате пред възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода. В приземния етаж на паметника Шипка върху четири легнали лъва се пази саркофаг с костите на бранителите на Шипка, а пред него са изобразени фигурите на български и руски войник. Ако боевете при Шипка са ви завладели, разходете и се по останалите етажи на паметника, където са изложени лични вещи, медали и оръжията на бранителите на Шипка.

А щом сте посетили мястото, което всеки българин трябва да е видял и да е изкачил близо 900-те стъпала, е време за малко почивка, а след това историята отново ще ви очаква. И така време е да си изберете къде ще намерите място да пренощувате. И Габрово и Казанлък са доста гостоприемни. Винаги ще намерите стая в някой от хотелите. Но, ако искате истинска почивка, подарете си я и тръгнете към Бузлуджа. Малко хора знаят за хижите, разположени в подножието на върха. Не се стряскайте, те не са чак при известния паметник, а малко под поляната, известна със съборите на левите партии през лятото. Първоначално пътят ще ви се стори ужасно стръмен, с опасни завои и доста пуст. Но наистина си струва, да стигнете до една от хижите, която наистнина не отстъпва на петзвезден хотел. Веднага щом се отбиете от пътя и се гмурнете в зеленината на току-що подравнена поляна, ще ви се прииска да останете тук. А щом влезете в хотела, ще попаднете в най-модерната обстановка. Щом се настаните в някоя от приятните стаи, миришещи на бор и смола, веднага към ресторанта. А тук няма да ви откажат нито една глезотия. И преди да си легнете, не пропускайте да излезете на поляната. Въздухът е толкова чист, че чак ще ви се завърти главата, а толкова звезди и щурци едва ли сте виждали на друго място.

Е, ако сте си починали добре, хайде към Бузлуджа. Първото, което си струва да видите е паметникът на Хаджи Димитър, който стои наистина величествено сред белите борове в подножието на връх Бузлуджа. А след това и към паметника с едноименното име на връх Бузлуджа. Паметникът си струва да се види отвън, но отвъртре е доста позапуснат, така че по-добре се спуснете надолу и се разходете по огромните зелени поляни.

А след това отново към забързаното ежедневие, което обаче ще ви се стори доста по-леко след толкова забележителности и чист въздух. И да не забравите за рибата при Карлово и Калофер. Определено ще ви се стори най-вкусната вечеря!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар