Индия – Шоу на историята и културата

Индия е мистична страна, която предлага на туристите невероятни изживявания, които никога не биха забравили. Като най-голямата индустрия в страната, туризмът е изключително развит и всяка година Индия посреща над 5 милиона чуждестранни посетители, за да разкрие красотите си. Древните традиции, ревностно опазената красива култура, както и невероятните пейзажни картини са само част от чудесата на страната.

Early morning at the Taj Mahal in Agra, India

Страната е разположена и заема по-голямата част от Индийския субконтинент. Страна на много крайности, тя е седмата по големина в света със своята площ от 3 287 263 км?, държи един от най-високите върхове в света, К2, както и рекордьорът по най-много валежи в света се намира там, а именно Черапунджи, където валежите средно достигат 12 000мм годишно. В повечето части, изключвайки пустинните и планините райони, индийския климат е субекваториален и мусонен. Специфичната география на Индия, включваща Хималаите на север и пустинята Тар на запад, диктуват и климатичните особености на страната. Тя има изключително разнообразен, но като цяло приятен за туриста климат. Има четири официални сезони, които включват зима, лято, дъждовен и след-дъждовен сезон. За любителите на плажове и високи температури се препоръчват месеците март, април, май и юни, когато се достигат температурите 32–40 °С. А любителите на студените сезони с температури средно от 10–15 °C е хубаво да посетят страната от януари до март.

Индия има богата история и дворците, храмовете, интересните старинни градове и култури определено надминават и най-смелите предели на въображението. През пролетта градовете се изпълват с красиви карнавали, концерти, театрални представления и изложби. Очите на туриста се пълнят с цветен пир на хора с една от най-интересните култури в света.

Делхи, столицата на страната, е сбор от модернизация и опазване на етническите ценности. Показателно за това е, че градът е разделен на две части – едната, Ню Делхи, седалище на управлението и метрополитен град с огромни булеварди, паркове и новости в архитектурата, и другата, Олд Делхи, стара няколко века с малки прави улици, храмове, джамии и базари. Най – голямата атракция в Делхи, която трябва да се посети, е Червения форт, укреплението, което се издига високо над старата част на града, сякаш за да напомня на за силата на Могулската империя. Стените от пясъчник са построени още през 17в., за да държат настрани нашественици. Вътре посетителите могат да разглеждат интересните декорации и да направят едно пътуване назад във времето, защото всичко е поддържано автентично, а Червеният форт се смята за символ на борбата за независимост.

Същият архитект, построил Червения форт и повечето от старите сгради в Делхи, е конструирал и най-големия молитвен дом в Индия, а именно джамията Джама Масджид. За построяването й са били нужни 12 години, от 1644г. до 1656г. Цялата структура е разположена на хълм на няколко километра от Червения форт. Най-голямата джамия може да побере 25 000 молещи се наведнъж. Има три входа, а вътре се намира огромна зала, над която е извисяват две минарета в бели и червени райета. Във всеки ъгъл на джамията има по-малки кули, които всеки турсит може да изкачи като измине 122 стръмни стъпала, за да се наслади на гледката на цялата столица Делхи. Понеже е невъзпитано влизането с шорти или къси поли, могат да се наемат специални тоги, които да прикриват голите ви крака.

Друга забележителност в Делхи, задължителна за посещаване, е кулата Кутб Минар. Строежът на кулата е започнат орез 1193г. и завършен през 1369г., за да символизира ислямското управление над Делхи. Висока 72м., кулата е декорирана с невероятно красиви орнаменти, както и цели пасажи от Корана. Лицата като орнаменти са отдавна премахнати, за да може всичко да е придържа към ислямския закон, който стриктно забранява кланянето пред икони. Струва си да се изкачите до върха не само заради гледката, а заради самото чувство, че сте изкачили духовната стълбица на едно от най-високите минарета в света. Пътят е дълъг и завитата стълбица се стеснява все повече и повече, но веднъж изкачили се, нищо няма значение освен ветрецът и красивото небе.

След пълната с история и култура столица Делхи, метрополитният Мумбай ви чака. Комерсиалният център, пълен със стъклени небостъргачи и модерна индустрия, множество магазини и завладяващ лайфстайл е също е център на филмовата индустрия в страната. Почивката в този метрополитен град задължително трябва да включва посещаване на красивите атрактивни плажове с палми като Манори, Джуху, Мад или Версова. Мумбай е известен също със своите разходки с лодки до близкия остров Елефанта. Там туристите могат да разгледат красивите пещерни храмове още от 8в., където се намират огромни каменни статуи, от които най-забележими са трилицевият Махешмурти и великият Бог.

За любителите на романтичните залези, Марийн Драйв е построен през 20-те години на 20в. Това е любимо място за гледане на залязващото слънце и е най-известната оживена улица. Отстрани се намират прекрасни сгради, които допринасят за приятната разходка, а през нощта можете да бъдете свидетели на прекрасна феерия от цветове. По средата на Марийн Драйв се намира плажът Чопати, единственият в централната аст на Мумбай. Не най-хубаво място за хващане на тен или плуване, но достатъчно известен, плажът е добро място за прекарване на следобеда, заобиколени от продавачи на сувенири или улични артисти. През август или септември обаче, това е мястото, където може да се насладите на фестивалът Ганеш Чатурти, когато огромни модели на Ганеша биват завличани в морето.

След близка среща с историята, културата и природата на прекрасната Индия, идва ред на пазаруването. В Мумбай се намира един от най-известните маркети, Крауфорд Маркет, където местните пазаруват всекидневно. Ръдиард Кипинг бил роден наблизо, така че фонтан, чийто дизайн е измислен от баща му, се намира някъде измежду стари плодови кутии в центъра на маркета. Можете лесно да откриете сувенири, бижута, красиви платове или кожи, както и автентични антики.

Индия, прекрасна феерия от красива култура, богата история и дом, както на високи планини, така и обширни пустини, е прекрасно място за изследване от чуждестранните посетители. Като най-развит аспект в държавата, туризмът рядко разочарова новодошлите. Индия има толкова много за предлагане, колкото не може човек да награби. Туристическите атракции грабят вниманието навсякъде, едно изживяване там не може да се сравни с никоя друга държава.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар