Пленителната красота на българската природа – пътуване до Седемте Рилски езера

Понякога човек, попадайки на някое място, онемява от красотата и обаянието му и чувства, че то наистина е създадено от Бога. Едно от тези е места се намира в Рила- Седемте рилски езера. Този природен феномен, най-големият ледников циркус на Балканите, привлича десетки туристи, желаещи да се насладят на красотата му. Всяко от езерата има собствено име, свързано с неговите особености. Сълзата е наречено така заради кристално чистата му вода; Окото има почти идеална овална форма. То е и най-дълбокото циркусно езеро в България- 37, 5 м. Бъбрека е с най-стръмните брегове, а Близнака е най-голямото по площ. Последните, най-ниско разположени езера, се наричат  Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро. Седемте езера допринасят за изумителния пейзаж на Рила, стръмните склонове и зеленината, които несъмнено ще ви впечатлят. Девствената природа ще ви накара да преоткриете истинското в себе си, да дадете воля и пространство на въображението си и поне за малко да се замислите, че това великолепие трябва да се запази. Именно поради тази причина напоследък се провеждат редица митинги и протести на гражданите, които изразяват бурно недоволство от застрояването на планината.

Относно местата, където може да отседнете, в района на езерата има няколко хижи. “Скакавица” е разположена в Скакавишката долина в подножието на източния склон на вр.Кабул, само на 20 минути път от Скакавишкия водопад. Капацитетът й е 89 места, водоснабдена и електрифицирана е, има туристическа кухня и столова. Цените са доста приемливи и са в зависимост от това, колко легла има в стаите-1 лева за двойна стая, 12 за тройна и четворна. За стаи с 6 или 8 и 9 легла ще заплатите съответно 11 и 10 лева. Друга хижа е “Седемте езера”-местоположението й до езерата е най-удобно-край североизточния бряг на Рибното езеро, има капацитет 92 места и ако решите да отседнете там, е добре да си направите предварителна резервация, тъй като рядко се случва да не е пълна с туристи. Гледката е прекрасна и несъмнено ще се възхитите от удивителната природа наоколо, но трябва да имате предвид, че не трябва да очаквате големи удобства, тъй като няма стаи със собствен санитарен възел, което обаче не пречи на едно добро прекарване. В непосредствена близост до езерата се намира и хижа “Рилски езера”, която предлага чудесни условия както през лятото, така и през зимата-разполага със собствена ски-писта и модерен влек. На разположение на гостите са столовата и дневният и нощен бар. Ако нямате проблеми с превоза, можете да пренощувате и в хотели в Паничище, които предлагат добри условия и приемливи цени. Интересна забележителност, която може да се разгледа в този район, е Скакавишкият водопад. Той е третият по височина водопад в България със 750 м надморска височина и изкачването му изисква много усилия и предварителни инструкции, но е незабравимо преживяване. Да се чуе величественият му шум и да се види какви причудливи форми е създала природата ще остави трайна и незабравима картина в спомените ви.

В тази територия се срещат уникални животински и растителни видове.  Включените в Червената книга на България растения са рилският невен, божествената иглика, а от животните представители са алпийският тритон, жабата дървесница, смокът мишкар, златката, скалният орел.

Местата, от които се открива великолепна панорамна гледка, са Езерният връх и Отовишкият връх, от които се виждат всички езера, които спокойно могат да се нарекат “очите на Рила”-толкова обаятелни и изразителни.

Интересно събитие, което се провежда край Седемте езера, е ритуалът паневритмия на Бялото братство, или още на дъновистите – последователите на Петър Дънов, които на всеки 19ти август, повече от 80 години се събират и посрещат слънцето , като се гордеят с факта, че никога не оставят следи от своя престой и събират всичко донесено.

Седемте рилски езера са едни от красотите на България, които трябва да се видят, за да обикнем още повече нашата страна. Те оставят трайно и дълбоко впечатление на всеки, който ги е видял, усмивката от хубавото преживяване, както и желанието някой ден да ги посетим отново.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар