Нова Зеландия – най-зелената, най-младата, страната на маори

New Zealand Fiordland at the Milford Sound

Нова Зеландия е островна страна разположена в Тихия океан в Южното полукълбо, състояща се от два главни острови Северен остров и Южен остров и група на по-малки острови като Чатъм, Стюарт или Ракюра. Острови с по-специален статут като Кук, Ниуе, Токелау и други са островни държави в пълна автономия от Нова Зеландия, но жителите им  се считат за граждани на Нова Зеландия. Уелингтън е столица на страната, докато Окланд е най-големият град и най-населена метрополия. Нова Зеландия е демократична държава и конституционна монархия под символичното ръководството на британския монарх кралица Елизабет Втора и любопитно е, че има 2 национални химна – британския “Боже, опази Кралицата” и “Боже, защити Нова Зеландия”.

Населението на Нова Зеландия има европейски и азиатски прадци, както и процент, принадлежащ към коренните полинезийски жители маори или хора, които са от полинезийски произход, но не принадлежат на маори култура.

Нова Зеландия е последния регион на света, до който човешката цивилизация се докосва. Културата и традициите са очарователно съчетание на американски, британски, австралийски, полинезийски (главно маори) и азиатски влияния.

Фестивалите и празниците, които се отбелязват тук са много и разнообразни, вариращи от типично местни като Дивали, през традиционната Коледа и китайската Нова Година до Големия полинезийски фестивал на Пасифика.

Уникалното за хората в Нова Зеландия е, че те са изключително толерантни, смятат, че религията е личен въпрос, което е причина за мирния и спокоен начин на живот, в който се приема различнността. Местната маори култура, почти претопила се при въвеждането и разпространението на християнството, е оставила отпечатък върху почти всичко що е новозеландско и изживява бум през последните няколко десетилетия. Дори за запалените по ръгбито, типичен за държавата спорт, не е тайна танца-икона на маорите и впоследствие на отбора на Черните – Хака (символизира войната с лошото), изпълняван от спортистите преди важни мачове. Хака е живата традиция в Нова Зеландия.

Маори е култура, богата на митове и легенди. Създаването на света се описва като следствие от насилственото разделение на Ranginui, Небето Отца, и Papatuanuku, Земята Майка, от техните деца. Много приложни искуства и художествени занаяти, типични за маори традициите, графично изобразяват тази борба. Създаването на Нова Зеландия е описано също от легенда – техния бог съумял, наред с други неща, да обуздае и смили слънцето, за да направи по-дълъг и светъл деня. Въпреки това неговото най-голямо постижение е “улавянето” на Северния остров – рибата  на маори – погледнете от въздуха картата на Северния остров, за да се убедите, че напомня риба. Маорите вярват, че далечния север е опашката на риба, а пристанището Уелингтън устата.

Като племенни полинезийски хора, маорите имат уникални традиции. Най-доброто място да се видят е в marae – земите на маорите. Много туроператори в Нова Зеландия организират посещения на marae, което не бе трябвало да пропуснете. Местните ще ви поздравят със специален ритуал, наречен powhiri и ще произнесат реч съобразно традицията във ваша чест.

Маори култура е богата и разнообразна и постоянно се развива. Тя включва освен традиционни и съвременни изкуства. Традиционните изкуства като резбарство, тъкане, kapa haka (групови представления), whaikorero (ораторско майсторство) и moko (татуировки) се практикуват в цялата страна. Творците вървят по стъпките на своите предци tipuna и използват техники на работа от преди стотици години, но също така разработват нови техники и форми. Днес неизменна част от маори културата са изобразително изкуство, кино, телевизия, поезия, театър и хип-хоп.

Когато пътувате през Нова Зеландия, природните забележителности са тези, които ще създадат магията във вашия ден. Снежни планини, вулкани, възхитителни плажове, отдалечени пешеходни пътеки, фийорди, пустини, езера и много, много неща, които може да правите било то като самостоятелни туристи или такива, включили се в групови посещения с екскурзоводи. По-популярните дейности, на които туристите предпочитат да се отдадат са «наблюдение на птици», еко-туризъм, колоездене, мотоциклетизъм, офроуд, теренни преходи, конна езда, сафарита, плуване с лодка или круз, каране на каяк, риболов, гмуркане и плуване с китове, каране на ски и сноуборд, ски седмица за гей двойки, да гледат най-добрите турнири по ръгби, да играят голф, да пазаруват и неизброимо много други неща, за които едва ли сте си помисляли.

В Нова Зеландия всеки месец има поне 10 фестивали и събития, които си заслужава да бъдат посетени, което означава, че когато и да отидете там няма да скучаете. Може успешно да комбинрате различен тип дейности в рамките на две седмици и да се заредите с положителни емоции, да увеличите адреналина си, да обогатите познанията си по история, география, зоология и ботаника и да се почувствате като нов човек. За наше съжаление Нова Зеландия е не само от другата страна на глобуса, но и с доста добър, дори висок стандарт на живот. Варианти за престой там има много – в хотели, къщи за гости, хостели, но цените са малко по-високи от тези в Европа. Това като допълнение към отдалечеността прави Нова Зеландия малко илюзорна и недостъпна в мечтите на средностатистическия българин, но пък факт е, че когато се случи ще е пълно удоволствието още повече, че за българи е възможен 90 дневен безвизов престой с цел туризъм.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар