На поход из Средна гора

“…Невъзможно е да се изобрази с перо величествената картина на природата, немислимо е да се предадат с думи възхитителните впечатления от вида на този грандиозен планински мир… Който е пътувал из такива неръкотворни храмове, не може да ги забрави никога; при подобно едно пътуване из свободните простори на планините всякога е изнесъл в душата си нещо бодро, человеческо, умиротворяюще от тях…”

Иван Вазов, из “Великата рилска пустиня”

Не само Вазов, но и други поети и писатели разкриват своето преклонение пред красотата на българските планини. Всеки един от нас има мил спомен от досега до планинската красота, всеки от нас е почувствал поне веднъж тишината и уханието на гората, палитрата от багри в планинските ливади, ромона на лъкатушещата се рекичка, величието на природните забележителности. И когато попаднем сред тази красота разбираме, че винаги сме носили в себе си копнежа по тази девствена природа и отдавна сме пленени от нейната магия.

Предприемаме няколко дневен поход в живописната Средна гора. Това е планина, разположена в Централна България, между Стара планина и Горнотракийската низина. От нея извират българските реки: Тополница, Луда Яна, Пясъчник и др. Средна гора се състои от три дяла: Ихтиманска, Същинска и Сърнена Средна гора. Ихтиманска Средна гора е в източния дял на планината. Състои се от ридовете Лозенска планина, Вакарелска планина, Белица, Еледжик и Черни рид, разположени до Ихтиманската котловина. Най-високият връх в тази част от планината е връх Тръна, висок 1275 м. За начало на главното било на Средна гора условно се приема Панчаревския пролом на река Искър и по-точно стената на язовир Панчарево. Планираме нашия туристически преход да започне от тук. Вторият дял на планината е Същинска Средна гора. Разположена е между проломите на реките Тополница и Стряма. Тази част на Средна гора има най-добре изразено било. В тази планинска част се извисява  най-високият връх в Средна гора — Голям Богдан (1604 м).  Погледа тук грабват обширни пасища, с които са покрити най-високите части, както и склонове с вековни букови гори, характерни за средните и по-ниските части на Същинска Средна гора.

Сърнена гора е третия, най-източен дял на планината. Това е едновременно най-ниската, най-дългата и най-тясната част от планината. Дължина й е 153 км. Най-високият връх тук е връх Братан, с 1236 м надморска височина.

Ето и няколко предложения за туристически преходи в тази красива през всички сезони планина, райско кътче от България осеяно с много хижи и заслони. Както вечеспоменахме, изходна точка за нашия преход е източната част на Средна гора – град Ихтиман. С автобус се пристига до местността „Бачиите”. От тук  пеша се стига до хижа „Надежда”, разположена на 990 м надморска височина, в местността „Шиндара”. Сградата е масивна триетажна постойка, с капацитет 25 места. Водоснабдена и електрифицирана е, разполага с туристическа кухня и столова. Съседни туристически обекти, които могат да се посетят в района са: Горновасилишкият манастир „Възнесение Господне“, връх Висока поляна (1199 м) и хижа „Еледжик“, до която се достига по горска пътека за около  час и половина. В съседство е и крепостта „Траянови врата“. Тя се намира на няколко километра от град Ихтиман. Дори и да не предприемете поход, пътувайки с автомобил по шосето ще попаднете на табела, от която ще разберете, че трябва да завиете на ляво и да тръгнете навътре в планината към крепостта. Датата на първоначалното строителство на крепостта е неизвестна. Първите писмени сведения за нея са от 3 век. В съседство е и паметник, издигнат в чест на 1000 годишнината от победата на Самуиловите войски над византийските нашественици, при битка провела се в този проход. Туристът може да остави букет полски цветя и да отдаде почит към героизма на тези мъже.

Следващата спирка е Момин проход. Районът е известен най-вече с топлите си минерални извори – 9 на брой, както и с това, че е заселен още от времето на римската империя, като преди това тук е доказано съществуването на тракийско селище на серди и беси. След кратка почивка в курортния град туристите може да пренощуват в туристическа спалня „Яворица”. Намира на 550 м надморска височина. Триетажната сграда с капацитет 45 места. На 4 часа и половина от града е село Стамболово, разположено по билото на Септемврийски рид. От тук може да се предприеме туристически екскурзии към друга наша планина – Рила. В този район на Средна гора са и три заслона: „Полуврак”, „Синаница” и „Студеница”.

Ако пък за своя туристически поход сте избрали средния дял на планината, наречена Същинска Средна гора, то имате много възможности за планински емоции и туристически преодолявания. Изходен пункт е град Панагюрище. На север от него близо до курорта Панагюрски колонии се намира средногорския връх Братия, на 1519 м надморско равнище. През града преминава живописната река Луда Яна. Непременно трябва да бъдат разгледани забележителностите в Панагюрище. Ненапразно града е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Интересни обекти тук са: къща-музей „Райна Княгиня“ и паметникът на великата българка, градския исторически музей, природо-научен музей, театър, местността „Оборище“ и десетки тракийски могили открити в района. Чрез чутото в  родната къща на Райна Попгеоргиева посетителят преоткрива подвига на българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. Легендарното знаме е изложено в музея. В двора на къщата-музей е гроба на героинята. Историческият музей се помещава в една от малкото запазени възрожденски къщи в града. В него се съхранява един от преписите на Кървавото писмо, дало началото на Априлското въстание. Гостите на града с любопитство могат да разгледат експозициите на различни видове животни в природо-научен музей. Една от тракийските могили пък носи името „Мрамор“. В нея е разкрито погребение на тракийски вожд. Любопитно е, че недалеч от нея през 1949 г. е открито световно известното Панагюрско съкровище, от IV-III в. пр. н.е. За да почувстват с пълна сила очарованието на Същинска Средна гора туристите могат да потеглят към хижа „Оборище”, в близост до едноименната историческа местност. Едноетажната сграда се намира на 605 м надморска височина и е с капацитет 24 места. Съседни туристически обекти са връх Лисец (1386 м), на 2,00 ч разстояние, хижа „Сакарджа“ – на 3,30 часа, курортът Панагюрски колонии, където е хижа „Райна княгиня“ – на 4,00 ч пешеходен преход, хижа „Братия“ – също на 4,00 ч разстояние. За час и половина от хижата може да се достигне до китното село Оборище. Следващата хижа в района, която може да се ползва за подслон е „Павел Делирадев”. Намира се в западния край на поляната „Манзул”, на 1385 м надморска височина. На разположение на туристите е комплекс от двуетажна сграда и бунгала с общ капацитет 120 места. Хижата носи името на  един от най-заслужилите деятели на българския туризъм – Павел Делирадев. От тук маршрутът води към курортът Панагюрски колонии (на 2.30 ч), както и до съседния град Копривщица – на 3,30 часа разстояние. Ако сте избрали да нощувате в хижа „Райна Княгиня” може да поемете към връх Братия (1519 м) – на около 1,00 ч, както и към едноименната хижа – на около 2,00 ч разстояние. Тя се намира в подножието на върха, на 1240 м надморска височина, а капацитетът и е 60 легла. От тук, по маркирана пътека за около 2 часа може да се изкачи връх Лисец (1386 м), а за 4 часа – да се стигне до село Чавдар.

Разглеждайки туристическа картата на България ще откриете още много хижи в тази част на Същинска Средна гора: „Барикадите”, „Богдан”, „Воден камък”, „Кръстьо Чолаков”, „Седемте партизани”, „Средногорец”, „Фенера”, „Партизанска”, „Воеводска”, „Средногорка”. Ако например сте гост в хижа „Барикадите” може да предприемете преход към живописния град Копривщица. Тук подходящи за нощувка на планинари са туристическите спални: „Войводенец“ и „Богдан“. Първата се намира в Пранжевата къща, построена през 1981 г., а втората – в  Русекова къща. И двете сгради са с капацитет 33 легла.

Ако сте избрали да прекосите най-източната част на Средна гора, наречена Сърнена, то няма да останете разочаровани. Маршрутът ви може да започне от Чирпан – градът на Яворов. Тук забележителностите не са много, но трябва да бъдат разгледани: къща-музей „Пейо Крачолов Яворов” и художествена галерия „Никола Манев”. В околностите на града, близо до с. Рупки се намира археологически обект „Карасура”. С автобус може да отидете до с. Златна ливада, което е на 15 км югоизточно от Чирпан в посока Димитровград. Над селцето, в прегръдките да широколистна гора се намира манастира „Свети Атанасий”, първия манастир в Европа. След като сте разгледали района можете да се върнете в Чирпан и да се приготвите за поход из Сърнена Средна гора. Автобус ще ви откара до село Горно ново село. От там поемате към местността „Каваклийка”, където е и едноименната хижа. Преходът е за около 3, 4 часа. Надморското ниво на което е хижата е 1050 м. След като поотдъхнете може да предприемете  интересни преподи до природните забележителности в съседство: прохода „Свети Никола”,  местностите „Кутела”, „Пиростията” и „Калето”, както и средновековната крепост Голямото кале. Ако искате да видите 700-годишния защитен растителен вид Кичест габър, то предприемете 2-часов пешеходен преход от хижа „Каваклийка” към село Турия /родното място на Чудомир/. Ако сте опитни планинари непременно изкачете най –високия в тази част на планината връх Братан (1236 м). В съседство до Каваклийка е хижа „Свежен”. Преходът между тях е за около 7 часа.

И не забравяйте в планината има много маркирани еко-пътеки и природни забележителности, но планинския водач трябва да е до нас независимо от сезона. Изберете един от предложените маршрути и няма как отново да не се върнете в Средна гора, защото тя е сравнително ниска планина, но носи толкова много багри, звуци и ухания, че пленява туриста завинаги.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар