Австралия – природа, история, вино и още… много неща

The dramatic water vista of the Sydney Harbour Bridge together with the nearby Sydney Opera House is an iconic image of both Sydney and Australia

Разположена на повече от 15 000 километра от България, Австралия е единствената страна заемаща цял континент и няколко острови. Континенталната част е най-големият остров в света и в същото време най-малкия и най-равниния континент. Австралийските крайбрежия се простират почти на 50000 километра и са свързани с над 10000 плажове, което е повече от всяка друга страна в света. Повече от 85 на сто от австралийците живеят на не повече от 50 километра от брега, като е регистрирана и  най-ниската гъстота на населението в света – само двама души на квадратен километър.

Австралия се намира изцяло в южното полукълбо, западната й част е платовидна, средната e равнинна, а източната е планинска. Това е страна с много пустини – Голямата пустиня Виктория, Голямата пясъчна пустиня, пустинята Гибсън, пустинята Танами, пустинята Симпсън – всички са разположени в западната и централна част на Австралия. Единствената голяма река в Австралия е Мъри, с чийто приток Дарлинг имат голямо значение за хората, живеещи в тази област, затова и я наричат Австралийския Нил. Другите реки са малки и пресъхващи.

Климатът в северна Австралия е субекваториален, с дъждовен и сух сезон и високи температури през цялата година. В централната част климатът е пустинен. Субтропичният пояс е в южна Австралия, а в южната част на остров Тасмания, поради охлаждащия ефект на Антарктическото течение, климатът е умерен, там дори вали сняг през зимата (юни – август). Часовите пояса са 3 с разлика от 2 часа.

Аборигените — коренните жители на Австралия, са едва 1% от населението. Останалото население е от европейски произход – потомци на британски заселници или на европейци, имигрирали в Австралия след 1945 г. Днес, над 20 на сто от австралийците са с чуждестранни корени и повече от 40 % са от смесен произход. В австралийските домове се говорят 226 езика – след английски, най-популярни са италиански, гръцки, арабски. Кухнята е разнообразна – от традиционни местни ястия през европейска, средиземноморска и азиатска до всякакви екзотични предложения.

Австралия има неповторима природа, каквато не може да се види никъде другаде в света –  уникални видове птици, риби и безгръбначни животни, растения и микроорганизми, а безспорна икона и символ на страната е кенгуруто. Поради тази причина австралийския континент е притегателана точка за хора, които искрено могат да се насладят на флората и фауната. Големият бариерен риф, множеството национални паркове и резервати, закътаните заливи с девствени плажове, спиращите дъха каньони и живописните дефилета – всичко това води милиони туристи ежегодно към страната. Подемът на винарската индустрия, актуалността на така наречения винен туризъм и не на последно място вкусовите качества на произвежданите вина примамват любопитните към далечния континент, за да ги омае не само с ароматни смеси на напитката на боговете. Необятната пустош, заемаща голяма част от територията, червено-кафявата почва и суравия начин на живот на местното население са оставили отпечатък върху културата и традициите, а те от своя страна са третирани като истинското национално богатство. В много от резерватите посетителите могат да наблюдават от близо и да участват в ежедневието на аборигените, да се запознаят с тяхната култура и вярвания, да чуят тяхната история, считана за една от най-древните на земята. Австралия е и неотменна част от дестинациите на сърфистите, които не само на едноимения залив намират своя Рай на сърфистите, но и могат почти целогодишно да се съревновават с вълните. На въздушните такива пък се наслаждават авантюристите участници в най-популярния ежегоден фестивал на летателните балони, провеждащ се през май в столицата Канбера. В района около нея туристите могат буквално за часове да се пренесат от древни времена в бъдещето, тръгвайки от пустошта, през калдаръмените улички към достолепните сгради на институциите до модните кафенета и ресторанти във футуристичните архитектурни достижения.

За да се види Австралия в пълнотата и широтата й, човек, казват, трябва да отдели поне месец. Според интереса и потребностите туристите могат да отделят 10-ина дни и да си организират пътуването с помощта на местни австралийски туроператори, които най-добре ще ги посъветват какво, къде, кога и как да посетят, ще им предложат и адекватни отстъпки. В Австралия туристите са на почит и могат да се насладят на посещението си там в необходимия комфорт и неподправената любезност на домакините.

Поради географското разположение на страната Австралия е една от скъпите дестинации. Полетите до там са поне с 1 прекачване, поне 15 часа. Цените варират от 2500 евро на човек за 14-дневно посещение основно на по-големите градове и близките до тях резервати и паркове с престой в хотели 4-5* до над 10 000 евро за месец, в който обаче ще посетите района около столицата Канбера, Нови Южен Уелс, Северната територия, Куинсланд, Южна Австралия, Тасмания, Виктория, Западна Австралия и ще опитате от всичко, което е Австралия. За български туристи се изисква виза, чието издаване е сравнително лесно и бързо.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар