Почивка в Турция – сладка като баклава

Летните почивки отминаха. Не сте успели да излезете отпуска това лято или просто ви се иска още малко забавление преди студените зимни дни. Е, тогава помислете за нещо интересно, което да ви топли през цялата година до следващото лято. Един от примамливите варианти е да планирате екскурзия в чужбина. Не ви се ходи далеч – е, няма проблем. Просто си изберете почивка в Турция. Така не само ще си починете пълноценно, но и ще се заредите с енергия, нови неща и спомени.

Най-честото предложение за почивка в Турция, което ще чуете е Анталия. Така че, ако искате всичко да е по план за ваше спокойствие, просто стегнете багажа и към Южната ни съседка. Е, за всеки случай не е лошо да вземете поне едни бански, защото дори и през есента Анталия ще ви привлече с уникалните си плажове. Но, първо изберете хотел. А тук изобилието от курорти никак не е малко. И след като излезете от наистина европейския си хотел, изберете – първо плаж или разходка. Ако все още не ви се напуска луксозната атмосфера на хотела ви, просто отидете на плаж. И само след като поседнете на шезлонга, умората ви от пътуването, веднага ще ви напусне. Сянка ще ви пазят многобройните палми по плажовете, а кожата ви едва ли е усещала по-мек пясък. Ако сами сте шофирали до Анталаия, няма по-добра почивка за погледа ви от тази на плажа. Само си вземете от някой от баровете истинско турско кафе и отпуснете очите си да се шарят по склоновете на планината Торос, които сякаш стремглаво се спускат към морето. Е, това е само едната страна на Анталия. Ако вечерта ви се празнува, определено няма да останете без място за това. А нежните половинки могат да използват почивката като повод да се поглезят и да заведат “случайно” мъжете си до някой от многобройните бутици из Анталия. А след това просто да ги почерпят по една баклава. Но щом сте дошли до тук, не пропускайте да разгледате и историческите забележителности около Анталия. А за това трябва просто да попитате в хотела, откъдето ще ви насочат към организираните всеки ден екскурзии до Перге Аспендос, както и до калциевите тераси на Памуккале.

Ако просто ви се иска през деня да се разхождате из невероятната турска природа, а вечер да се оттадете на нощен живот, то тогава изберете хотел в курорта Кемер. А и ако сте с кола или просто наемете такава за почивката си, няма да сте толкова далеч от Анталия. Кемер се намира само на 40 километра. Тук обаче ще се озовете в прелестта на планината Торос, а боровите й гори определено няма да ви оставят да седите в хотела. След походите пък отново може да починете на някой от плажовете, но не забравяйте джапанките. Синьото море ще ви привлече като магнит, а плажната ивица ще ви се стори безкрайна, тъй като е цели 53 километра. Но по-полека с тичането – плажовете тук са чакълести. Ако сте по-екстремна натура, то тогава попитайте за Юч Адалар. Това са трите острова, които са добре познати на гмуркачите. А и само да разгледате пещерите тук, е невероятно преживяване. Ако пък не си падате по такива изживявания, просто се разходете до каньона Гойнюк или до древните градове Фаселис и Олимпос. А вечерите ви наистина няма да са скучни тук. Баровете привличат туристите с различни забавления – от плажни партита, до традиционно похапване и жива музика.

Същото забавление може да намерите и в градчето Сиде, което е разположено на изток от Анталия и Белек. Курортът също привлича много туристи заради невероятните си плажове, заобиколени с борови и евкалиптови гори, чисти пясъчни ивици и безбройните модерни комплекси за почивка и забавление. А може и да се осмелите да направите нещо непривично за вас – като рафтинга, който е популярно забавление в Сиде. Тук обаче може и да се нагледате наистина на исторически забележителности. На това място ще може да разберете много за историята на Турция, обикаляйки из останките от древни градове и амфитеатри.

Може пък да ви се иска да се почувствате като Мерилин Монро и просто да облечете бялата рокля, която нежно да се развява от морския бриз. Е, тогава вашето място за почивка в Турция е курортът Белек. Той също не е толкова отдалечен от Анталия  – едва на 32 километра в източна посока. Тук наистина ще усетите лукса на почивката си. Който и хотел да изберете, няма да сбъркате, защото тук наистина може да намерите най-доброто обслужване на Турската Ривиера. А дори само да се разходите по меката пясъчна ивица на някой от плажовете, ще се почувствате в един съвършен свят. Ако дамите са прекалено настоятелни за обиколки по магазините, по-силните половинки определено могат да се измъкнат от това преживяване. Дори да не играете голф, поне имате причина само да изпиете едно кафе в най-големия голф-център в Турция в Белек.

Чували сте за красотата на Клеопатра… Е, тогава си струва да посетите едноименния плаж, който се намира в най-големия курорт в Анталия – Алания. Тук наистина ще се почуствате невероятно. Алания е разположена в просторен залив, в който сякаш плажовете нямат край. Но истинската красота и величие на Алания може би идва от съчетанието на слънце и море и старинната крепост, която се извисява над района. В подножието й пък силно се откроява символът на това място – “Червената кула”. Така че и тук има много какво да видите, а кафето си определено трябва да изпиета на яхтеното пристанище. След това просто се разходете по крайбрежната ивица пълна с магазини, предлагащи невероятни сувенири.

За невероятен край на вашия «турски филм» определено изберете Лара. А и курортът се намира само на около10 километра от летището. Тук обаче може да се настаните в стая в хотел-самолет или кораба «Титаник». Може пък и да отседнете в Султанския дворец «Топкапъ» или «Кремъл».

И пътувайки обратно към България, наистина ще сте събрали приятни емоции и спомени за цяла година. И то не какви, а определено сладки като баклава!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар