Москва – белокаменният град-герой

Самолетът приближава Москва. Под нас през целия град с живописни завои се вие през седемте хълма Москва река. През централната част извивката прилича на човешки профил, а на върха на главата се издигат червените кулите на Московския кремъл.

Ние сме вече в Белокаменна Москва – сърцето на Русия. Таксито ни води през буйна зеленина, докато стигнем до града. Москва е богата на лесопаркове, паркове и градини. Над 50 зелени оазиса предлагат отдих и развлечения за жителите и гостите на града.

Ще ви дам една кратка суха статистика.
Москва е разположена в Европейската част на Русия, в междуречието на реките Ока и Волга. За основател на Москва официално се смята суздалският княз Юрий Владимирович Долгорукий. Първите писмени сведения за града датират от 1147 г.

Представете си дървения Кремъл преди 862 г., изграден на Боровицкия хълм при вливането на р. Неглинка в Москва река – това са били границите на тогавашна Москва и го сравнете с днешния мегаполис, в границите на Московската кръгова автомобилна магистала, състоящ се от 9 административни окръга, 120 района, разположени на над 1000 кв. км площ и повече от 10 милиона жители.

Москва винаги е била столица на Русия, а и на СССР, с изключение на времето, когато Петър Първи премества столицата в Петербург. Градът преживява много нашествия и войни. Два и половина века е била под татарско иго,  борила се е с полско-литовски интервенти. Наполеон е последният завоевотел стъпил на московска земя, минавайки по опожарения и напуснат град. През Втората световна война хитлеристката армия е спряна на подстъпите на града. Москва не се е предала и сега носи гордо името „Град- герой”.

Сега Москва е столица на Руската федерация, център на политическия, културен, научен, финансов и икономически живот.

За статистиката: в Москва има 431 музея – архитектурни ансамбли, художествени галерии, домове на известни писатели, художници, музиканти, учени; 85 ВУЗА; 90 научно изследователски института; 72 театъра, 109 кинотеатъра; 31 концертни зали; 280 км трасе на метрополитена с 173 станции; много производствени предприятия и държавни учреждения.

Как да опознаем Москва? Трудно. Години няма да ни стигнат да обходим всички музеи, архитектурни забележителности, театри и концертни зали.

Аз искам първо да ви разведа из Москва, но не из нейните забележителности, а през сезоните на годината, за да усетите мириса и колорита на града.

Първите дни на май. Дърветата извисяват своята сивееща паяжина от клони. Снегът се е стопил току що. Земята е влажна и кафява. И… изведнъж започва буйното пиршество на зеленината. Дърветата като с вълшебна пръчка за една седмица се покриват с големи свежи листа. Тревата избуява. Природата цъфти. Над града се носи ухание на свежест и прохлада.

Лято е. Московчани пренасят покъщнината си във вилните зони и остават там цяло лято. Сутрин тръгват с електричката към града за работа и вечер се връщат, за да се радват на „Подмосковные вечера”. Каменните стени се нагряват и през нощта отдават своята топлина на града и даже Москва река не дава прохлада. Някой път температурите достигат и 38 градуса. Вечерите са светли и душни, чак на сутринта към 11 часа има малко прохлада. Слънцето залязва към 23 часа и се събужда към 2 през нощта. Хората търсят сенчестите места, спасението е в хладния въздух на метрото, в студените квас, бира и чай.

Събуждам се сутринта и поглеждам през прозореца. Пред очите ми паркът, който до вчера даваше зелена наслада на очите ми, е облякъл нови дрехи. Дошла е есента. Сякаш невидим художник за една нощ се е развихрил и е обагрил природата в разкош от цветове. Злато, винено, кафяво, оранжево се преплитат в дивни съчетания и навсякъде се носи мириса на падащи листа. За съжаление тази красота е краткотрайна – седмица и дърветата пак оголват сивокафявата мрежа от клони, а по земята остава цветния есенен килим.

Зимна вечер. Вървя по улицата. От двете ми страни на тротоара се извисяват двуметрови стени от сняг. Стъпките ми оттекват със скриптене, а около мен снежинките искрят като малки звезди посипали земята. Прозорците наоколо светят като светулки и напомнят, че само да направиш една стъпка и вече ще си в топлия уют на дома. Децата в кварталната градинка са заляли алеите с вода и сега под светещите улични лампи играят хокей на леда. Но въпреки студеното време в ръката си държа сладолед, от онзи вкусния, който си взимам, излизайки от метрото.

Къде бих ви развела из Москва:

– Естествено на първо място е Червения площад. Защо „Червен”. Не е заради времето на комунизма, а заради Червените стени на Кремъла, Червения държавен исторически музей, преобладаващо червения „Василий Блажени”. Тук до стените на Кремъла е Мавзолея на Ленин, а от двете му страни е Некрополът, където са погребани известни политически и военни дейци от близкото минало.
– После бих ви показала Московския кремъл с неговите стени и кули, Цар-пушка, Цар-камбана, Успенския събор,  Камбанарията на Иван Велики и Арахангелския събор.
– След това ще ви кача на хълма на Университета „Ломоносов”, за да хвърлите поглед на Москва отгоре.
– Ще ви предложа разходка с круизно корабче до покрайнините на Москва, пък може и да половим риба там.
– Вечерта ще ви поканя на балет на „Большой театр” или на концерт в Залата на консерваторията или на театър в „Таганка”.
– По един ден бегом по залите на „Третяковската галерия” и Музея „А.С. Пушкин”.
– Обезателно ще ви разходя по уличките на запазените стари квартали на града, за да усетите обаянието на московската редова архитектура.
– пътьом ще ви почерпя с пирожки, сладолед или в ресторант с черна икра и „Бьофстроганов”.
– и накрая ще ви поднеса скромно букетче със срамежлива мимоза.

Помахвам от самолета на виещата се Москва река, на зеленината, на маркиращите сгради-кули, на Кремъла и на нововъздигнатия Храм на Исус Христос Спасител и си обещавам пак да се върна, по друго време на годината, за да продължа своето изследване на невероятните забележителности на белокаменната столица на Русия.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар