Панама – страната между два океана

Панама е страната на прехода между Северна и Южна Америка, между Атлантическия и Тихия океан. На нито едно друго място двата океана не са толкова близо един до друг и на нито едно друго място между Аляска и Огнена земя планинската система на Кордилерите не прави прекъсване. Пред дългото повече от 1000км. Карибско крайбрежие са разположени над шестотинте острови и островчета на архипелага Сан Блас, от които само една част са населени. От островите на Тихоокеанското крайбрежие най-голям е Коиба. Пò на изток в Панамския залив лежи Исла дел Рей. Той заедно с голям брой други острови е част от Архипелага на перлите.

В Панама се срещат твърде разнообразни природни пейзажи – от тропическите високи планини до блатистите низини. Централната планинска верига Кордилера Варагуа с вулкана Бару (Чирики, 3477м.), висока от 2000 до 3000м., преминава през Западна Панама и образува ясна разделителна линия между повлияните от Атлантическия и Тихиа океан части на страната. На юг полуостров Асусеро се врязва дълбоко в Пасифика. Серания де Табасара се снишава в източна посока и накрая преминава в богата на езера частично заблатена низина. Тук при Истмо де Панама (Панамския провлак), Атлантическия и Тихия океан се приближават до 55км. Отвъд планината, прорязана от Панамския канал, централната планинска верига се извисява отново и на изток продължава непосредствено по Атлантическото крайбрежие във високата от 400 до 700м. Кордилера де Сан Блас. Вътрешността на страната се състои от големи низини, които отчасти стигат и до крайбрежието на Тихия океан. Най-източният й дял отново е обрамчен от Серания дел Сапо, планинска верига, стигаща над 1500м височина.

Близостта на страната до екватора характеризира целогодишно климата с високи температури. В низините по обяд преобладават темеператури около 30ºС. През нощта въздухът се охлажда само с около 7ºС; падането на температурите под 20ºС е рядко, но приятно изключение. Страната е богата на тропическа флора и фауна като разнообразието е белязано от делението на страната на изток и запад и количеството паднали валежи. Тук има невероятно красиви и разноцветни орхидеи – дори един вид от тях е избран за символ на страната.

Населението на страната по произход и културна идентичност е с ярко изразено многообразие – метиси, мулати, чернокожи, азиатци, няколко индиански групи. Традициите и обичаите са също толкова пъстри и разнолики. Основно място в тях заемат музиката и танците с индиански, латиноамерикански и африкански произход.

Вероятно никъде другаде по света съдбата на една страна не е обвързана така тясно с някакво техническо съоръжение както в Панама. Завършеният през 1914г. канал между Тихия и Атлантическия океан е жизнената артерия на страната, осезаема почти във всички области на икономиката и политиката. Каналът същевременно е и причина за очевидни регионални различия между модерната Панама в лицето на столицата Панама и по-слаборазвитите периферни региони. Годишно през канала преминават над 14000 кораба с над 200 млн.т. товари като таксите за това са едни от най-важните източници на приходи за страната.

Въпреки че Панама със своя канал е пресечна точка на световния транспорт, тя е страна, която почти не е посещавана от туристи. Достатъчно предприемчивите тук могат да се запознаят с цялото богатство на един недокоснат тропически свят. Вечнозелената дъждовна гора посреща посетителя само на няколко километра встрани от кипежа на столицата. А желаещите да се къпят, гмуркат или да сърфират могат да избират между плажовете на двата океана.

Панама е сред страните взели своевременни мерки за опазване и закрила на природата. Днес повече от една шеста от територията й е заета от петнадесетте национални парка, а има и природни резервати и защитени територии, служещи за научни цели, за чието посещение се изисква специално разрешително.

Заслужава си да посетите национален парк “Соберания”, на източния бряг на Панамския канал, който е от леснодостъпните. Впечатлява с мащаба си и съществуващото видово разнообразие на флора и фауна. Има множество туристически пътеки, по които може спокойно и сами да се разходите, но може да ползвате и водач. По-труднодостъпен е “Чагрес”, който е и един от най-големите в страната. За повечето туристически маршрути тук ви е необходим компетентен водач, а някои от маршрутите се преминават само с лодка. Националният парк “Ел Копе” предлага дълги, многочасови обиколки пеша и на лодка, които не бива да се предприемат без водач. Тук най-добре се вижда степенуването във височина на тропическата растителност от блатистата низина чак до районите на планинските гори и юнгата. Не съвсем лесно, дори направо авантюристично е посещението на националния парк “Дариен”, който пресича страната от крайбрежие до крайбрежие близо до колумбийската граница. Районът с дъждовни гори, който може да се посети само със специално разрешение и с водач е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство и биосферен резерват.

Ако просто ви се ходи на излет отидете с ферибот от столицата до Табога – острова на цветята. Живописното кътче е вдъхновявало творците десетилетия наред, дори казват, че Пол Гоген е обмислял да се премести да живее тук. Има си и резерват за диви животни. Също може да се наеме лодка, за да се насладите на гледките.

Освен внушителни природни пейзажи и обширни пясъчни плажове Панама предлага и много културно-исторически забележителности. “Порто Бело”, красивото пристанище в превод, предлага невероятно красиви гледки към живописния залив, а укрепителните съоръжения на някогашния най-важен товарен и отбранителен център в региона могат да впечатлят любителите на техника. Форт Лоренцо, изграден на плато по Карибското крайбрежие над устието на Рио Чагрес, е в списъка на ЮНЕСКО за особено ценните за световното културно наследство места. Високите стени, бункерите и отбранителните проходи с техните стари оръдия пренасят посетителя във времето когато английските пирати на “държавна служба” са се опитвали да плячкосват съкровищата на испанците и да отслабят властта им в Новия свят.

По-завладяващи картини могат да се видят в малките градчета и селца, някои от които са се превърнали вече в популярни туристически дестинации. Едно от тях е малкото селище Ел Вале, разположено сред вулканична местност и заобиколено от тропическа растителност. Загадъчните праисторически скални рисунки в разположения наблизо Ла Пинтада и горещите извори, малкият зоопарк, както и ботаническата градина са само част от необикновените забележителности. Оживеният пазар, на който в неделя се предлагат и произведения на художествените занаяти от цяла Панама, дава възможност за откриване на забележителни сувенири.

В Панама има и скъпи и нормални хотели и места за отсядане. Трябват ви средно $20-$30 на вечер, а дневният бюджет може да се смести в около $25, бутилка бира и обяд в обикновено заведение е $5-$6. Имайте предвид, че електричеството ползвано там е 120V, 60Hz.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар