Кирибати – малка островна страна разкъсваща времето и пространството

Мисълта за 33 отдалечени острови в южната част на Тихия океан подтиква фантазията към идилични картини. Реалността обаче е друга. Не със слънце, плажове, плискащи се вълни и кокосово мляко е изпълнен живота на местните, а с експлоатирането на суровините (най-вече фосфат) още от колониализма, с бедността и потенциалната заплаха от изчезване.

Република Кирибати се намира на половината разстояние между Хавай и Австралия. Островната република е с огромни размери. Трите островни групи Джилберт (включително и остров Банаба), Лайн и Феникс са разпределени на около 5млн.км.² водна площ в централната чест на Тихия океан. Покритите само с тънък пласт земя атоли представляват всъщност върхове на подводни вулкани. Понастоящем само остров Джилберт и три от островите на Лайн са обитаеми. С изключение на остров Банаба, чиято височина е 80м., тук става въпрос за 32 коралови острови и атоли, издигащи се най-много на 3 метра над височината на прилива и обградени от коралови рифове и скали. Повечето атоли са заобиколени от тюркоазено сини лагуни и почти се виждат над водите на океана, така че е рядкост да не може да се насладите на гледката и шума от океана. Кирибати е една от първите тихоокеански държави, които биха пострадали при евентуално повишаване нивото на морското равнище заради климатичните промени.

Със свежия си бриз огромните морски площи смекчават тропическия климат. Средните годишни температури са около 28º С, а поради разположението в страната почти не се наблюдават колебания в температурата. Количеството на валежите зависи от положението на островите спрямо екватора, но основният дъждовен сезон е от октомври до март. Растенията са непретенциозни и устойчиви на солта, а тук има недостиг на сладка война, поради което най-важните са хлебното дърво, кокосовите палми, папаята и вечнозелените дървета.

Жителите на Карибати са предимно микронезийци, като има неголеми малцинства от китайци, европейци и полинезийци. Докато островните групи Феникс и Лайн са до голяма степен необитаеми, то основният остров Тарава продължава да привлича хора.

Народът на Карибати все още е здраво обвързан от своя традиционен начин на живот, където социалните връзки в рамките на даден клан са от голямо значение. Жените имат силни позиции като на външните острови в повечето случаи именно те ръководят фермите. Една културна институция поощрява традициите, стимулирайки ръкоделието, различните ритуали, танците, навигацията, местната медицина, изучаване на родословието и местните изкуства.

Хората на островите са известни като айкирибати. На улиците ококорени деца могат да ви закачат и смело да ви поздаравяват с „mauri“ (здравей), докато възрастните са склонни към по-лаконичен общуване – само повишаване на вежди в знак на поздрав. Нищо не става бързо тук, така че затаете дъх, отпуснете се и се наслаждавайте на живота на острова.

Съдбата на Кирибати по време на колониалния период и Втората световна война е имала малко влияние върху външните острови, където хората преживяват на кокосовите орехи, хлебно дърво и риба, както са го правили в продължение на векове. Дори и на главния остров Тарава повечето местните живеят в традиционните повдигнати тръстикови колиби. Западното влияние се увеличава, въпреки че е във формата на коли, барове, филми и интернет, и неизбежно има една ескалираща миграция от външните острови към Тарава.

Пътуването до Карибати е много дълго и скъпо, което вреди на туризма, въпреки че страната разполага с отлични възможности за практикуване на леководолазни спортове. До Киритимати (Коледният остров, о. Рождество), който се намира в островната група Лайн веднъж седмично има самолет от Хонолулу. Един път в седмицата на остров Табуаеран, който също се числи към островите Лайн, за шест часа идват пасажери от норвежки презокеански лайнер. Този бум на туризма, вследствие на който атолът силно се променя и се създават нови работни места, се дължи на един американски закон, разрешаващ такива спирания.

Някои изживявания, които не трябва да пропускате:

  • Релаксирайте с пресен кокосов сок в една от къщичките в северна Тарава до водните лагуни
  • Танцувайте с местните – гледайте, но и участвайте – по-колоритни и жизнени традиционни танци няма
  • Посетете Коледния остров, където може да ловите риба или да се насладите на изумителното разнообразие на птици.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

1 Comment

  1. Кирибати е Тихоокеанска държава, състояща се от 33 малки острова. Нейните жители се борят със сериозните последици от изменението на климата, като се надяват да останат и да се приспособят чрез иновации и усилия.

    Гледах интересен репортаж за Кирибати по телевизията. Невероятно е как изменението на климата променя живота на хората там. Водата вече е на няколко метра от техните домове, а морското равнище продължава да се повишава. Искрено се надявам, че техните усилия за защита с нови технологии и ресурси ще бъдат успешни. Трябва да се обърне повече внимание на подобни проблеми и да се работи за тяхното решаване.

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*