По светите места край река Йордан

Roman amphitheater in Amman, Al-Qasr site - Capital of Jordan. Early morning in autumn with fog.

С тези редове искам да ви отведа на едно изключително място, в една земя, която разкрива прелестите си само на онези, които са дръзнали да тръгнат по покритите й с пясък и религия гърди. Сигурно си мислите, че много страни биха отговорили на това описание, но сега аз ще насоча заостреното ви внимание и широко отворените ви очи към Йордания. Каменни градове върху златисти пясъци, бедуини, излезли от първите страници на историята на тази библейска страна, превръщат Йордания в приказна героиня. За да бъдете истински подготвени за това пътешествие, вземете със себе си някои от детските си мечти, защото в Йордания ще имате реалната възможност да усетите, че се сбъдват.

Можем много да спорим дали Йордания е кътче земя на опазената традиция или съвременност в приказен свят. Сами ще се убедите, че и двете определения отиват изключително много на златистите пясъци на тази страна. И така, да не губим повече време и редове, настройте пътешественическия си дух на високи честоти, защото ни предстои полет в ефира на приказна и религиозна страна.

За да стигнете до столицата Аман, ще се наложи да преодолеете повече от 1 600 километра. В зависимост от това с какво сте предпочели да стопите разстоянието, ще се озовете на различни места в Йордания. Ако сте избрали да летите, то непременно ще се озовете на едно от двете международни летища в столицата Аман или в Акаба /където, между другото, е единственото морско пристанище, така че това ще бъде градът, който ще посетите пръв при срещата ви с Йордания, ако сте избрали морето за пътя към нея/. Какъвто и начин на пътуване да изберете до Йордания, преди това трябва внимателно да изберете сезона, в който да го направите, тъй като лятото в страната е сухо и горещо, с температури, които няма да ви притеснят – от около 30 градуса. Зимата обаче е мека и топла, с приятните около 14 градуса. Разбира се, освен температурите, от особено значение е да знаете, че в Йордания, макар и редки, ще ви зарадват типичните оазиси с финикови палми и гори – влажни и зелени, така неприсъщи за сухия прашен, пясъчен пейзаж на страната.

Първото място, на което стъпват попадналите в Йордания организирани групи туристи е древният град Петра. Той е строен преди около 1000 години пр. Хр. и е едно от нещата, което разнася славата на Йордания по всички кътчета на света. Някога богат елинистичен център, впоследствие завладян от мюсюлманите и накрая от кръстоносците, днес Петра е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В продължение на 700 години, градът е бил скрит и непознат за външния свят. Бил е открит случайно и изпод пустинните пясъци се е разкрил изключителен скален комплекс от жилища, театри, храмове и гробници. Един истински древен град, запазил се доколкото могъл от разрушаващата ръка на времето. Той вече е открит, но дали за вас е така… Петра е там – вечна и красива и ще бъде там, докато отидете да я видите…

След Петра е трудно да ви заинтригувам с каквото и да било, но мисля, че има още едно нещо в Йордания, на чиято гравитация ще ви бъде изключително трудно да устоите. Това е Мъртво море, една от световните атракции, които си струва да посетите, независимо дали сте любители на морския туризъм или не. Това е феномен, който ще ви остави удивени от поредните чудеса и невероятни възможности на Природата. Мъртво море е толкова солено, че можете спокойно да лежите върху повърхността му без да потънете. Същевременно богатите на соли и минерали води ще превърнат кожата ви във всичко онова, което сте чували в рекламите за бяла козметика.

Разбира се, щом сме в Йордания, значи се намираме на едни от най – важните страници в историята на няколко религии. Сега от епичните събития са останали само руини и паметници. Може би най – натовареното исторически кътче земя е източният бряг на река Йордан, в близост до Мъртво море. Там, в долината Бетани, се намира мястото, където е бил покръстен Исус Христос. Маршрутът на религиозните места може да продължи към местността Джабал Небо в планината Небо, откъдето се смята, че Мойсей видял Обетованата земя. В близост до Джабал Небо се намира мястото, където е бил заточен Йоан Кръстител – местността Мекауер. По – късно, по заповед на цар Ирод, там Йоан бил обезглавен.

Можете да продължите да стъпвате по свети места из цяла Йордания. Тя е богата на тази история, но нека се отправим към още едно чудо – Джераш или градът, наричан още Помпей на Изтока. Той е основан от Александър Македонски. През 63 сл. Хр. е завзет от римския генерал Помпей. Унищожително земетресение обаче го заличава от картата на света. Днес градът е в процес на реставрация. Триумфалната арка на император Адриан, храмът на Зевс, хиподрумът, амфитеатърът и църквата „Св. Теодор” с чудотворния басейн, са само част от забележителноститие, които ще оставят у вас чувство на вечен и непреходен живот. Пред вас ще оживее бит отпреди хиляди години. Ще чуете радостните викове на публиката от амфитеатъра, конският тропот от хиподрума, ще усетите пясъка под краката си, чакайки да влезете в църквата „Св. Теодор”, за да потопите ръцете си в чудотворния басейн.

На тръгване от Йордания не забравяйте да си вземете нещо за спомен. По светите маста изборът на сувенири е изключително голям. В зависимост от вашия вкус и предпочитания /и на тези, които ви чакат тук, разбира се, с обещание да им донесете нещо от екзотичната страна/, можете да избирате измежду злато, черно сребро, дърворезби от маслиново дърво или дори килими. За тези от вас, които на брега река Йордан биха се почувствали като на Божигроб, търговците предлагат и малки шишенца с вода от свещената река. Отнесете със себе си каквото решите, но не забравяйте, че веднъж стъпили по светите места на Йордания, никога вече няма да мислите за нея така, както преди да стегнете куфара за полета към Аман…

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар