Камбоджа – новост в туризма

view to Garden and Royal Palace in Phnom Penh - Cambodia (HDR)

Камбоджа е страна, която доскоро е била задраскана на туристическата карта поради война, бедност и политическа нестабилност. След кървавата си история, белязана с геноцид, премахнал около 25% от популацията заради „Червените Хмери”, които са  на власт тогава. Така новодошлите могат да почувстват едно от най-големите човешки престъпления в Камбоджа, както и едно от най-големите постижения на човечеството – Ангкор Ват. Сега тази страна претърпява огромна промяна като вече спокойна и в мир за много години. За приключенски настроените туристи, тя предлага древни храмове, красиви и романтични плажове, диви реки, дълбоки гори, както и уникални атракции, илюстриращи богатото й минало.

Трябва да се има предвид, че страната е доста бедна и хората там са по-близо до своята природа и религия, отколкото до модернизация. Почти 12 милионното население се състои почти изцяло от хмери, но там живеят и китайци и виетнамци. Езикът на народа е кхмерски, като само около 35% от хората могат да четат и пишат. В по-големите градове и в туристическия бизнес английският започва да извоюва мястото си като втори език. Френски се говори от по-старото поколение, както и китайски, когато става дума за бизнес.По-голямата част от популацията проповядва будизъм. Хората са мили, скромни и учтиви, особено с чужденци, но същото отношение се очаква и към тях. В никакъв случай не трябва да се повишава тон, въпреки че са възможни проява на бюрокрация или грешки заради възстановяването на държавата. Местните намират за огромна проява на неуважение соченето към всеки от тях или към религиозна статуя. Много неучтиво е да се сочи с показалец или длан обърната нагоре. Ако някой иска да покаже нещо следва да насочи ръката си натам, с длан обърната към земята. Всеки монумент или руина е също символ на тяхната религия, така че при влизането в старите градове или храмове, е задължително облеклото, което покрива ръцете, раменете и краката, както е задължително и събуването на обувките.

Най-запазеният и стар монумент е Ангкор Ват. Това е най-известната свещена земя в цял Ангкор. Построен е още през  XIIв. и представлява архитектурно хинду религията. Храмът е ограден със стена и стометров ров, някога може би обитаван със страховити крокодили. Градът има пет монументални врати, обсипани с красиви декорации като каменни слонове и четири чудати огромни лица. Причината, която е виновна за доброто състояние на храмовете е, че са били превърнати в будистки храмове и са ползвани постоянно, а не забравени и считани само за паметник на миналото.

Grand Palace, Pnom Penh, Cambodia.

Пном Пен е друго място, което задължително трябва да се посети. Градът е построен на място, където се събират три реки. Става столицата на Камбоджа през 1866г. и оттогава е успяла да събере достатъчно богата история, която да разкрива на новодошлите и интересуващите се. Най-интересно е около големия дворец в средата с неговите величествени кхмерски кули и френски вили. Близо до двореца на краля се намира известната сребърна пагода, построена през 1962г., заместваща дървения дотогава храм. Това е кула на няколко етажа. Името идва от 5281-та плочки, покриващи пода, а на олтара вътре стои статуя на Буда в човешки ръст, направена от чисто злато, покрита с 9584 диаманта. Има интересна легенда за „Хълмът на Пен” както звучи в превод името Пном Пен. Лейди Пен била жена, която намерила бронзова статуя на Буда докато се разхождала по именно този хълм. Тогава тя почва да гради селище там, а историята и до днес се носи в сребърната пагода. Освен пагодата интерес привлича и националният музей в Пном Пен, който крие в себе си частица от богатата култура на Камбоджа. В столицата се намира и музеят „Туол Сленг”, който служи за мемориал в името на загиналите в кървавото управление през 70-те години на XXв.

Освен историята си, Камбоджа предлага и други възможности за забавление. Нашумелите кхмерски филми могат да се гледат в известните кина в столицата като киното „Кириром”. Има и специални зали за английски филми също. Нощният живот е интересен, много хотели предлагат нощни атракции като традиционни танци. „Холидей Интернешънъл Хотел” е известен нощен клуб, който предлага също караоке и казино. Около столицата също има нощни клубове, но те са насочени по-скоро към мъжкото внимание, но не е проблем жени от други страни да влизат. Всъщност тези клубове могат да предложат и малко от културата на Камбоджа, могат да бъдат приятно място за прекарване с музиката на живо или миксовете на световноизвестни изпълнители. През деня може да се пообиколи града за сувенири или интересни бижута. Много желани са интересните и типични статуи от камък или дърво, антики, различни фигури или бижута, направени от злато, сребро или благородни камъни. На разположение е централният пазар, както и старият пазар. Това са най-добрите места за пазаруване на най-добри цени, а също и изложения на художественото училище. В централния пазар се продават дрехи и копринени шалове. След изморително пазаруване туристите могат да опитат от традиционната храната в Камбоджа. Оризът и месото са основно ястие в хранителния режим на местните, но често се срещат и сготвено свинско, телешко и пилешко. Морска храна могат да предложат хората по крайбрежието, особено раци и скариди. Интересен е специалитетът „Амок”, риба, сготвена в кокосово мляко, както и многообразието на супи и къри сосове.

Floating House and Houseboat on the Tonle Sap lake, between Battambang and Siem reap. Cambodia.

Освен етническите атракции, Камбоджа има уникална фауна. Освен красивите пеперуди и безобидните тигрови костенурки, там се срещат и тигри, кралски кобри, крокодили. Интересен е бозайникът, който е известен като „ядящата змии крава”. Някои защитени видове се срещат само в земите на Камбоджа, затова страната членува в безброй асоциации за запазване на дивата природа. Ибисът също е ценено животно и един от националните символи заедно с кралската костенурка. Половината от земята е покрита с гори, които са особено гъсти по планинските склонове и била. Един от националните символи на Камбоджа е захарната палма, една от най-произвежданите култури там. Без съмнение Камбоджа крие много разнообразие в своята природа и туристите могат да й се наслаждават обезпокоявани.

Камбоджа е набор от чудесни исторически забележителности, носещи миналото на страната в себе си, съчетани с невероятна природа. Хората в Камбоджа са по-близо до обичаите си, отколкото до модернизацията, затова битът им е интересен за чужденците. Непосещавана до скоро от чужденци, бумът на туризма все повече надвисва над държавата, защото тя със сигурност има какво да покаже.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар