БУДАПЕЩА – Дунавската перла

Booking.com

Разположена на двата бряга на Дунава, Будапеща е една от най-внушителните европейски столици. Столицата на Унгария привлича туристите с богатството си от  исторически и културни забележителности. Градът с основание е наричан „Париж на изтока“. Разположението му от двете страни на Дунава и деветте свързващи моста са гледка, която не е за испускане.
Градът се е оформил от сливането на три селища – хълмистите Буда и Обуда, и равнинната Пеща. Разхождайки се по Дунава от страната на Пеща, първата забележителност, която ще привлече вниманието ви, е сградата на Парламента. Въпреки че продължава да е работно място на законодателите на нацията, може да го разгледате отвътре при редовните посещения с екскурзовод. Ще бъдете впечатлени от великолепните позлатени тавани, покритите със стенописи стени, причудливите прозорци и величествените стълбища. Тук ще видите и Свещената корона, направена за първия унгарски крал, пазена от двама въоръжени със саби гвардейци. Близо до сградата на Парламента е Етнографският музей, където може да видите богата експозиция от народни костюми и традиционни предмети. В Пеща ще попаднете на  един огромен площад, събрал всички важни крале и държавници, които по един или друг начин са оказали влияние върху историята на страната. Това е Площадът на Героите. В самия център на площада се извисява 36-метрова статуя на Архангел Гавраил, който според легендата се появил в съня на създателя на унгарската държава – Св. Стефан и му връчил светата корона, с която кралят утвърдил властта си като владетел. Конните статуи на седемте легендарни водачи, които превели унгарския народ през Карпатите, стоят в основата на обелиска.  Ще видите и статуите на Янош Хуняди и синът му Матиаш. От двете страни на площада се намират музеят на изящните изкуства и Дворецът на изкуствата. Можете да се разходите и из градския парк, където се намира замъкът Вайдахуняд, който е заобиколен от вода. Срещу замъка е разположена градската баня, където има външен басейн с топла вода. След банята можете да разгледате представителите на животните в зоологическата градина, която е наблизо.

Като минете по Верижния мост, ще отидете в другата част на града – Буда. Като се изкачите на хълма, пред вас ще се разкрие невероятна гледка към Пеща. Тук се намира и Кралският дворец, който много пъти е бил унищожаван и издиган наново. В него са разположени Националната галерия, Музеят на съвременното изкуство и  Историческият музей, който разказва за историята на страната. Ако продължите разходката си на север, ще стигнете до църквата на Матиаш. Тя е построена преди 700 години и ще ви впечатли с невероятния си дизайн, керемиден покрив и исторически съкровища. След това можете да се отправите към площада на Светата Троица и да хапнете в някой от ресторантите, които гледат към сградата на Парламента на отсрещния бряг на реката. Едно от най-посещаваните места в града е най-големият търговско-развлекателен център в Централна Европа – „Уестенд сити сентър“. В комплекса на няколко етажа са разположени множество магазини, ресторанти, кафенета, кина и други. Добро място, откъдето можете да купите подарък, е Холо Мюхели, където се продават работите на Лазло Холо, майстор-дърворезбар, възкресил традиционните мотиви и стилове от по-ранни столетия. От тук можете да си купите хубави ракли, столове, кутии за бижута, свещници и други неща, резбовани и рисувани на ръка. Не бива да пропускате и магазините за вина, които са неизменна част от Будапеща. Сред най-добрите от тях е магазинът на Будапещенското винарско дружество. Избата в подножието на Хълма на замъка винаги разполага с отлична колекция от унгарски вина, избрани от взискателните винари, които с удоволствие ще ви помогнат при пазаруването.

Ресторантите са вълнуващо преживяване на будапещенската кулинарна сцена. Можете да избирате между китайска, италианска, френска, индийска и различни други кухни. Можете да се придържате и към солидната, традиционна унгарска храна. Синоним на унгарската кухня е гулашът, който се приготвя от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер и представлява нещо като яхния. В „Нанси Нени“ ще ви предложат пуйка, пълнена с ябълки, праскови, гъби, сирене и кисела сметана. В „Тукори Сорозо“ можете да пробвате най-добрият бифтек тартар със сурово яйце в града.

Подарете си поне едно запомнящо се пътуване до тази неустоимо красива европейска столица. Насладете се на неповторимата й атмосфера, полюбувайте й се до насита.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар