До град Кресна, местността Върбите и хижа Синаница

Ако не сте били в югозападните части на България, определено си струва да отделите време, планирайки екскурзия в района на град Кресна. Западните части на Пирин не са изцяло включени в туристическите дестинации и по-рядко се срещат в справочници и сайтове за туризъм. Районът е привлекателен със своята самобитност и природна красота.

Кресна е малко градче, разположено в западните разклонения на Пирин, по поречието на река Струма, край речното корито на която се намира живописното Кресненско дефиле. Градчето се намира на около 30 км южно от областния център Благоевград. Впечатляващо е самото пътуване към Кресна. По пътя не пропускайте да се отбиете до селата Ощава и Стара Кресна. Те се намират в долина на Пирин планина, на около 1000 м надморска височина. До тях ще стигнете следвайки разклона по пътя преди града. Първо ще преминете през село Стара Кресна, след което ще видите табела, която сочи, че „Хладката вода“ е близо. В тези китни планински селца има лековити минерални извори и прекрсни места за пикник и разпъване на палатка. Преди влизане в Кресна ще видите живописен завой край Струма, над който се намира паметника на загиналите в Кресненско-разложкото въстание. Ще узнаете, че историята на Кресна е свързана с това въстание, което избухва през далечната 1878 г. Причина за това било несправедливото разделяне на територията на страната ни, след Берлинския конгрес. Резултатът от бунта бил неуспешен, но въпреки това той оставил отпечатък върху историческото минало и развитието на градчето.

Забележителностите в Кресна не са много, но определено си струва да посетите това красиво кътче от България. Когато пристигнете в град Кресна ще видите едно китно и добре уредено селище. Добре е да се запознаете с историята на този край. Има сведения за това, че Кресненския край е бил населен от дълбока древност. Свидетелство за това са множеството намерени археологически находки. За вековната история в този район свидетелства и запазеното от античния град Нейне, разположен край кресненското село Долна Градешница. Точното място на античния град е в местностите „Хилядница“ и „Рукалото“, разположени на територията на пиринското село. Останките от древния град имат статут на паметник на културата с регионално значение. Предполага се, че селището е съществувало в периода от втората половина на I век до средата на III век. Отделни находки свидетелстват за наличието на храм на египетските божества Изида и Серапис. Открити са и оброчни плочки на тракийски конник, Артемида, Зевс и Хера, както и подставка от статуя на Дионис. Ще научите и други интересни факти, свързани с историята на този край. Някои учени предполагат, че на мястото на днешна Кресна се е намирал първия, построен от Александър Велики град, чието име е било Александрия. На 2 км североизточно от Кресна, в сгушената в прегръдките на пирин планина махалата Ново село се намира местността „Нерезе“. Тук можете да видите останки от древно Антично селище.

В източната част на Кресна, точно срещу гарата се намират почти неизвестните „Кресненски земни пирамиди – Мело“. Тези уникални природни форми представляват красиви пясъчни сипеи. По произход те са сходни с Мелнишките земни пирамиди, но се отличават от тях по липсата си на разнообразие във формите. Интерес за гостите на Кресна представлява храмът-костница „Св. Иван Рилски“, построен в памет на загиналите във войните от 1912-1913 година. Това Свято място привлича туристи от всички краища на България. На обновения централен площад на града е издигнат паметника на Димитър Попгеоргиев, който е бил началник-щаб на Кресненско-Разложкото въстание. Особен интерес представлява „Влачарницата“. Тук и до ден вълната се обработва по стара технология. В околностите на Кресна има и други интересни места. На около 7 км от града, в полите на Малешевската планина, се намира манастира „Св. Пророк Илия“. Построен е на мястото на стар манастир, на хълма над село Брезница. Кресненското село Влахи също представлява интерес за туриста. В околностите му се намира местността „Градешка баня“, известна с топлите си минерални извори. Край село Влахи са и останките от средновековния манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Манастирът е разположен в пиринската местност „Драколово“. Тук можете да се докоснете до запазени останки от средновековния манастир, просъществувал близо 500 години. В миналото Светата обител е била значимо духовно средище за цялата околност.

Отбийте се, ако имате възможност и в село Влахи. Там се намира най-старата църква в района – „Света Богородица“, която датира още от 1750 година. Няма как това пиринско селце да не ви впечатли. Влахи се намира в подножието на планината, на възможно най-високото място – след него тръгват само пътеки, които водят към високите части на Пирин. От китното селце тръгва екопътека, която минава през местността „Полена“ и се извива до подножието на връх Баба, където има място за почивка. Пътеката продължава нагоре по течението на Влахинска река и стига до местността „Пещерата“, където има закрита мина за рудодобив. Общата дължина на този маршрут е 12 км и се изминава за по-малко от 4 часа. От двете страни по поречието на река Струма, близо до Кресна се намира чудно красивия природен резерват „Тисата“. Отделете време и посетете това уникално място. Тук е съсредоточено най-голямото находище на вида дървовидна хвойна на нашия континет. Защитената територия е създадена преди около 60 години, за да бъде опазено и съхранено не само най-голямото естествено находище на този вид хвойна в Европа, но и многобройните животински видове и над 100 вида редки птици. На 15 км от Креста се намира местността „Върбите“. Тук е разположен туристически дом „Лагера“. Изкачите ли се в тази част на планината ще се озовете на 1050 м надморска височина.

Ако решите да предприемете туристически поход от Кресна до местността, маршрута ще ви отнеме около 3 часа и половина. Пристигайки на това дивно място, наричано още с името „Лагера“ ще се убедите, че това е чудно красиво кътче, където почивката и релаксацията от ежедневните грижи са наистина пълноценни. От местността „Върбите“ до хижа „Синаница“ може да се стигне за около 5 часа пеш по маркирана и обозначена пътека. Следва се маршрута: Шаралийска река – местността „Горен Боровон“ – местността „Разкола“ – билото под връх Синаница – Малкото Синанишко езеро – Синанишко езеро. От хижа „Синаница“ могат да се предприемат преходи към хижа „Вихрен“, хижа „Каменица“ или през местността „Черната вода“ за хижа „Пейо Яворов“. Пристигнете ли до Синанишкото езеро ще усетите със всичките си сетива красивата природа на Пирин планина. Езерото е разположено в подножието на пиринския връх Синаница. Територията край него е изключително красива курортна местност. На брега на езерото се намира едноименната хижа. Отседнете ли в хижа „Синаница“ можете да ползвате добре оборудвана туристическа база, с просторна столова, кухня и охраняем паркинг. Капацитетът на спалните помещения е за 50 човека. Ако сте туристи в този район през лятото и имате необходимото оборудване можете да разпънете палатка сред импровизирания къмпинг, който се сформира край хижата. „Синаница“ е изходен пунк за походи както и до град Кресна и село Влахи, така и до известния ски-курорт Банско. От там след почивка може да продължите прехода към хижа „Вихрен“, намираща се на 16 км разстояние. През зимата пътят по този маршрут е проходим до местността „Шилигарника“, която в горната си част пресича ски-пистите на връх Тодорка. Освен изброените туристически обекти в района на Кресна са и: местност „Брайкова поляна“, разположена на 30 минути от града, пещера „Мрамора“ – на около 2 часа разстояние и по-отдалечената хижа „Пейо Яворов“, до която прехода е за около 10 часа.

Ако имате възможност и сили не се ограничавайте във времето и компанията, планирайки екскурзия по този маршрут. Природата на Пирин е толкова завладяваща, а чистия въздух – така опияняващ, че си заслужава да поостанете в този край за да имате възможност не само да отпочинете пълноценно, но и да се порадвате на всички природни, археологически и културни забележителности в района!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар