Велинград – Разлог – Банско

… Ако не видях Бога, то видях най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора. Между техните многобърдести склонове, в една голяма дълбочина пред мене, простира се от север към юг райски хубавата Чепинска долина. …
Иван Вазов
из “ В недрата на Родопите “

В горещите летни дни избираме да поемем към долината на Чепинската река, живописно кътче в Родопите известно с най-многото слънчеви дни през годината. Не една легенда  разказва, че по тези земи някога е живял митичния певец Орфей. Според народни поверия в този родопски край Спартак е получил велика сила, позволила му да стане водач на възстаналите роби в древния Рим.

Маршрутът, който този път сме набелязали започва от Велинград. Курортният град се намира в живописната Чепинска котловина, сгушена в топлите прегръдки на Западните Родопи. Градът ни посреща с много зеленина и свежа прохлада. Най-голямото природно богатство на Велинград са минералните води. Температурата на минералните извори е между 28о-86о С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. От недрата на Велинград бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Сред най-забележителните и тайнствени кътчета във Велинград са изворът „Клептуза” и едноименния парк с двете си езера. Тези забележителности са и едни от символи на известния курорт. Минералният извор „Клептуза” се намира в квартал „Чепино” и е един от трите термални зони във Велинград. Той е и най-големият карстов извор не само в страната, но и на Балканския полуостров. Удивителен е факта, че всяка секунда от този природен феномен извира до 1200 л студена вода. От карстовия извор на юг се простират величествени борови гори, превърнати в естествен парк, който през летния сезон е любимо място за разходка и отмора за жителите и гостите на курорта. Освен с природните си дадености Велинград очарова посетителите си и с местния Исторически музей. Учреден е през далечната 1951 г. и в продължение на повече от три десетилетия е сред 100-те национални исторически обекта на България. В музейните фондове “Археология”, “Етнография”, “Възраждане”, “Нова и най-нова история” , “Художествен отдел” се съхраняват и проучват повече от 17000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги , лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. Музеят предлага две постоянни експозиции – етнографската “Планината – гостоприемен дом” и експозицията, посветена на патрона на града Вела Пеева, както и гостуващи изложби. В сградата има и щанд за историческа литература и сувенири. Към Историческия музей е и Художествената галерия, уредена в „Къщата на Баба Цвета“, където се помещават Фонд „13 века България“ и Център „Отворено Общество“. И ако културата и историята в този край са ви заинтрегували можете да посетите и множеството църкви в района, като например черквите „Св. Георги”, „Св. Троица” и храма „Св. Богородица”.

След като сте разгледали града и сте отдъхнали сред кичести градини с уханни цветя поемете по посока Банско и Разлог.

На 16 км северозападно от Велинград се намира село Юндола, а край него е едноименната местност, от която поемат различни туристически маршрути из величествените български планини Рила и Родопите. Интересни обекти в околността, които туристът трябва да посети са: резерватите „Рогачица” и „Валявиците” в Рила, местностите „Филибишка поляна” и „Черновец” в Родопите, местността „Куртово”, природната забележителност „Пашови скали”. На 24 км северозападно от Велинград, на 2000 м надморска височина се простира местността „Белмекен”. В това райско кътче от Родопите има и язовир, носещ същото име. Язовир “Белмекен” дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от язовира е високопланинският спортен комплекс „Белмекен”. Спортната база е разположена между Родопите и Рила планина и е световноизвестна с уникалната си екологичночиста природа. Скалите в близост до „Белмекен” предлагат едно неповторимо преживяване за тези, които обичат спортното кътерене. В близост до този район е и планинската област „Сютка”. В това живописно кътче от България снегът се задържа най-продължително време.

На 18 км източно от Велинград в землището на село Дорково се намира старата българска крепост „Цепина”, столица на деспот Слав. Туристът научава интересни факти за това свято историческо място, като например факта, че през средновековието „Цепина” е една от най – известните родопски крепости, че влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. Интересно е и това, че през XI век крепостта е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян отново е върната в пределите на Българската държава. През далечната 1373 г крепостта отново е завладяна, този път от османските нашественици. Ето защо крепостта „Цепина” е археологически паметник на културата, с огромно историческо значение.

Град Ракитово е само на 12 км югоизточно от курорта Велинград. Местностите “Блатца” и “Качаков чарк” също предлагат условия за почивка и отдих. И в този район са открити минерални извори с лечебен характер. На югозапад от града се намира една уникална пещерата “Лепеница”. Този природен феномен впечатлява със своите 1525 м дължина и интересна етажна структура. Досега в нея е влизано на 1400 м дълбочина, но никой не е стигнал и не е видял всичко, което природата е създала в хилядолетната си история. За съжаление, в момента пещерата е занемарена и е затворена за посещения! В този планински район е и биосферния резерват , “Мантарица”включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

Следващата спирка от нашето пътуване е град Разлог. Намира се в планински район, в Югозападна България, в центъра на Разложката котловина, между три планини – Рила, Пирин и Родопите. Околностите на града предлагат прекрасни възможности за туризъм. На 12 км от Разлог и на 15 км от Банско, на 1000-1200 м надморска височина се намира местността „Предел”. От тук тръгват множество туристически пътеки към Пирин. Основното предимство на района е изобилието от питейна вода и добрата инфраструктура. В местността „Предел“ има около 60 почивни станции, предлагащи чудесни условия за семеен отдих. На разстояние 1,7 км от “Предел” се намира ски писта „Кулиното“, с дължина 1500 м, на която е монтиран ски-влек. До самата писта има асфалтиран път. От “Предел” тръгва пътека за хижа “П.К.Яворов” с леглова база от 100 легла, а на 30 км е хижа “Добърско” с 37 легла. В многото почивни бази на територията на общината, легловата база е с капацитет около 3000 места. В разложкия района има и други живописни местности, предлагащи подходящи условия за туризъм и отдих – „Бетоловото“, “Бойков рид”, “Катарино”.

От тази пищна природна картина насочваме поглед към световноизвестния курорт Банско. И ако искаме да избягаме от лукса на курортното селище и изпитаме желание да опознаем още по-осезаемо природните красоти в района можем да предприемем една туристическа разходка. На юг от Банско е разположен Национален парк „Пирин“, включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на ЮНЕСКО. Паркът е богат с кристално чисти езера, мощни водопади, причудливи пещери, вековни дървета и исторически места. В местностите „Чалин валог”, „Тодорова орница”, „Демянишка поляна”, „Шилигарника”, както и в хижите „Вихрен”, „Демяница”, „Бъндерица”, „Гоце Делчев”, „Безбог” се намират прекрасни условия за целогодишен туризъм и отдих със ски-лифтове и влекове. В този район са известни и Банските и Добринишки минерални води, както и резерватът „Баюви дупки“.  Местностите около Банско изкушават не само запалените туристи, но и любители на лова и риболова. Нищо не може да замени усещането и приятната тръпка от часовете прекарани край реките и езерата, с въдица в ръка, както и емоцията от приятната умора предизвикана от лова. Няма да останат разочаровани и тези, които предпочитат удоволствието от конната езда.

Интересните маршрути и самото усещане, че си в прегръдката на тази величествена природа оставят приятен спомен във всеки, успял да се докосне до красотата и магнетизма на планината. Само така усещаме колко кристално чист е въздуха, колко прохладна е гората, колко величествена е планината, колко бистри са реките и колко голяма отговорност носим пред идните поколение, отговорност свързана с това да съхраним и да им предадем цялото природно богатство за да му се наслаждават и те!

Провери и Намери Най-Ниската Цена Сред 1 206 987 Места за Настаняване по Целия Свят:

Booking.com онлайн хотелски резервации

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар