С вкус на кафе и екзотика – Колумбия

Съчетанието на фактори като тайнственост, дива и неопозната природа и хиляди километри отдалеченост от дома създава в съзнанието образа на място, което трябва да бъде посетено, за да се оцени неговата стойност. Колумбия може да се похвали, че съчетава с културата, историята и географското си положение всички тези неща, които привличат хиляди туристи всяка година. Тя се намира в северозападната част на Южна Америка, а столицата Богота е четвъртият по големина град на континента. Въпреки високата престъпност и факта, че Колумбия е първа в света по търговия с наркотици, в последните години се забелязва значително намаляване на тези проблеми, разрастване на икономиката и все по-големи печалби от туризъм. Икономиката на страната разчита главно на залежите от петрол, които се оценяват на 1.506 милиона барела. Друг символ и източник на огромни доходи за Колумбия е кафето. За разлика от Бразилия, която изнася и продава множество марки, различни по вкус и киселинност, Колумбия произвежда само един вид кафе-арабика, което обаче не може да бъде сбъркано с нищо. Контролът е невероятно строг още като се започне от отглеждането на дръвчетата, брането, извозването и се стигне до приготвянето на самото кафе. По границите дори пръскат колите със специални препарати, които да предпазят дръвчетата от увреждане. За сметка на тези мерки обаче се получава невероятна комбинация от вкус и аромат, което прави тази култура толкова известна и ценена.

В Колумбия има няколко града, които са се превърнали в основни туристически атракции и потоците от хора са най-вече там. Нека започнем със столицата Богота. На първо място градът е известен с многото си библиотеки и университети, които го превръщат в център на знанието и светлината. Най-голямата и известна библиотека е Националната библиотека, която впечатлява с много удобства. Не се плаща на входа, модерно оборудвана е с компютри, с помощта на които си търсите книги, които четете в приятни, големи и чисти зали. Богота е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО под името „Световна столица на книгата”. Ако мислите да посетите столицата, трябва да имате предвид, че надморската височина е голяма-над 2600 метра, и климатът е доста хладен-средната годишна температура е 13 градуса, а дъждовете и снеговалежите не са рядко явление. Затова, за ваш собствен комфорт, вземете си топли и удобни дрехи, както и лекарства за всеки случай. Ако нещо спешно изникне, болниците там са чисти и добре оборудвани, но едва ли ще ви излезе евтино, така че се пазете възможно най-много. Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, е престъпността. Колумбия стои на първо място по убийства в света и затова спазвайте следните мерки за сигурност: не се отделяйте от групата или приятелите, които сте-тук не е подходящо място да се разхождате сами. Не оставяйте да ви заговарят непознати, защото могат да ви подхвърлят дрога, а наказанията са жестоки. За здравето и комфорта ви също е добре да отделите малко внимание, но мерките общо взето са идентични с пътуването до където и да е-не пийте вода от чешмата, взимайте си само бутилирана; изобщо не е препоръчително да се купуват храни от улицата, тъй като градовете са доста мръсни и не се знае в какви условия са приготвяни.

Обръщайки внимание на тези дребни мерки за сигурност, ще се насладите на прекрасна разходка. В Богота най-старият квартал е Канделария, където къщите изглеждат изключително приветливи и уютни, запазили духа на по-старото време и същевременно с много запазен вид. Освен приятната атмосфера по улиците, живеещите там имат невероятен изглед към планината Монсероте, която величествено и гордо се извисява със своята красота и сякаш бди над своите граждани. Друга интересна черта на града е градският транспорт, който може да се оприличи повече на такситата-няма определен маршрут, няма и спирки-къдете махнете, ще спре нещо. Учудващо, няма бъркотия и катастрофите са рядкост. Няма метро, но начините да стигнете до желаното място и без това са много. Заради огромния брой автомобили обаче градът е много мръсен и въпреки, че е интересно да се разгледа, не е добре да се застоявате много време там

Затова идеална възможност да се отдалечите малко от него е да се разходите до езерото „Гуадавита”. Намира се на 75 километра от Богота и ако разпитате, ще разберете за автобуси, които могат да ви закарат. Местността е много красива-самото езеро се е образувало от подземни води, кристално чисто е и има много красив синьо-зелен цвят. Цялото е обградено с дървета и спокойствието и красотата, които излъчва цялата гледка, са прекрасни за релакс.

Най-посещаваният от туристите град в Колумбия е Картахена. Разположен е в северната част на страната, на брега на Карибско море, където се намира второто по големина пристанище в страната. То играе много важна роля за икономиката-изнасят се кафе, нефт, злато, платина. Най-впечатляващото от историята на града е битката през 1741 година, целяща запазването на Испанската империя на Карибите. Въпреки многохилядното си превъзходство и несравнимо по-доброто въоражение англичаните биват разгромени и испанците побеждават.

Разходката из града ще ви отведе до двете най-големи забележителности-голямата крепост Кастило Гранде и до сградата на Инквизицията, която определено трябва да се види, въпреки ужаса и мрака, с които са пропити стените й. Инквизицията дава началото си от 11 век и целта й е била борба с ересите, преследването на заподозрените и осъждането им, като разпитите са били придружавани с голяма жестокост, а присъдата най-често е била изгаряне на клада. Инквизицията е била независима от съда, а изквизиторите са били отговорни единствено пред папата. Отменена е чак през 1834 година, а стотици хиляди души са лишени от правото на живот. В Палата на Инквизицията в Картахена и до днес са запазени машините за изтезание. Потръпването от ужас няма да ви пропусне, представяйки си тези десетилетия на насилие и жестокост. Най-голямо впечатление прави залата, където са съдели вещиците, където има огромен кантар, претеглящ осъдените преди да ги изгорят. Разбира се, освен това мрачно място, в града може да се видят далеч по-слънчеви и красиви неща. Улиците и сградите до една са различни и уникални, но пък така съчетани, сякаш сте изправени пред произведение на талантлив художник.

Ако пък искате да се докоснете до истинската и мистична Колумбия, далеч от градовете и близо до природата, може заедно с екскурзовод да посетите джунглите на Амазония. Това обаче е много опасно начинание и трябва внимателно да се направят плановете и да се претеглят рисковете. Дивата природа определено не прощава грешките-пълно е с всякакви животински видове, малко от които са дружелюбно настроени. Най-опасен е алигаторът, дебнещ във водите на Амазонка. Тук се срещат много видове змии-боа, питон и анаконда, както и най-отровната жаба на планетата-дървесната кокои. Някои от растенията са силно отровни и не трябва да се пипат, а тропическите дъждове са като по филмите-започват изведнъж и цялото небе се изсипва за кратко време. Нужни са специална екипировка и осветление, както и опитен водач, за да не се изгубите. Трябва да се уверите, че сте напълно здрави и в добра физическа форма, преди да тръгнете. Може да е необходимо и да се направят някои ваксини, като например срещу жълта треска, но е добре да се консултирате с лекар.

Организационната част по това пътуване изисква от туристите виза, която може да се издаде в съответните посолства, но не и на границата, както и да се спазват точно сроковете й, тъй като глобите са големи. Разбира се, трябва ви и валиден паспорт.

Пътуването до Колумбия ще остави у вас щастливото усещане от дързостта, че сте посетили място, толкова уникално и несравнимо, използвано със своята загадъчност и екзотика в толкова филмови сюжети, че самите вие ще се почувствате като герои във ваша собствена приказка.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар