Ханя – най-живописният град на остров Крит

Основният град в Западен Крит, Ханя е сред най-живописните селища на острова. Красивата му природа, оживеното пристанище, историческите забележителности, пълният със стоки и хора пазар, интересните музеи и плажовете наоколо го превръщат в съвършения курорт.

Пристигайки в Ханя, трябва да помислите къде да отседнете. „Вила Андромеда” ще ви предложи стаи с изглед към морето и града. Прекрасният уютен хотел се помещава в реставрирана къща в неокласически стил от 1870 г. Мраморните подове и изящното обзавеждане създават внушително впечатление. Тъй като тук имат само 6 стаи и ако нямате предварителна резервация, може да няма свободни места, опитайте късмета си в хотел „Амфора”. Построена някъде около 1300 г., реставрираната голяма къща съчетава венецианската изтънченост, турския стил и съвременните удобства. От терасата на покрива се открива невероятна гледка към красивия залив на Ханя.

За красотата на курорта допринася и природата. На север се плискат бляскаво сините води на Критско море, а на юг се простира планинската верига Лефка Ори. Ако изберете внимателно кафенето на крайбрежната улица, ще виждате и покритите със сняг планински върхове, и лазурното море. Едва ли има по-добро място, където да закусите гръцко кисело мляко с местен мед и току-що набрани плодове или да обядвате, или може би да си направите романтична вечеря по залез слънце. „Анемос” е един от най-добрите ресторанти, разположен в живописна местност с изглед към залива. Тук ще намерите необичайни ястия като пълнено яре, както и традиционна гръцка кухня и богат избор от морски дарове. Може да се нахраните добре и в турската кръчма, където менюто е съставено с богато въображение. Специалитет на заведението са кюфтетата с патладжан.

След вечеря може да се разходите по крайбрежната улица, където ще видите високи красиви къщи, наподобяващи атмосферата във Венеция. Тук е имало важен минойски град, който обаче е сравнително непознат, а днешният град е строен пласт по пласт върху минойските останки. В града се правят археологически разкопки. Най-интересните находки от тези разкопки са изложени в Археологическия музей на Ханя, където има и богата сбирка от артефакти от други места в Западен Крит. Музеят разполага и с красива колекция грънчарски изделия, а също и с множество отлични скулптури и мозайки. Интересна е и самата сграда, макар че отвън тя е в известно противоречие с онова, което е изложено вътре. Навремето тук се е помещавала венецианската църква „Св. Франциск”, която турците превръщат в джамия. В красивия малък вътрешен двор ще видите останки от минаре и чешма. Турското влияние личи и на други места, например в Яничарската джамия, която се намира на самото пристанище. Тя е строена през 1645 г. и е най-старата запазила се отоманска сграда на Крит. Като цяло пристанището е отражение на венецианската епоха в Ханя и това важи най-вече за възстановената крепост Фиркас. Интересно е да се разходите из нея, защото оттам се открива хубав изглед към пристанището. В една от кулите се помещава Военноморският музей с колекция от модели на кораби и разкази за морски битки. Дори и да не се вълнувате от такива неща, си заслужава да посетите музея, за да разгледате невероятно подробния макет на Ханя, както тя е изглеждала през ХVІІ в. – в него са включени и градът, и пристанището, и венецианският арсенал, и корабостроителницата, която се е съхранила и досега на пристанището. Във Военноморския музей ще намерите и едно от най-ярките описания на Битката за Крит, следи от която личат навсякъде по острова. Струва си да се разходите и до Историческия музей на Ханя. Може би на път за там ще ви се прииска да спрете на оживения Централен пазар, където освен сувенири ще намерите обичайния богат избор от току-що уловена риба, месо, зеленчуци и вкусно сирене. Историческият музей се помещава в градска къща, която е била много изискана навремето. Сред вещите, принадлежали на местни знаменитости, има някои истински перли, тук ще намерите и отлична информация за Съпротивителното движение на Крит през Втората световна война.

Въпреки многото туристи по улиците, Ханя е запазила неповторимото си обаяние и дух. Достатъчно голям, за да предлага всички съвременни удобства, градът все пак е съхранил човешкия си облик и е място, където бързо се ориентирате и започвате да се чувствате като у дома си. Затова безспорно ще усетите чувството за загуба, разделяйки се с това райско кътче.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар