Разходка до Солун

Обикновено, когато искаме да отидем на почивка, сме свикнали да търсим новото и различното, което поне за малко изцяло да ни откъсне от родното място и много от нас гледат малко скептично на това, че една съседна държава може да ни го предложи, но определено грешим. В следващите изречения ще разкажа за Гърция, и по-специално за един от най-посещаваните й градове – Солун. Интересно е да знаете, че на гръцки името на града е Thessaloniki – основателят на града цар Касандър го кръщава на името на жена си.
Преди да ви запозная със забележителностите и особеностите на града, е добре да ви разкажа малко за гражданите, които са доста различни от нас. Най-характерното за тях е, че са изключително набожни, общините отделят много внимание и средства за поддържането на църквите, а посещението им от гърците е поне 1-2 пъти седмично. В тази връзка по пътищата в Гърция ще забележите нещо много интересно- през 100-200 метра има малки паметници във формата на къщички с кръстове, които обаче рядко значат, че е имало смъртен случай, а в повечето случаи е заради лека злополука и дори заради привидение, което човекът е сметнал като някакъв знак. Друга национална черта е, че гърците са хора, които изключително отстояват правата си и по време на посещението е много вероятно да се натъкнете на стачка или шествие – те протестират за всичко – заплати, отпуски, работно време. Хубавото е, че много са постигнали с тези демострации – средната заплата там е над 1000 евро, а в неделя е забранено да се работи.
Първата забележителност, която задължително трябва да посетите, е църквата “Св.Димитър”. С влизането си ще видите, че там няма човек, който да продава свещи – всеки си взима и оставя пари, което е поредното доказателство за съвестта на народа и почитанието му към Църквата. “Св.Димитър” има изключителна архитектура и вътре могат да се видят мозаечни икони, едни от малкото в света. В църквата тленните останки на Св.Димитър са запазени в крипта, в която всеки влиза и оставя листче с предварително написано желание, като поверието е, че то винаги се сбъдва. В самия храм можете да си нелеете и светена вода, известна с чудотворните си свойства-да лекува болните, да пази дома.
Друго място, което трябва да посетите, е Бялата кула, от която се разкрива изключителна гледка към целия град – вижда се морето, крайбрежната улица, хората, които изглеждат като точици. Тя се намира на крайбрежния булевард на Солун “Ники” и в нея се помещава “Византийският музей”. Кулaта е с цилиндрична форма, висока е почти 34 м., има приземен етаж и шест етажа, свързани със 120-метрова вита стълба по външната стена. Кулата се смята за символ на Солун и за символ на върховната власт на Гърция над Македония.
Разхождайки се из града, може да минете през арката на Галерий, която е разположена в центъра на града и ознаменува окончателната победа на римския император Галер Максимилиан над персите през 297 г. За съжаление до наши дни се е запазила само малка част от нея и няма яснота при какви обстоятелства е била разрушена.
Когато вече сте посетили символите на града, ще ви впечатли разходката по крайбрежната улица, която е уникална за града. На няколко крачки сте от морето и същевременно близо до сградите. Тук е величественият паметник на Александър Македонски, който напомня за историята и създава автентична атмосфера. Има и какво да се разгледа- много улични търговци предлагат стоката си, а има и кафенета и ресторанти в непосредствена близост, които са много приятни – с усмихнат персонал и добра обстановка. А ако искате нещо по-необичайно, във водата има кораб-ресторант, който е направен в старинен стил и е много интересен за посещение.
Солун е известен и с добрата си инфраструктура- има големи площади (“Св. София”, “Аристотелис”) и широки и добре поддържани булеварди, например “Александър Велики”.
С историята и културата си, с многото и интересни забележителности, Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Със сигурност посещението му ще ви достави удоволствие и желание да се върнете отново някой ден.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар