Градът на Бога-Йерусалим

Обикновено, когато планираме почивка, искаме или пълно уединение, или празненство до изтощение. Пътуването до Йерусалим обаче напълно ще преобрази тези две представи и ще ви въведе в една нова и различна страна на нещата. Градът на Бога ще ви накара да се замислите за същността на тази сила, която ни кара да вярваме, а забележителното е, че тук съжителстват хора от най-различни религии-юдеи, мюсюлмани, християни. Различията сякаш са забравени и е осъзната истината, че вярата е в душата и сърцето и всеки има право да я вижда по свой собствен начин. Тук се намират едни от най-важните религиозни реликви, които карат и скептиците да повярват и да се обогатят духовно с това така важно знание.

Йерусалим е град в Израел, намира се на Юдейското плато, западно от Мъртво море. Определя се като „свещен град” за мюсюлмани, юдеи и християни, а разпределението им е ссъответно 32, 65 и 2 %. Най-голямото чудо, свързвано с името на този град, е Божественият огън. Над мястото, където се намира Божи гроб, е издигнат параклис, а над него огромен храм, където Благодатният огън се спуска всяка година, вечерта преди Великден. Има небесен произход и досега по никакъв начин не е установено как се получава този феномен. Първите минути след спускането си Огънят не пари и не е опасен за дрехите и кожата. Интересен факт е, че понякога минават часове, докато се спусне, а друг път става за броени минути. Независимо от чакането обаче, всяка година тук се събират хиляди вярващи, за да видят това велико чудо с очите си. А ако се съмнявате в истинността му, обърнете внимание на следните факти- в навечерието на всяка Велика Събота се прави изключително строг оглед на храма, а православният патриарх се претърсва за свещи или кандила. Преданието разказва, че ако Божественият огън не се спусне, това ще бъде последният ден за човечеството. Преживяването несъмнено е велико-да се види свещената светлина, доказателството, че Той наистина бди над нас оставя в сърцето и ума чувство, което никога не се забравя и дори в най-тежките моменти се връщаме към този спомен на чиста надежда и благодат.

Не по-малко интересен е и пътят, който води до църквата на Божи гроб. Наречен е Пътят на Страданието или Пътят на Кръста-по него Христос е крачил към своята смърт, но с огромно желание да избави хората, които толкова обича. Улицата е каменна и е доста тясна, а имайки предвид какви тълпи се струпват особено по Великден, трябва да сте много внимателни да не се загубите или да паднете. Множеството малки магазинчета и сергии тук предлагат всякакви сувенири и имате голям избор какво да си вземете за спомен. Има и много църкви и параклиси, които напомнят за последния път на Иисус-откъде е взел кръста си, къде се е сбогувал с майка си, мястото, където Симон Киренеец поема кръста, за да му помогне. Мястото е наситено със своята изключителна история, на повече от 2000 години и всички се прекланят пред тази святост. На хълма Голгота човек може да се докосне до мястото, където Христос е бил разпнат. Делото на Иисус е олицетворение на върховната саможертва и пълно себеотрицание, чиятo сила е избавила човешкия род. Атмосферата тук не може да се сравни с нищо, тя ще ви накара да се преклоните пред тези събития и да откриете най-доброто в себе си или пък да се научите да проявявате тези качества по-често-великодушие, жертвоготовност, доброта-те единствени имат силата да направят света едно по-добро място.

Друго място, което би ви било интересно да посетите, е гробът на Света Богородица, намиращ се в Гетсимания-мястото, където Иисус е предаден и заловен. До гроба слизате по стабилни каменни стъпала и пред очите ви се разкрива каменно ложе, където е била положена Дева Мария. Зад гроба е поставена чудотворната икона „Св. Богородица Йерусалимска”, която изобразява ликовете на Христос и Пречистата му майка, превърнала се в символ на вяра, надежда и любов. Поверието разказва, че иконата има лечебни свойства и е изцерила много хора от мъките им. Нужно е само да се докоснем до нея и да повярваме. Гостуването на иконата в България през 2000 г. предизвика истински фурор-хиляди хора се наредиха от ранни зори и търпеливо чакаха реда си, с надеждата, че чудото ще достигне и до тях. За народ като нашия, напоследък загърбил вярата, това беше като въскресение и съживяване на съзнанието, което трябва да притежава всеки един.

Пътуването до Йерусалим ще ви струва около 1700-2000 лева за 6 дни, като в цената обикновено са включени закуската и вечерята, както и престоя, полетите и останалите организационни дейности. Това, което търпи промяна, са летищните такси, но туристическата агенция би трябвало да ви уведоми предварително. Ако ви се наложи да ползвате услугите на хостели, цените варират между 20 и 60 евро, в зависимост от това, дали е частна или обща квартира.

Организираните екскурзии предлагат редица посещения на културни и исторически забележителности-сред тях са изкачване на планината Табор, където Иисус за пръв път се появява в своя божествен образ; разглеждане на Витлеем, родния град на Иисус; Стената на плача-тук всеки от вас може да напише желание на листче и да го пъхне между камъните на стената. Изключително интересно е посещението на Мъртво море, което само по себе си е природен феномен. То е най-ниската точка на сушата на планетата и е най-соленото море на Земята-има 330 промила соленост, докато в Черно море например те са само 17. Това негово качество прави водата толкова гъста, че е невъзможно човек да потъне и дори някои казват, че чувството е подобно на лягане в легло. Мъртво море се слави и със своите лечебни свойства-помага много срещу кожни заболявания, в това число и сериозни, като псориазис например; облекчава болки в гърба и мускулите и много други. Ако се къпете, имайте предвид, че след това трябва да си вземете душ, защото кожата побелява от солта, а косата се сплъстява и е трудна за сресване.

Яфа е пристанище, което е свързано с Йерусалим чрез железопътна линия, дълга 87 километра. Това е едно от най-старите пристанища в Израел и играе важна роля в развитието на икономиката на страната. Интересен факт е, че тук живеят най-много емигрирали български евреи и има много кафенета и магазини с български надписи, където без проблем ще говорите с продавача и ще си купите каквото искате. Тук можете да посетите зоопарка, един от най-големите в света и да разгледате най-различни екзотични видове. Битпазарът пък е най-изгодното място да си купите нещо или да занесете на роднини-ще намерите всичко, което ви идва на ума, а хубавото е, че може да се пазарите.

Пътуването до града на Бога несъмнено е изключително преживяване, което ще помните винаги. Няма място в света, където да сте толкова близо до силата, пред която се прекланяме и за която се надяваме, че ни пази. Говори се, че много хора, които не са били вярващи, са се върнали напълно променени и преосмислили нещата, след като са видели всички тези чудеса. Но най-голямото чудо все пак си остават вярата и любовта, които са проповядвани тук още преди много хилядолетия.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар