Една разходка до Каварна и нос Калиакра

Предприемаме едно пътешествие, съчетано с почивка край морския бряг. Решаваме да отседнем в Каварна, като в последствие посетим близкия нос Калиакра. Каварна е малко крайморско градче, разположено на 65 км oт областния град Варна. Първото нещо, което грабва туристът в Каварна са малкото яхтено пристанище и просторния градски плаж, с красиви почивни комплекси край залива. Скалите и брегът, опасващи града са изключително живописни. Каварна има древна история – селището е основано на платото на нос Чиракман, през V век пр.н.е. от гръцки колонисти. Според летописите през I век пр.н.е. земетресение поглъща античния град и той е изцяло потопен в морето. Впечатляващ е факта, че римляните го възстановяват и селището се възражда. През VII век предстои ново оживление – славяни и прабългари изграждат селище с името Карвуна, като през XIII–XIV в. този град достига своя най-голям разцвет. С днешното си име селището се споменава за пръв път в началото на XV век.  Това обяснява и факта, че днешна Каварна очарова гостите си не само с лазурен морски бряг, но и с множество исторически и културни забележителности.

Достатъчно е да да имате желание и да отделите време, за да се насладите на местните забележителности: експозицията „Добруджа и морето“, Градския и Етнографския музеи, крепоста „Бизоне”, археологически резерват „Ялта”, църквите и старите каменни чешми. Експозицията „Добруджа и морето“ представлява малък морски музей. Изложението се намира в реставрирана стара турска баня от XV век, разположена по пътя към пристанището, на около 0,5 км от центъра на града. Тук посетителя може да види автентични каменни котви, амфори, монети, тракийско злато и други ценни предмети открити край каварненските брегове. Любопитен е факта, че при подводните проучвания около курортния град е открита керамика от всички исторически епохи. От морето е изваден дървен корабен рул от началото на Х век, потънал на разстояние 45 метра от нос Калиакра.

Не бива да подминавате и местния Етнографски музей. Експозицията му е разположена в красива стара къща, от края на XIX в. Сградата е принадлежала е на богато каварненско семейство. Разглеждайки грижливо подбрания интериор ще можете да се докоснете до духа на добруджанската къща. Тук има различни предмети от бита и ежедневието на хората. Няма как  де не усетите домашния бит, царял някога тук, както и култура на хората, населяващи този район – добруджанци, котленци, гагаузи, както и турско говорещи християни. В двора на Етнографския музей има  прекрасна градина, с много черничеви дървета, разцъфтели божури и пъстроцветни лалета.

В Каварна има и две църкви, които разхождайки се из града няма как да не забележите. Църквата „Свети Георги“ е по-стара, построена е през далечната 1836 година. Другият храм –  „Успение на Света Богородица“ датира от 1860 година. Според историческите документи, останали до днешните жители на Каварна, двете църкви са изиграли огромна роля по време на Османското иго, а и след Освобождението, като образователни и културни средища в района. Уникални за гостите и жителите на черноморското градче са старите каменни чешми. Те са били 12 изворни чешми, разположени в протежение на 2 км по пътя към пристанището. Днес част от тях са разрушени, а запазените са реставрирани. Интересно е, че бликащата от чешмите изворна вода образува малка рекичка.

Друга местна забележителност е каварненското читалище, чиято старинна сграда е изградена още през 1890 година. В централната част на града ще видите и красивите шадравани. Те са едно от нещата, които пресъздават автентичната атмосфера на града. Мястото с шадраваните е като нарицателно за каварненци и гости на града, защото тук е изключително приятно, подходящо е за романтични срещи и разходки. Близо до града се намира уникална крепост с името „Бизоне”. Крепостната стена датира от от III-IV век и е разположена в източната част на нос Чиракман. Част е от укрепителната система на едноименния античен град. Градежът показва, че античният град Бизоне е бил между най-важните селища, разположени по западния бряг на черноморското крайбрежие.

За Каварна знаем интересен факт – през последните години известни рок-групи гостуват в града от началото на май до края на септември. Тази инициатива дарява на жителите и гостите на града неповторими мигове. Незабравимо изживяване е и посрещането на първото юлско утро на брега на морето, като от няколко години това става с участието на Джон Лоутън, автора на July Morning. Интересно е да научиш, че от няколко години знаменития певец е и жител на Каварна. Ненапразно курортния град е известен и като рок-столица на България.

В близост до Каварна се строят няколко първокласни голф-игрища, едно от които е мегакомплексът на световноизвестния голфър Гари Плейър. В луксозния комплекс са включени игрище, яхтено пристанище, луксозни апартаменти и вили за гостите. И ако след плажа и следобедната почивка скучаете, то предприемете една разходка до живописния нос Калиакра, разположен на 12 км източно от града и на 8 км от каварненското село Българево.

Нос Калиакра е издаден 2 км навътре в морето. Прави впечатление, че брегът е стръмен, с отвесни скали, спускащи се от височина 70 метра към морето. С любопитство научаваме, че името на острова означава “красив нос” и е свързан с червеният цвят на скалите тук. Според предания, свързани с това уникално място кръвта на защитниците на крепостта, построена тук през IV в. пр. Хр. се е пропила в скалите. На това място е имало гръцка, римска и византийска крепост. Интересен е факта, че именно тук е било последното селище в България, завладяно от турците. На острова те създавали мюсюлмански духовен център. Останките от тези времена не са малко. Впечатляващото е, че запазените експонати са изложени в малък археологически музей, разположен в една от многото пещери в района.

Тук, на нос Калиакра ще видите и странни обитатели –  корморани и тюлени. Не се учудвайте ако съзрете плуващи делфини в морето. Обитатели на местните пещери пък са скорци и скални косове. Това екзотично биоразнообразие прави мястото защитено от закона. Ето защо нос Калиакра е обявен за природен резерват. С това райско кътче по черноморието се свързват и много легенди. Една от най-известните е за 40 български девойки, които завързват косите си и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на турските поробители. Тук, на нос Калиакра има и такъв паметник – “Портата на 40 девици”, който е издигнат в памет на това събитие. Друга легенда разказва за свети Никола. Той също бил преследван от турците. И станало чудо – земята под краката му се разтегнала и се образувал нос Калиакра. Според преданието светецът не можал да се спаси и попаднал в ръцете на османлиите. На самия край на вдадената в морето суша има малък параклис, символизиращ неговия гроб.

Историческите проучвания, направени на Калиакра също са интересни. Според специалистите през IV в. пр. Хр. На това място израства селището Тиризис, по името на местното тракийско племе „тиризи“. Според древногръцки бележки тук, наместникът на Александър Македонски – Лизимах е разположил своята войска във войната с черноморските градове и скрил огромно златно съкровище.  През римската епоха крепостта се разраства под името Акрос Кастелум, което в превод значи „укрепен нос”. В края на XIV век крепостта става столица на Карвунското деспотство на Добротица, който сече монети с името на Калиакра. Ненапразно Калиакра е една от първите защитени територии в България. Обявен е за природен резерват още през 1941 г.

В района около Каварна може да посетите и други интересни места – национален археологически резерват „Ялта” и ваканционно селище „Русалка”. Ако имате възможност посетете археологическия резерват. Това неповторимо място съчетава древни останки с уникални природни дадености. Тук се намира древно пещерно селище, от V хилядолетие пр.н.е. включващо над 100 пещери. От времето на Античността са запазени светилище, жертвени камъни, винарни, четири некропола от скални гробници, вкопани в скалния масив, запазена е и частично реставрирана крепост от V-VI век, както и други паметници на културата. Любопитен е факта, че през Средновековието пещерите са били използвани като манастирска обител. По стените на някои от тях се различават прабългарски знаци – кръстове и каменни икони.

Ако решите да отседнете във ваканционно селище „Русалка“ няма да съжалявате. Комплексът е разположен на 20 км източно от Каварна в уникалния природен резерват „Птичия залив“. Мястотот е на север от нос Калиакра. Тук ще се насладите на уникални гледки – красиво насечен скалист бряг, малки закътани пясъчни ивици, вековни дъбови дървета и разнообразие от растителни видове привличащи милиони представители на пернатия свят. Всичко това превръща „Птичия залив“ в оазис на недокоснатата от векове природа. В района има и много археологически паметници, най-старите от които са от преди цели 8000 години. За уникалната атмосфера тук допринасят и намерените антични и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите и жертвените камъни.

След разгледаното на Каварна и района се чувстваме по-особено – преживеле сме поредното лятно приключение, обогатени сме с нови знания и впечатления, има какво да споделим с близки и приятели, а споменът за тази интересна екскурзия остава завинаги в нас.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар