В района на Шумен и Мадара

Предприемаме пътуване към Шумен. Имаме желание да разгледаме местните забележителностите, в града и района. За Шумен знаем, че се намира в Североизточна България, на 380 км от столицата и на 90 км от морския град Варна. Шумен има хилядолетна история. В този край са открити ценни останки, които датират още от бронзовата епоха.

Първото място към което се насочваме, след като сме пристигнали в града е Регионалния исторически музей. От уредника разбираме, че музейното дело тук е процъфтяло още от 1857 година и е свързано с името на възрожденския учител Сава Доброплодни. За пръв път той е уредил музейна сбирка в местното училище. Тази експозиция е и една от първите музейни сбирки в България. Днес фондовете на Историческия музей разполагат с 8 експозиционни зали и с над 150000 ценни експоната, от халколита до наши дни. В една от музейните зали е представена уникална колекция от икони. Музеят разполага и със зала-съкровищница, в която са показани редки образци на монети и металопластика от благороден метал. В зала “Античност” пък е показана оригинална тракийска гробница – единствен по рода си експонат в България. Периодично в музея се представят и гостуващи изложби.

Не пропускайте да посетите и къща-музей „Панайот Волов”. Влизайки в родния дом на видния български революционер ще станете свидетели на съхранения уют и автентична обстановка, в която са преминали детските и юношеските години на родения през 1850 година в рад Шумен, Панайот Волов. Специална експозиционна зала, посветена на живота на великия българин предоставя веществен, документален и снимков материал за живота и революционната дейност на Волов, както и за неговата огромна роля по време на Априлското въстание.

И друг велик българин е роден в Шумен – Добри Войников. Домът на видния възрожденец днес е превърнат в музей. Още като видите родната му къща, ще разребете че пред вас стои архитектурен паметник от епохата на Възраждането. Забележителното е, че Добри Войников сам е постоил своя дом. Разглеждайки експозиционните материали ще узнаете любопитни факти за Войников –  като учител и автор на учебници, музикант и композитор, диригент и музикален критик, читалищен деец и редактор на вестник, драматург и театрал, автор на първата българска драма „Стоян войвода”. Интересни за посетителят са и множеството писма, фотоси, извадки от периодичния печат, възстановки на моменти от театрални представления и други, които разкриват не само човека Добри Войников, но и характера на епохата, в която е живял и творил.

Ако искате да се докоснете до всички местни забележителности, непременно посетете и къща-музей „Лайош Кошут”. Сградата е истински шедьовър на възрожденската архитектура. Впечатлява с оригиналния си градеж и оградения с висок каменен зид двор. От уредника на музея ще научите интересни факти –  къщата е свързана с българската и с унгарската история. Това е домът на шуменския търговец и кмет на българската община хаджи Димитраки Хаджипанев, в който е живял водачът на Унгарската революция Лайош Кошут. Днес в къщата-музей ще можете да видите автентична вътрешна уредба на заможен български възрожденски дом. Ще се запознаете и с бога документална експозиция, проследяваща хода на Унгарската революция от 1848 – 1849 година, както и дейността на нейния водач Лайош Кошут. В специална зала е поместена експозицията „Българо-унгарски културни връзки“.

Още една шуменска забележителност очаква посещението ви – музейния комплекс „Панчо Владигеров”.  Непременно посетете къщата-музей, в която изтъкнатия български творец е направил първите си стъпки в света на музиката. Експозицията представя работният кабинет и първото пиано на големия композитор. Музейният комплекс включва и самостоятелна експозиция, под наслов „Музикалното дело в Шумен“, както и камерна концертна зала. В нея, а често и в двора на къщата целогодишно се организират интересни концерти. Знаем, че град Шумен е домакин на Международен конкурс за млади пианисти и цигулари, носещ името на Панчо Владигеров.

В центъра на града можете да посетите православния катедрален храм „Св. Три Светители“. Друг посещаван храм е базиликата „Св. Възнесение Господне“, строена през 1829 г. В Шумен се намира и Томбул джамия – най-голямата джамия в страната и втора по големина на Балканския полуостров. Построена е през далечната 1744 година.
На 3 километра западно от Шумен можете да посетите уникален музей на открито. Тук се издига небезизвестната Шуменската крепост. Тази уникална постройка е просъществувала повече от 3200 години. Според спечиалисти изследвали района, местността върху която се издига крепостта е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Хр/. По-късно, крепости тук са издигнали различни народи – траки, римляни, византийци. През Средновековието Шуменската крепост е изиграла важна роля в българската история. Просъществувала е и в началото на османското владичество. Любопитен е факта, че през 1444 година, по време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело, крепостта била напълно разрушена и опожарена. Днес разбираме, че Шуменската крепост е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Изследванията върху нея свидетелстват за разнообразните функции, които крепостта е имала през различните епохи, най-вече по времето на Второто българско царство. И тъй като крепостта е изключителна атракция за гостите на града, до нея може да се стигне по маркирани туристически маршрути.

В Шумен се намира и паметникът „Създатели на българската държава“. За да почувствате напълно атмосферата и чарът на града, трябва да изкачите 1300 стъпала до паметника „1300 години България”. Мономентният комплекс се намира на „Илчов баир”, разположен южно над града. Открит е през 1981 г. Мономентът пресъздава  един от най-важните моменти от българската история, в периода от VII до Х век. Паметникът е изграден от 8 бетонни блока. Вътрешното пространство е декорирано със 21 скулптури и 540 кв.м мозайки. Това е единственият по рода си паметник в Европа, който чрез вътрешните си статуии и монументи пресъздава историята на държавата. Друг интересен факт за него е, че това е мономент с най-голямо количество използван бетон в Европа. Погледнете ли от това място пред вас ще се разкрие панорамна гледка към града. От тук именно започват и туристическите маршрути по Шуменското плато, като част от тях водят до средновековната Шуменската крепост.

От епохата на късното средновековие в Шумен има и други интересни паметници на културата. Един от тях е Безистена, построен за нуждите на дубровнишките търговци през XVI век. Понастоящем в него се помещава оригинален ресторант. Часовниковата кула от 1741 г. също представлява интерес за гостите на града. Тя има форма на каменна призма с вградена в нея чешма. В някогашната, най-оживена административно-търговска част на града се намира оригиналната „Куршум чешма”, изградена през далечната 1744 година. Името на чешмата идва от тук, че тя е покрита с оловни плочки.

В Шумен е възстановена и „Казанджийската улица”. В „Черковна махала” пък могат да се видят уникални възрожденски къщи, запазили духа и романтиката на отминалата епоха.

Шумен е град, богат и на културни институти. Ако искате да погледате театрална постановка или да се насладите на произвидения на изкуството, то можете да посетите Драматичния театър “Васил Друмев”, разположен в центъра на града, Кукления театър “Патиланчо”, Художествената галерия “Елена Карамихайлова”. Шумен е и университетски център – тук се намира Шуменският университет “Константин Преславски”.

След толкова много забележитерлнотсти се убеждаваме, че града с право е сред Стоте национални туристически обекта.

Маршрутът ни води към село Мадара. То е разположено на около 15 км от областния град Шумен, в подножието на осеяно със зеленина плато, обградено със живописни отвесни скали. Тук се намира една от най-големите забележителности на България –  Мадарския конник. Уникалният релеф изобразява конник в естествена големина, чиято фигура е изсечена в скалите на 25 метра височина. Специалистите твърдят, че надписите встрани от релефа датират от времето на хановете Тервел, Кормисош и Омуртаг. Мадарският конник е в списъка на UNESCO за паметници със световно значение. Изследователите придават на изнамереното при археологическите находки изключителна ценност и наричат Мадара “Българската Троя”. От екскурзовода ще научите, че този район е бил главно светилище на българите от Първото българско царство. Тук могат да се видят езически тракийски и български светилища, църкви и параклиси.

През XIV в. в мадарските скали е бил изсечен и най-големия скален манастир в България, с повече от 150 килии. Днес посетителите могат да видят дървена реконструкция на монашеска килия и малък скален параклис. На върха на Мадарското плато се намират и останките на Мадарската крепост а в подножието има развалини на римска вила.
Забележителностите в шуменския край са уникални и имат изключителна историческа и архитектурна ценност. Няма да сбъркаме ако кажем, че богатото културно-историческо наследство на Шумен и региона, както и красивата природа в околността са предпоставка за развитие на местния туризъм.

Шумен има какво да предложи и на привържениците на нощния живот. В града има няколко грандиозни по мащабите си дискотеки, както и по-малки нощни клубове. Не са малко и уютните български механи, където ще се насладите на вкусни ястия от традиционната и местна кухня.
Ако решите да поостанете за няколко дни тук, то може да отседнете в приятните почивни станции и заслони разположени сред зеленината на Шуменското плато. То е и място, подходящо за практикуване на екстремни спортове като планинско колоездене, парапланеризъм, скално катерене и пещерно дело. Уникалният карстов релеф на платото е формирал 60 пещери. Една от тях носи името „Тайните понори”. Интересна е с това, че на места достига 115 м дълбочина и е сред най – дълбоките в Европа.

Оставаме очаровани от този край! Удивени сме от природната красота и многото история, съхранена по тези места. За пореден път се уверяваме, че всеки път когато посещаваме кътче от нашата Родина преоткриваме колко прекрасна е тя!

Провери и Намери Най-Ниската Цена Сред 1 206 987 Места за Настаняване по Целия Свят:

Booking.com онлайн хотелски резервации

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар