Градът на слънцето, цветовете и страстта – Рио де Жанейро

Рио де Жанейро е град в Югоизточна Бразилия и е център на щат Рио де Жанейро. До 1960 е столица на Бразилия, която след това е преместена в Бразилия подари по-доброто местоположение. Градът има огромно население-над 7 милиона души по данни от 2007 година и поради това, посещавайки го, ще видите всякакви народи с много различни култури и обичаи.Статистиката го определя като най-щастливият град в света-с топлия климат, благоприятстващ безкрайни романтични нощи и огромната плажна ивица, това място ни кара да помечтаем някой ден да го видим. Думите на Ръдиард Киплинг „Ще видя ли Бразилия, преди да остарея…” до голяма степен съответстват с копнежа на всеки, обичащ екзотичното, някой ден да го посети и изживее. Най-голям дял в града имат белите, следвани от мулати, чернокожи, азиатци и индианци. Може би ще се учудите, но дори там, на толкова хиляди километри, съществува цял квартал, наречен „Проденти”, в който живеят основно българи. Двете най-големи атракции в културната столица на Бразилия са статуята на Исус Христос на хълма Корковадо, както и ежегодният карнавал в Рио, който привлича милиони туристи от цял свят.

До хълма Корковадо е прокарана железопътна линия, за да могат туристите да стигат по-бързо. Статуята на Спасителя е най-голямата в света и представлява изключително внушителна гледка- Той сякаш е обърнат не само към града, но и към целия свят с послание за мир и любов. За съжаление обаче, сякаш в контраст с нея, Рио де Жанейро е известен не само като любима туристическа дестинация, но и като един от градовете с най-висока престъпност. Ето защо, ако решите да пътувате там, трябва да сте изключително внимателни. Не излизайте сами, особено по пусти места или по плажа и не се отделяйте от семейството или групата си. Кражбите най-често са на часовници, камери и фотоапарати, затова не ги дръжте на видно място и ако се случи някой да ви нападне, му дайте каквото иска, защото престъпниците често дори убиват при съпротива. Ако ви потрябва помощ или съдействие, не разчитайте на уличните полицаи-готови са да съдействат, но почти никой не говори друг език, освен португалски.

Карнавалът в Рио символизира града и му изгражда облик на място на безкрайно забавление, енергия и живот. Това е най-известното подобно събитие в целия свят и всяка година се посещава от половин до един милион туристи от целия свят. Той започва винаги в събота, 40 дни преди Великден, и свършва във вторник, като четири дни няма и миг затишие-и ден, и нощ всички празнуват и се наслаждават на неповторимата атмосфера. Той протича на няколко етапа. В петък вечер шествие обикаля улиците на Рио и се избира Крал Момо, комуто се предоставя условно управлението на града, без да има право да се разпорежда с полицията. За тази чест могат да се борят мъже, тежащи най-малко 100 килограма. В събота се представят школите по самба, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година. „Взривът” на карнавала е в неделя, когато 14те най-добри представят своите умения и майсторство на огромен подиум пред многомилионна публика. Гледайки хора, изпълнени с толкова хъс, щастие и енергия несъмнено ще ви накара да забравите всичките си проблеми. За съжаление удоволствието да видите това с очите си и да го преживеете няма да ви струва евтино. Билетите за карнавала варират между 100 и 500 евро, но въпреки това се изкупуват още в първите дни на продажбата и ако искате да се доберете до място в забавлението, трябва да се консултирате с туристическата агенция, чиито услуги използвате и да си резервирате чрез нея. Самата екскурзия също ще ви струва много скъпо. Най-често пътуванията до там са за по 10 дни и ще ви излезе около 2000 евро, защото някои агенции не поемат самолетните билети и летищните такси, а други-част от храната и входа за различни забележителности.

Рио де Жанейро има славата и на един от най-красивите градове в света, като най-добре можете да се насладите на великолепието му с изкачването на Захарния хълм. Има въжен лифт и качването догоре, както и панорамната гледка отгоре рисуват пред очите ви форми и цветове, които не сте и подозирали, че съществуват. Безкрайното море, планинските вериги в далечината ви изпълват с възторг и възхищение. Заливът Гуанабара, където е разположен Рио, предлага уникална флора и фауна. Можете да посетите националния парк Тижука-той представлява джунгла в сърцето на града, където ще се докоснете до дивото и първичното, до това, което техническият прогрес не е успял да унищожи. Задължително трябва да си подарите посещение до Ботаническата градина, събрала богата колекция от 8000 редки растителни видове, вековни императорски палми, разкошни орхидеи, интересен животински и птичи свят. Създадена е през 1808 година. Ако пък искате за малко да се усамотите и да се насладите на създадените от природата гледки, се разходете по най-перфектн ите плажове в света-Копакабана, Ипанема, Леблон, Пепино, Бара. Километри и километри широк плаж, пясък от злато, кристална вода и смеещи се хора-обстановката наистина е райска. Те са най-престижните места за живот. Има много небостъргачи, обгърнати от зеленина, и само най-заможните могат да си позволят да се събуждат с морето пред очите им. И гледайки всичкия този лукс, отново забелязваме колко силно разделение на класите има. Има места в града, в които живеят изключително бедни хора и не е рядка гледката да видите просяк пред луксозен ресторант или скъп бутик.

А за гастрономите, бразилската кухня ще е един малък празник. Всичко е толкова ново и екзотично, много различно от европейските ястия. Хлябът наподобява палачинка и няма нищо общо с българския. Бразилците често приготвят месо с гарнитура от плодове, което определя кухнята им по-скоро като сладка. Най-популярното бразилско ястие е „Фейжуада”. Приготвя се от свинско, пилешко и телешко в равни части, добавят се портокали и банани, боб и ориз. Подправки също не липсват-лук, черен пипер, джинджифил, босилек. Прекрасна възможност да опитате и смесите храни, които сте мислели, че не си отиват, както и да се насладите на нещо ново. Поради развития риболов много се набляга и на всякакви ястия от морски дарове, приготвени с много подправки.

Психиката и културата на хората там като цяло е много различна. Горещият климат не позволява на хората да работят много интензивно, ползват се и много дълги обедни почивки. Всички се разхождат по много, пият много вода и прясно изцедени плодови сокове, което ги поддържа в отлична физическа форма. Тъй като Бразилия стои на първо място по производство на плодове в света, навсякъде по улиците може да си купите изцедени пред очите ви сокове, и то на ниски цени. Това е подходящо място да захраните организма си с полезни и вкусни неща, които ще допринесат  за увеличаване на енергията ви и още по-пълен релакс.

Пътуването до Рио де Жанейро ще ви накара по-пълно да осъзнаете смисъла на израза „на другия край на света” – ще се запознаете с един нов начин на живот, ще видите спиращи дъха природни гледки и определено ще се завърнете много доволни, с много истории за споделяне. Наслаждавайте се!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар