Виена – столица на изкуството

Австрия се намира в Централна Европа. Тя се дели на три икономически района – Придунавски, Южен и Западен. Туризмът се основава на природните обекти и богатото културно-историческо наследство. Традициите в музиката привличат много туристи по време на различните музикални прояви.

Столицата Виена е в Придунавския район. Градът е разположен край р. Дунав, в подножието на Виенската гора. Виена е един от най-старите културно-исторически градове в Европа. Тя е била културната столица на Европа през ХІХ в. Градът е родно място на модерната музика и модерната архитектура.

Историческата част на града е разположена на юг от Дунав. В центъра на града на „Штефанплац” се намира готическият ансамбъл на великолепната катедрала „Св. Стефан” от ХV в., която е украсена със скулптурни творби. Тя е построена през 1147 г. като енорийска църква. През ХІV в. Албрехт І заповядва пълната реконструкция на църквата и от романски стил тя е преустановена в готически. Южната кула (Щефи) е завършена през 1433 г. и е висока 136 м. От там, както и от  Северната кула (Нордтурн) се открива невероятна гледка към града. Тук се намират едни от най-хубавите дворци в Европа – „Хофбург”, „Шонбрюн”, „Белведере”, „Лихтенщайн”, „Шварценберг”. Дворецът Хофбург е официална резиденция на австрийските императори. Построен е през 1275 г. Това е един огромен архитектурен  комплекс от сгради, включващ 18 тракта и 19 двора върху площ от 240 000 кв.м. В императорския дворец са разположени Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. В съкровищницата на двореца се съхраняват бижутата на Хабсбургите, властвали някога в Европа. Много интересни са площадът с позлатената мраморна статуя на Атина Палада пред импозантната с много скулптури сграда на Парламента.

Със световна известност са сградите на Виенската опера (Щатсопера) и „Бургтеатъра”. Виенската опера е един от водещите и най-известни оперни театри в света. Тя е построена по времето на Кайзер Франц Йозеф І през 1861 – 1869 г. като дворцов оперен театър, тържествено открита с постановката на „Дон Жуан” от Моцарт.Нейни директори са били известни музиканти като Густав Малер, Рихард Щраус, Херберт фон Караян, Карл Бьом, Лорин Маазел.  „Бургтеатъра” е основан през 1741 г. Премества се в новата си сграда на бул. „Ринг” през 1888 г. Архитекти на сградата, построена в стил барок, са Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер. Сградата на общината (Ратхаус) е от ХІХ в. и е в неоготически стил с викториански мансардни покриви и червен здравец по прозорците.

В града има много музеи – „Музеят по естествена история”, египетските музеи, „Музеят на изкуството”, където са изложени платна на Рембранд, Рубенс, Тициан, Веласкес и др., „Музеят за модерно изкуство”, музеят „Албертина”, който съдържа богата колекция от графики, „Академията на изящното изкуство”, известен с творби на немските майстори, „Музеят на приложното изкуство”, „Музеят на Зигмунд Фройд” и др.
Световно известен е „Згалбург” – конюшнята на кралските жребци с училището по езда и „Пратера” – атрактивният увеселителен парк на Виена с гигантското виенско колело Райзенраат.  Виенският Пратер се е превърнал в нещо повече от парк за забавления. Високото 65 м. Виенско колело е символ не само на парка, но и на града. Пратерът предлага на посетителите всевъзможни атракции: блъскащи се колички, зали за пейнтбол, изкривени огледала, както и специални съоръжения за деца. В столицата има много паметници – на владетелите Мария Тереза и Франц Йосиф, на пълководеца Радецки, на много известни композитори – Бетховен, Моцарт, Хайдн, Шуберт, Щраус.

На левия бряг на р. Дунав се намира „Уни сити” – международен център, където са седалищата на редица международни организации. Кулата „Дунав” се намира близо до международния център на Виена. Тя е открита през 1964 г. Висока е 252 м, тежи 17 600 тона. Това е най-високата кула във Виена и втората по височина в Австрия. На отделни етажи се намират бар и ресторант, които се въртят през определени интервали. Пътуването с асансьор до ресторанта трае 35 секунди. От 2001 г. има възможност за скачане с бънджи от 152 м височина.Във виенското предградие Гринциг са съхранени много старинни къщи, народни кръчми, в които се сервира младо вино (хойриге), пеят се и се свирят мелодии от Шуберт, Калман, Щраус. Виена е световно известна с десертите си и кафе-сладкарниците са неделима част от очарованието на града. В района на Университета околните улици са пълни с кафенета и барове.

Очарователната австрийска столица умело съчетава своята историчност с духа на новото време. Съхранила красотата на имперското си минало, тя успява да накара всеки посетител да се чувства някак си уютно и приятно в необикновената й атмосфера на многомилионен европейски град.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар