Залцбург – класика примесена с нежен ликьор

Още щом се озовете в Залцбург усещате духа на класическа Австрия. Изгледът от тук ви пренася в далечните времена на рицари и принцеси. Старинността и величието на сградите ще ви напомни за времена на доблест и чест, когато награда е била ръката на царската дъщеря.

Река Залцах се стели през територията на града. В основата на името е немската дума за сол и идва от деветнайсти век, когато по реката са минавали кораби със сол, което е подпомагало значителна част от икономиката на района.

Залцбург е едва четвърти по големина в Австрия, но е град наистина богат на архитектурни и исторически забележителности. Ако искате да се насладите на туристическа обиколка, достойна за всяка хроника, но ненатрапчива и спокойна, то Залцбург е мястото. Градът е обявен за най – старият в Австрия и омайва със средновековните си улички и великолепието на дворците си. Известен е още и с това, че е роден град на гениалния Моцарт, поради което композиторът е емблема на града. Почти задължително е всеки посетил града да си вземе за спомен от така наречените „Моцарткугелн” – кръгли бонбони с лика на именития композитор, създадени още през 1890г. Освен бонбони, на почит тук са и различните видове ликьор, които чудесно се съчетават с предлаганите шоколадови сладкиши и други лакомства. Не забравяйте, разбира се, да посетите и къщата, в която е роден Моцарт на една от големите улици Getreidegasse 9. Тук можете да поседнете в кафенето на първия етаж, да похапнете лакомства и да се почувствате поне за малко творци.

Една от най – известните забележителности е дворецът Мирабел, строен в знак на любовта на принц архиепископ Волф Дитрих фон Райтенау към Саломе Алт през 1606г.Оцелял през времето, днес дворецът е символ на изящество и красота. Балната зала на двореца е домакин на множество сватби и културни събития. Оценяват я като една от най – впечатляващите зали за сватби в света. Градините на двореца са смятани за едни от най – красивите в цяла Европа. Окончателният си вид те добиват през 1690г. Дълги зелени алеи симетрично аранжирани с жълти и бели цветя, по средата на градините се издига фонтан, в чийто четири края са поставени скулптури символизиращи четирите елемента.

Друг дворец на територията на Залцбург е Хелбрун. Построен е по заръка на принц архиепископ Маркус Ситикус фон Хоенемс през 1612г. Идеята за замъка била да се построи в близост до планината Хелбрун, където имало множество извори, позволяващи да се сътворят фонтаните, станали символ на двореца. Основният мотив е свързан с водата и вече почти четиристотин години всеки дошъл тук не спира да пълни погледа си с атракциите, които поднасят водните подскоци. Замъкът още в началото, но и до днес се използвал предимно като място, където да се провеждат светски събития.

Емблематична гледка на всяка картичка от Залцбург е крепостта Горен Залцбург. Слави се като най – голямата напълно съхранена крепост в Централна Европа. Строена още през 1077г от архиепископ Гебхард, през времето на своето съществуване, крепостта е служила и като военна казарма и затвор. В музея на крепостта е показана цялата история от построяването на зданието, а също и ежедневието тук в миналото. Вътре има и богат музей на марионетката с кукли от различни пиеси и представления. Днес до нея лесно се стига посредством малка железница, която тръгва редовно от Festungsgasse. Цената на билет за вход на възрастен е 10.50 Е.

Замъкът Леополдскрон е живописно разположен на брега на езеро, а в далечината зад него на хълма се издига крепостта Горен Залцбург. Наричан още „живописното съкровище на Залцбург”, дворецът в стил рококо е строен между 1736 и 1740г. За голямо съжаление замъкът не е отворен за посещения на граждани, но гледката отвън също си струва.

Един от най – известните площади тук е Стария Пазар, на който се е развивала търговия още през тринайсти век. По средата му е разположен фонтанът наречен на Свети Флориан.

Залцбург е незабравимо пътешествие в света на миналото с пакетче бонбони в ръка. Тук музиката върви с ликьор, а историята с богато украсени дворцови зали.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар