Перник – Брезник – Трън – Гигинци – Ковачевци – язовир Пчелина

Екскурзията започва от Перник. Градът се намира в югозападната част на България, в Пернишката котловина, на надморска височина между 700 и 850 м. Заобиколен е от планините Витоша, Голо Бърдо и Люлин. През града тече река Струма, която извира южно от Черни връх и е сред най-големите реки в страната. Дължина й е около 290 км. Гостите на Перник имат възможност да посетят интересни места – Историческия музей, Музея и мемориалния комплекс посветени на минното дело. Градският исторически музей е създаден още през 1953 година. Намира се в центъра на града и притежава над 40000 експоната, разпределени в колекции по следните тематики: праисторическа керамика, градски бит в средновековието, оброчни плочки на Тракийския конник от светилището в село Църква, сбирка от икони, нумизматична сбиркa, тъкани, керамика, английско и руско оръжие от антифашистката борба. Пред входа на музея има малък лапидариум. Това е място, в двора на музея където са подредени археологически паметници на културата, като: статуи, каменни плочи с епиграфи, архитектурни детайли от колони и фризове. В музея на минното дело туриста може да се запознае с историята на въгледобива в Перник, като разгледа оригинални експонати, поставени в автентична среда.

В пернишкия квартал „Даскалово”, близо край пътя София-Кулата, на брега на река Рударщица, туристите могат да се докоснат до Тракийско светилище. То представлява неправилен четириъгълник, ориентиран по посоките на света. Смята се, че е просъществувало от II до IV век. В България то не е единственото, но тук в Перник е най-добре запазено и с най-сложно устройство. В непосредствена близост до града са открити и останки на прочутата Пернишка крепост, носеща името „Кракра”. Това е средновековна крепост, разположена в югозападната част на Перник, върху неголямо скалисто плато. За времето, когато е била построена крепостта, това място било със силно стратегическо значение. Има данни, че района където се издига „Кракра” е заселен още от траките. Смята се, че сегашната крепост е построена по времето на хан Омуртаг. От края на Х и началото на ХI век Перник става административен център на местния воевода Кракра. Пернишката крепост е била главното му убежище и с времето е придобила неговото име. Войводата Кракра е останал в историята с това, че е водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя.

В Перник може да посетите и Художествената галерия, както и някоя от постановките в Драматичния театър. На всеки 5 години града е домакин на традициония вече Международен фестивал на кукерите и сурвакарите.

Пътят ни води към Брезник, град разположен недалеч от Перник. Интересно за посетителите е да узнаят, че Брезник е селище с хилядолетна история. Той е един от петте български града основан от Цар Петър заедно с Ниш, Пловдив, Средец и Срем. В местното читалище „Просвещение“ има музейна сбирка, в която може да се научи повече за историята на града. Край това живописно градче се намира местността „Бърдото“. Туристът ще се увери, че тук могат да се видят неповторими природни гледки. Край Брезник има и студен минерален извор, носещ името „Желязна вода“. Доказано е, че водите на извора са богати на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания. Интересно е, че седмица преди Международния фестивал в град Перник тук също се провежда Кукерски празник.

Следващата точка в нашата дестинация е Трън. Градът се намира в планински район и е живописно разположен на двата бряга на река Ерма. В центъра на Трън се издига  мемориал на загиналите през Сръбско-българската война. Местна забележителност е скалния параклис „Света Петка“, разположен над квартал „Баринци” в града. Местните хора разказват легенда, според която светицата Света Петка се скрила в пещерата, гонена от неверници. Според преданието по вътрешните стени на пещерата личат отпечатъци от дланите на светицата. В пещерата се стичат малки капки вода, за които се счита, че са лековити. Ако желаете да запалите свещичка за здраве може да го направите и в централна църква на града, носеща името „Свети Никола“. На 4 км североизточно от град Трън, тръгвайки по поречието на река Ерма, по асфалтов път ще стигнете до прекрасното Трънско ждрело.

Ждрелото е образувано от силата на река Ерма, която преминава през него. От двете му страни има две почти 100 метрови скали. Съществува легенда, според която ждрелото се е образувало от неизказаната обич между двама влюбени, за които любовта не била позволена. Според преданието те били превърнати в скали. Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещнат. Легендата разказва още, че река Ерма се е образувала от сълзите да двамата млади. Това ждрело е дълго няколко стотин метра и свързва страната ни със Сърбия. Важно за туриста е да знае, че тук има екопътека, по която спокойно можете да се поразходи сред тази невиждана природна красота. Можете и да премине реката по дървени мостове, живописно преминаващи над нея. Буйните води на река Ерма образуват бързеи и малък водопад, а сивите варовикови скали са обрасли с мъх и люлякови храсти. Прекрасна гледка, картина с много багри и звуци!

Другото място, което трябва да се посети в този район е китното селце Гигинци. То се намира в планински район, югозападно от Брезник. Разположено е в подножието на планината Църна гора. Интересно за туриста е да научи, че село Гигинци е старо, средновековно селище. Намерени са турски документи от XVI век, в които селото е регистрирано с 18 домакинства. Съществуването на Гигенци през Средновековието е засвидетелствувано и от манастирастирските книжа на намиращия се до селото манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“.

Пристигнете ли в Гигинци непременно трябва да посетите най-голямата местна забележителност – Гигинския манастир, известен още като Църногорски манастир. Сградата се намира на 6 км от селото. Всяка година на 2 май, на ливадите около манастира се организира народен събор на който се стичат стотици хора не само от близките села, но и от по-далечни места.

Друга забележителност в Гигенци е православната черква „Успение Богородично“, строена през далечната 1881 година. В близост до село Гигинци се намират два язовира – „Бегуновци“ и „Слаковци“. До язовир „Слаковци” е изграден съвременен хотелски комплекс, състоящ се от хотелска сграда, ресторант, бунгала, кафене и множество беседки за почиващи и риболовци. Около язовир „Бегуновци“ също има приятни места за отдих. Насочваме се към Ковачевци. Селото се намира се на 25 км югозападно от Перник. При изграждането на близкия язовир „Пчелина” са намерени останки от антични постройки, разкриващи древността на селището.

В Ковачевци се намира единствения в страната Национален детски екологичен комплекс, който предлага за децата от страната и чужбина прекрасни условия за ученически отдих, туризъм и спорт. Комплексът е уникален с архитектурното си решение и екологичните условия в района. Местното население се гордее с богатата история на Ковачевци. По тези земи са намерени следи от древни култури – тракийска, римска и ранновизантийска. Свидетелство за това са регистрираните антични селища в близките села Сирищник, Калище, Ракиловци. Културното наследство на общината, природните дадености, добре запазените традиции и интересните културни прояви правят този район привлекателна дестинация за гости и туристи. Насочваме се към язовир „Пчелина”, разположен недалеч от Ковачевци. На източния му бряг се намира църквата „Св. Иван Летни”. Тя е построена на скалисто място, наричано от местните хора „Пчелин камък”. От едната страна терена е полегат и е покрит с трева, а от другата страна има отвесно спускаща се към водите на язовира скала, с височина над 20 м. Така църквата е уникална с това, че се издига почти на ръба на скалния къс. От това свято място се открива и чудно хубава гледка. Оттук може да се обхване с поглед почти целият язовир. В  язовир Пчелина има пристан, с малък кран за лодки и яхти, 2 кораба за разходка на туристи, както и множество по-малки плавателни съдове. Мястото е чудесто за почивка, още повече че в непосредствена близост до брега на язовира има 2 открити басейна и няколко уютни хотела, а наоколо царят тишина и спокойствие.

Приключваме и тази разходка из нашата Родина, осъзнали за пореден път колко богати сме с тази природна красота!

Провери и Намери Най-Ниската Цена Сред 1 206 987 Места за Настаняване по Целия Свят:

Booking.com онлайн хотелски резервации

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар