Трявна – кътче възрожденско спокойствие

Градчето се намира в подножието на Тревненската планина, в Централна България, на 20км от Габрово и е сред Стоте национални туристически обекта. Възниква още през 12век под името „Търнава”. Официални сведения за Трявна има от 15 и 16 век, когато вече фигурира с днешното си название. Градчето е известно с възрожденския си стил и архитектура, привличащи туристите пожелали да усетят аромата на миналото примесен с уханието на истинско старо дърво, което идва от къщите. В миналото са се развивали занаяти като дюлгерството, иконописта и дърворезбата. Изключително любопитно е, че в идилията на възрожденския пейзаж, в Трявна може да бъде открит Музей на азиатското и африканското изкуство.

Освен това тук през 1839г,  е създадено и второто светско училище след габровското. То се намира на единствения запазен възрожденски площад в България „Капитан Дядо Никола”, срещу часовниковата кула. Днес една от стаите е възстановена, както е изглеждала когато през 1839г е посрещала първите деца. Всеки дошъл да разгледа може да напише нещо в пясъчника, да прочете някоя от взаимоучителните таблици и да се окичи гордо с „кавалерии” – отличителните белези за наказаните и поощрените.

Часовниковата кула от другата страна на площада се извисява там от 1814г и е символ на града. Година по –късно е изработен и часовниковият и механизъм, а на върха и се вижда бронзова камбанария.

Най – старата църква в града се казва „Свети Архангел Михаил” и е строена през 17век. Представлява трикорабна псевдобазилика. Иконостасът и иконите са били изработени през 1820г, след като през 1798г църквата е опожарена от кърджалиите и през 1819г е строена отново.

Друга известна църква е „Свети Георги”, изграждана в периода 1848 – 1852г като символ на замогването на хората в региона. Тук може да се забележи умелото преплитане на дърворезбарския талант на тревненеца и традицията на най –старата иконописна школа. Не след дълго църквата става модел за построяване и на други църкви из България. Дом на иконописната школа в града е е стар параклис строен в периода 1938 – 1944г. Той помещава над 160 икони и различни инструменти на занаятчийте зографи. Параклисът е изграден от добре обработени каменни блокове.

Други два известни музей в Трявна са Даскаловата къща и Райковата къща.

Даскаловата е строена между 1804-1808 г. Днес тя е музей на дърворезбата и в нея могат да се видят различни творения на тревненските майстори дърворезбари, впечатляваща е колекцията от дърворезби изобразяващи българските владетели. Забележителни са двата тавана на гостните стаи направени изцяло в дърворезби.
Райковата къща е типичен пример за възрожденска архитекура, запазена и до днес във вид какъвто е била и тогава.
В района на Трявна се намират също пещерите „Килиите”, тракийско скално светилище и тракийско светилище от елинистическата и римска епоха.

Светилището от елинистическата и римската епоха се намира на 7км североизточно от Трявна и се издига на хълм над останалите. По всяка вероятност в светилището са изпълнявани различни ритуали свързани с почитания от траките, през I хил.пр.Хр, бог на слънцето. По- голямата част от находките са от средата на II век сл.Хр. до средата на IV век. Намерени са бронзови камбанки, призоваващи божеството за внимание към молещия се. Ритуал било да се оставя обредна храна, както и различни видове накити бижута и ценните вещи, които притежава човек, за да засвидетелства предаността си към божеството.

Другото тракийско светилище е от ранножелязната епоха и се намира в м.”Сечен камък”, на 5км югозападно от Трявна. То представлява над 15 изсечени слънца в скалата, с диаметър между 0,5 – 1,25м. Светилището е изградено за да послужи за прекланяне пред Великата богиня-майка (скалата) и Слънцето. То е част от голям култов комплекс и е единственото по рода си в Централния Предбалкан.

Пещерите „Килиите” са известни още като „мократа” и „сухата” пещера. Из „мократа” извира вода, откъдето идва и името. В „сухата” са открити следи от обитание на траките – керамични съдове работени на ръка. Тук все още не са предприемани археологически разкопки, което би дало нови сведения за периода.

Трявна е класическо малко градче, в което човек идва, за да седне на чердака на къщата и да погледа мегдана рано сутрин, глъчката от който гали ухото. Място където чистия въздух и спокойствие остава гостите да си починат и да се запасят със сили за утрешния ден в забързания град.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар