Един незабравим уикенд в Априлци

Ако изберете да посетите малкото, но китно и изпълнено със забележителности градче Априлци няма да останете разочаровани. Априлци е райско кътче, сгушено в сърцето на Балкана. Намира се недалеч от Троян, сред красива просторна котловина, на 500-600 м надморска височина. Погледните ли от града към неговите околности, пред вас ще се разкрие невероятна панорамна гледка – котловина, обградена от уникални прородни дадености – резерват „Северен Джендем”, връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев и чудноватия по своята форма и красота връх Мара Гидик, чието ново име е Русалка. В подножието на тази спираща дъха гледка се редуват дъбови, букови и иглолистни гори, зеленеят се живописни хълмове, простират се тучни ливади, прорязани от лъкатушещите през тях реки: Острешка, Видимска и Зла река. Те извират високо, нейде там  по склоновете на Стара планина, и на места падат от усойни скални прагове като образуват живописни водопади. Такава природа можете да видите само тук!
Непосредствената близост до планината, добре устроените почивни бази и частни квартири в района, в съчетание с гостоприемството на балканджиите оставят приятен спомен у всеки, посетил Априлци и разходил се в района около него. Тук има прекрасни условия за почивка, далеч от суматохата на ежедневието.
Тези места са свързани и с нашата история. От учебниците знаем за героизма на свободолюбивите балканджии по време на Априлското въстание, известно тук като Новоселското,  както и за трагичната участ на оцелелите след погрома му.
И понеже пътуваме към Априлци научаваме интересен факт за създаването на днешния град. Възникването му е свързано с признателността на българите, в чест на 100-годишнината от Априлската епопея през 1876 година. Сто години след въстанието, през 1976 признателните поколения изграждат днешен Априлци, като обединяват 4 съседни села: Ново село, Острец, Видима и Зла река. Но тези земи са били обитавани столетия по-рано. За това свидетелстват намерените останки от тракийски укрепителен пункт при входа на Русалийския проход. Според изследователите през 1812 г. в Априлци е открито местно килийно училище, а през 1850 г. – светско. Оповавайки се на исторически източници разбираме още, че през 1872 г. Левски основава таен революционен комитет в този край.
Още като се разхождате из Априлци ще усетите, че сте попаднали в привлекателен планински курорт – със съвременна почивна база, множество семейни хотели, приятни ресторанти, модерни дискотеки, уютни кафенета и няколко басейна. Разбирате, че като гости на града пред вас се разкриват разнообразни възможности за един приятен почивен ден, а защо не и уикенд. Можете да избирате между любителски риболов, алпинизъм, езда, колоездене, плуване, тенис, преодоляване на интересни туристически маршрути, а ако сте запален ловец – да се възползвате от прекрасните условия за лов в априловския край.
Ако желанието ви след като разгледате града е да релаксирате спокойно сред природата, в този живописен район ще намерите очарователни места за пикник или плаж по речните брегове. Посетите ли Априлци през зимата няма как да не се изкушите от ски изживяванията, които предлагат околностите.
На територията на общината се намира и част от Национален парк “Централен Балкан”, с резервата “Северен Джендем”. В близост са и резерватите „Стенето” и „Козята стена”. Впечатляващо е растителното и животинско разнообразиев тази част от планината. Тук се срещат множество редки видове, записани в Червената книга на България. За любителите на пешеходния туризъм и планинските преходи района предоставя 5 живописни еко-пътеки и маршрути, които водят до интересни местности и забележителности. И ако поемете по някоя от тях няма как бродейки сред дивните гори и била на Средна Стара планина да не възкликнете пред прелестите на прочутото „Видимско пръскало”, да не отпочинете край хижа “Плевен”, а ако сте истински планинари – да покорите величествения връх “Ботев”. Освен пешеходния туризъм в Априлци вече имат традиция и конната езда и планинското колоездене. Няма да сбъркате ако изберете някое от тези преживявания. Можете да се възползвате от помощта на опитни интсруктори, които по ваше желание ще ви занимават час или цяла седмица с конната езда. Ако сте любители на планинското колоездене определено няма да останете разочаровани от маршрутите, които ще ви предложат тук. Теренът край Априлци е разнообразен и предразположен към занимания с велотуризъм. Тръгвайси с колело или пеша между китните планински селца и квартали, през извитите планински пътеки, красотатата и чистотата на този девствен планински свят ще разкрие пред очите ви уникални гледки и неподозирани срещи с природата.   Въпреки предизвикателствата, които предлага района, най-добре е първо да разгледате забележителностите в Априлци. Първата от тях се вижда от далеч. Това е тях е издигащия се на един от хълмовете в околността 34-метров кръст. Ще научите, че той е изграден от местен гражданин, по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината откакто Априлци е град.
Непременно посетете априловската църква „Св. Петка Параскева“. Старата черква е градена през далечната 1814 година. Тя е уникална с доста неща – почти напълно вкопана в земята е, има мъжко и женско отделение, в които се влиза през отделни врати. Частично преустроена е през 1845-1850 година. Днес от църквата е останало твърде малко. Липсват стенописи, част от иконите са унищожени, а някои от големите каменни свещници са разпръснати и частично разрушени.
Недалеч от старата църква, на другия бряг на река Кална се намира девическия манастир “Св. Троица”. В манастира ще научите доста интересни факти за Априлското възстание, а любителите на история ще се насладят на добре пазени документи и реликви от онова време. Има исторически сведения, според които  Васил Левски е посещавал този манастир и дори е посветил някои от монахините в революционното дело. По-късно тази Света обител изиграва активна роля и по време на Априлското въстание. Посетителят научава, че тук са се шиели дрехи и се е приготвяла храна за въстаниците. При разгрома на Априлското въстанието манастирът бил разрушен, църквата – ограбена, а сградите наоколо – опожарени. Научаваме и други трагични моменти от историята в този край – 11 от монахините, които не успели да избягат по време на сражението са били жестоко убити.
Няма как да не усетите тишината, царяща в манастирската обител! Тя е по-особена и те кара да се чувстваш смирен. Манастирската сграда сякаш се е сгушила в прегръдките на огромни борови дървета, израснали край четирите й страни. Обширният двор е заграден с висока каменна стена и е потънал в зеленина и овошки.  В средата на двора се издига покрива на дълбок бунар. Близо до него има мраморна чешма, чиито води нарушават тишината наоколо. В дъното на двора има малка костница. Ще забележите, че тук постоянно гори кандило, напомнящо за изпълненото с героизъм минало.
Ако искате да добиете по-пълна представа за Априлското въстание в този край, трябва да посетите музейната сбирка, която се помещава в новата сграда на “Дома-паметник на новоселското въстание”. Тук можете да разгледаме много писмени документи и вещи, разказващи за трагичния героизъм на местното население.
Друга местна забележителност е храма „Св. Георги Победоносец”. Изграден е след Освобождението на България, когато местните жители решават да издигнат храм-паметник в чест на падналите за свободата от този край през Априлското въстание. Храм-паметникът е осветен на 23 април 1904 година.
Ако все пак решите да предприемете туристически преходи, примамени от невероятната природа в района на Априлци, може да изберете някоя от многобройните маркирани пътеки в района. За около 4 часа пешком ще стигнете до прочутото „Видимско пръскало”. Маркираната пътека следва поречието на Стърна река, която е начален приток на река Видима, пресича я след 1,5 км по мост, след което се разклонява. Продължавате по лявото отклонение, по западния бряг на река Видима, и пътьом минавате край хижа „Видима”. Продължава се по добре очертана пътека, като се преминава ту на левия, ту на десния бряг на реката. Навлиза се в стара букова гора. Маршрутът ви ще премине между двата огромни „Щърбанови камъка”, а след стръмно изкачване по склона се стига до края на гората. Продължавате напред, където ще видите следите от голямата лавина паднала през 1987 год. Тя се е откъснала от билото над „Видимското пръскало”. Ще стигнете и седловината „Пилешки полог”, събрала води от източните и западните планински склонове. Именно тази малка рекичка дава началото на грандиозното „Видимско пръскало”. От екскурзовода ще разберете, че част от маршрута минава през резервата „Северен Джендем”. Интересното е, че той е най-високо разположения резерват в старопланинския Националния парк. Тук, в „Северен Джендем” е царството на скалите. Резерватът е в района на община Априлци и заема северните склонове на Средна Стара планина. Простира се от връх Русалка до връх Ботев. Теренът на резервата е изключително стръмен, скалист, недостъпен, прорязан от многобройни планински потоци. Именно в западната част на природния феномен се намира известното „Видимско пръскало”. Резерватът е запазил почти непокътната девствената си природа. И ако решите да преминете през това дивно място ще видите уникални скални форми, които се издигат от всички страни и сякаш подпират купола на планината чрез величествения връх Ботев. Скалните урви, множеството пещери и богатотот биологично разнообразие в района превръщат резервата в част от обширна, сравнително рядко посещавана от човека територия. Не се учудвайте ако по тези места срещнете дива коза и мечка или видите сянката на орел, защото тук е естественото им местообитание. Местните скали са подслонили много видове, останали само тук и никъде другаде в България.
Непременно посетете и живописното село Скандалото. То се намира на територията на община Априлци. Местна забележителност тук е Архитектурния комплекс, създаден от възстановени стари къщи със запазен автентичен външен вид. В Скандалото се намира и църквата “Св. Архангел Михаил”, построена през далечната 1872 г. Старата черква впечатлява туристите със своите уникални каменни пластики.
На 3 км от пътя за Априлци и 20 км югоизточно от град Ловеч се намира друга интересна забележителност – Архитектурният резерват Старо Стефаново. Тук има над 100 паметника на културата. Ще видите възстановени стари къщи от 19 век със запазен автентичен външен вид. Историческите данни сочат, че селото има старобългарски произход. Мястото е уникално и ненапразно е бявено за архитектурен резерват преди повече от 20 години. За селото ще научите и друг интересен факт – тук е сниман филмът “Хайка за вълци”.
Ако имате възможност посетете и съседното време Гумощник. Тук се намира гробът на българите, загинали при корабокрушението на кораба „Титаник”, които са били местни жители.
Интересна забележителност се крие и в село Батошево, което се намира по пътя за Априлци, на 14 км от Севлиево. Тук, на няколко километра от селото се издига Батошевския манастир “Успение Богородично”. Той е построен през далечния 13 век. По време на османското робство е разрушен, но през 1836 г. отново е възстановен. Най-голямата му ценност е иконостасът – творение на Тревненската дърворезбарска школа.
В близост до Априлци са и други курортни селища, като Шипково, Рибарица, както и туристическият комплекс „Беклемето”. Всяко от тези кътчета е планински оазис, предоставящ всичко необходимо за една пълноценна ваканция.
Няма как да не останеш очарован от магията на този край! Природата тук наистина е уникална – кристално чист планински въздух, пъстри като черга поляни, зелени гори и пълноводни реки. Сигурно е едно –  независимо през какъв сезон и месец посетиш Априлци, ще си тръгнеш от тук отпочинал и зареден с много положителни емоции!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар