От Мадан до Златоград

Мадан е планински град, разположен в красивите Родопите, на 30 км от град Смолян. Ако имате път в тази част на България или просто имате почивен ден и не сте били в този край посетете града и съседния му Златоград. Добре е предварително да се поинтересувате за историята натова селище. Така ще научите любопитни факти историята му и разглеждайки го ще ви бъде по-интересно. Ще узнаете че Мадан е древен град и още от миналото е бил тясно свързан с рудодобива. Дори името му има арабски произход и м превод означава „мина”. Пристигнете ли в града първо посетете Музея по минно дело. Предстои ви да научите интересни неща за миналото и поминъка в този край. В музея е изложен богат снимков материал, както и интересни експонати, свързани с историята и развитието на рудодобива в района, от древността до наши дни. Ще научите, че оловна руда по тези места започва да се добива още от траките през 4-5 в. пр. Хр., както и факта че в старите руднични галерии изследователите са открили различни рударски принадлежности, датиращи от Средновековието.

Друга забележителност в града, която не бима да пропускате дори и заради тома, че не може да видите никъде другаде е изложението „Родопски кристал”, наричано още „Кристалната зала”. Ще научите, че това интересно място е открито през 1984 и представя колекция от минерални кристали, добити от рудниците в маданския район. Разглеждайки всичките 581 броя експонати ще се порадвате на изящното изкуство, сътворено на природата. Други интересни места в околностите на Мадан са двата римски моста, датиращи от І хилядолетие. Според изследователите през тях е минавал път, свързващ Беломорието и Тракия. В общината има и природни феномени, които през последните години привличат все повече туристи. Един от тях е пещерата „Шаренка”. С удивление ще научите, че това всъщност е пещера-музей, която е първата по рода си в България. Влезете ли в пещерата ще имате възможността да разгледате три посетителски къта, всеки от който  пресъздава сцени от живота, бита и начина за добиване на руда още от времето, когато пещерата е била обитавана от тракийско племе. Уникалното тук е, че чрез използване на специално изработени манекени и оръдия на труда е пресъздадена автентичната обстановка при работата в мините. Тъй като маданското население е смесено, в града ще видите 3 джамии и 2  православни храма. Ако сте гости на Мадан в края на месец август може да и тържествата по повод празника на града.

След като се поразходите из маданските улички и отпиете ароматно кафе в някое от приятните заведения в центъра на града, продължете към град Злагоград. Пътят до там е с много завои, но пък изключително живописен, а и това което ви очаква в Златоград определено си струва. За това родопско градче знаете, че е най-южния български град, разположен в непосредствена близост до гръцката ни граница, на 450 метра надморска височина. Още по пътя към Златоград ще се удивите от живописната природа и голямото биологично разнообразие в района. Благоприятният климат и минералните извори в този родопски край правят Златоград все по-привлекателен за планински отдих.
Всеки гост на градчето първо се насочва да разгледа старата част на Златоград. Тук е и най-голямата богатство на града – Етнографския ареален комплекс. Това уникално кътче в сърцето на Родопите се състои от 108 възрожденски къщи, живописно накацали около калдаръмените улички като величествени бели птици. Това е първия в България и засега единствен частен Етнографски ареален комплекс. Открит е сравнително скоро – на празничния 24 май през 2001 г. Няма как да не се възхитите от тази уникална комбинация от пищна зеленина, автентична архитектура, високи зидове, големи дъбови порти, каменни кладенци, широки чардаци и кръгли комини. Сам по себе си целия комплекс е един уникален архитектурен паметник на културата. Тук може да разгледате и старото килийно училище. Ще научите, че именно в него е поставено  началото на просветното дело в Родопите. Интересен е факта, че тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник”, датиращ от 1852 г. Уникално е, че в този живописен град са регистрирани общо 120 архитектурни и археологически паметника.

Погледът грабват и занаятчийските работилници от ХVІІІ век. Надникнете ли в китните дюкянчета ще бъдете омагьосани от шедьоврите, сътворени от сръчните ръце на златоградските майстори-занаятчии. Пред очите ви ще се изработят уникални сувенири от дърво, метал, текстил и кожа. Друга туристическа забележителност в града е църквата „Успение Богородично“, посроена през далечната 1834. За тази Света обител е известно, че е най-старата черква издигната по време на Османското владичество в Родопите. Друга стара църква в Мадан е „Свети Георги Победоносец“. Изградена е през 1852 г. Екскурзоводът ще ви припомни и това, че Златоград е родно място на известната не само в света, но и в космоса българска народна песента „Излел е Дельо хайдутин“. Заедно с други песни от цял свят тя е избрана от американски специалисти и записана върху позлатен диск, който с помощта на космическата станция „Вояджър“ е изпратен извън пределите на Земята, като вид послание от нейните жители.

Още на влизане в Златоград гостите виждат величествения мономент на местния войвода Дельо, възпят в една от най-хубавите български народни песни. Любителите на пешеходния туризъм не може да не пообиколят по живописно виещите се планински пътеки в околностите на града. По една такава пътека ще стигнете до параклиса “Св. Атанас”, разположен на едно от възвишенията край града. Изкачите ли се на това Свято място пред вас ще се открие великолепна гледка. Непременно потърсете с поглед и другите параклиси в района на Златоград – “Св. Атанас”, “Св. Неделя”, “Св. Илия” и “Св. Константин и Елена”. Туристът ще остане впечатлен от разположението им – намират се на четирите върха, обграждащи града.

И още нещо интересно ще видите, че четерите параклиса  са разположени под формата на кръст. Местните хора  считат, че тези параклиси са свети и закрилят града. А завърнете ли се в града не пропускайте да отседнете в някоя от тукашните механи и да опитате от вкусните златограшки специалитети. Ако имате време отбийте се и в близкото село Старцево. Край него е открито интересно тракийското светилище, носещо името „Белото камъне”. Ще научите, че това място интересно с удивително белите си скали и обградено с планини, е било свещено за траките. Уникална е и форма на светилището – кръг с диаметър до 30 км. С любопитство ще узнаете, че в в този район са открити и други по-малки култови паметници, чието разположение явно е било съобразено с централно разположеното светилище. Интересното е, че не само около село Старцево има находки от древни народи жилели по тези земи. В различни части на община Мадан са открити и други тракийски, скални светилища и гробници, както и останки от сгради, датиращи  от различни епохи. Ако времето позволява и сте любители на риболова не пропускайте да отдихнете край бреговете на река Върбица или на разположения на 3,5 км западно от града язовир “Златоград”. Тези места са изключитерно живописни и усетите ли притегателната им сила и разполагате с оборудване за къмпингуване разпънете палатка и се насладете на спокойствието и девствената природа в района.

Независимо колко време ще отделите за отдих по тези места, напускайки ги ще отнесете само приятни спомени от видяното и преживяното тук. Магнетизмът на Родопите и сърдечните хора, който ще срешнете в този край ще ви накарат отново да се върнете тук, някой ден!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар