Природни чудеса в България

Безспорно една от най-красивите и вдъхновяващи планини не само в България е Родопите. Тя и е най-обширната планина, заемаща около една седма част от територията на страната ни. В миналото е била наричана и Славееви гори. Родопите и нейните обитатели ще ви очароват с гостоприемството си, с аромата на дъхавите гозби и невероятните картини, изваяни от природата.

В сърцето на тази планина се намира Община Баните – Смолянска област, разположена на 270 км от София, и на 130 км от Пловдив. Това живописно място носи шепота на горите и ромона на бистрите планински потоци. Природата тук пленява с прелестта на пейзажа си.

Ако наистина искате да си починете и да се насладите на планинските прелести – това райско кътче е точно за вас. Основен приоритет в развитието на община Баните е балнеолечението и туризма. Тук минералната вода със своите лечебни свойства е била използвана още по римско време. Тя е предопределила развитието на общинския център – с. Баните, като курортен център с национално и международно значение.

Емблематични за общината са изграденият балнеосанаториален комплекс и комплексът “Водна пързалка”. Може да се настаните и в  някои от множеството частни семейни хотели, къщи за гости, почивни станции и хижи. В района има изградени туристически маршрути – за пешеходен и велотуризъм.

При археологически разкопки в община Баните са намерени и най-старите ръчно изработени предмети, датиращи от II век. Върху стари римски основи е построен и параклис “Успение Пресвети Богородици” (архитектурно-строителен  паметник на културата), който функционира и до днес.

Над село Баните в южна посока се намира местността “Самотното дърво”. Наречена е така заради едно самотно дърво на преклонна възраст. То придава някакво странно очарование и магия. До него може да се стигне по няколко пътеки, но има и маркиран туристически маршрут. Панорамната гледка, която се разкрива от местността, обхваща не само село Баните, но и околните села и наистина заслужава дa се види.

В землището на село Баните, източно от селото се намира Борисовият вир на река Малка Арда. Легендата разказва, че една зима, цар Борис разчупил леда, който сковавал вира и се окъпал в него. От тогава носи името “Борисовият вир”.

Всяко кътче от Родопите е изпълнено с магия. Не един автор е бил вдъхновяван от красотите на тази част от България. И всеки обикновен човек докоснал се до хълмовете и тревите на Родопа планина, копнее да се завърне там, а местните жители са истински щастливци, че прекарват своя живот сред спокойствието и целебната тишина на природата.

Ако все пак зажаднеете за цивилизацитята – Смолян се намира  само на 45 км. от с. Баните.  Градът е част от стоте национални туристически обекта на БТС. Предлага на гостите множество културни и природни забележителности – исторически музей, множество църкви, сред които е и новопостроената православна църка Свети Висарион Смоленски. Тя носи името на местен епископ и мъченик от 17 век. Други забележителности в града са – Мерамовата, Сариевата и много други възрожденски къщи, художествената галерия, Али-Бейският конак, Пангаловата къща, медникарската чаршия и др.

В околностите на Смолян ще откриете още от историческите и географските „чудеса”. В местността Могилата (3 км северозападно от Смолян) има ранно християнски манастирски комплекс от V-VI в., а в местността „Сините вирове”може да посетите пещерата ”Ухловица” , характерна със своя леден Бял водопад.

Всичко, което описахме до тук се пази в тази величествена и спираща дъха ни планина – Родопите. Всеки докоснал се до нея, я пази в сърцето си завинаги.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар