Естония – новата столица на кафето

От 1990г насам Естония вече не е съветска република и с всеки изминаващ ден страната добива все по-европейски и съвременен вид. Макар не голяма, Естония привлича хора от всичките си съседски страни, дошли да се порадват на спокойствието и красотата, завладяващи територията всяка минута.

Попаднете ли в Естония, някои неща задължително трябва да направите, едно от които е да се насладите на гастрономските изкушения предлагани в местните ресторанти. Пастетът от херинга е лек и приятен аперитив, който да намажете на филийка докато опитвате от най – известната напитка тук – ликьорът Вана Талин.

Талин е сравнително малък град на фона на европейските си събратя с брой на жителите около 400 000. Тук обаче ежедневно на разходка от Финландия пристигат около 10 000 души, за да напазаруват на по –приемливи цени или за да изпият по чаша бира в някои от крайбрежните ресторантчета. Фериботът е редовен и не скъп превоз, за да прескочиш до съседна страна.

Всъщност откакто талинци откриват новата си страст към кафето, градът се превръща в новия дом на благоуханната напитка. То е издигнато в култ, а на всеки ъгъл можете да видите стилно заведение, предлагащо множество разновидности на напитката. Първото такова заведение се казва Maiasmokk и вратите му са отворени още от 1864г, когато тук са се продавали сладкиши. Друг от представителите на модата е кафе Инглез, а от скоро в града има и заведение, угаждащо и на най- придирчивия вкус със сортове кафе от всички краища на света.

За да поддържат интереса към заведенията си в Талин можете да чуете множество истории за духове, населяващи сградите, за които естесвено всички ще ви уверят в истинността им. Една от историите се носи за заведението „Свещеникът и Маргарита”, в която се казва, че сградата е обитавана от дух на свещеник, възлюбил омъжена от него дама, която го отхвърлила. Според слуховете в къщата се чуват шумове още от 1930г насам. Вярвате или не, в Талин има не една и две истории, които могат да смръзят кръвта, докато се наслаждавате на гореща чаша кафе.

Освен кафенетата в Талин, задължително трябва да видите царския дворец Кадриорг с прилежащия към него парк. Бароковата сграда опасана с гора, в която деликатно се промушват алеи, е построена от цар Петър I в началото на XVIIIв и служела за лятна резиденция на кралското семейство. След смъртта на Петър I, семейството загубва интерес към  резиденцията, но и до ден днешен районът таме престижен и е въпрос на имидж да притежаваш имот там. Дори и да не си купите къща около двореца, само престоя и разходката в градините ще ви доставят несравнимо наслаждение.

Старата част на града датира от XIIIв и до днес тук са запазени средновековни църкви, готически катедрали, манастири, замъци. Освен тях тук естествено ще видите безброй много магазинчета за сувенири, ресторантчета с относително приемливи цени, а също и места, където ще ви предложат току – що направен ръчен шоколад. Ако се изкачите на най – високата част на стария град, пред вас ще се открие гледка към цялата столица.

Един от най- известните курорти в Естония е Парну, разоложен на устието на едноименната река и по балтийското крайбрежие. Казват, че за да разгледате забележителностите в центъра на курорта ще са ви небходими около часи половина, а след това можете да се отдадете на мързелива раходка по плажа или да се възползвате от удобствата, които града предлага. Някои от забележителностите тук са Ратуша (класическа сграда от 1797г), църквите „Екатерина” и „Елизабет”, и Талинските врати.

Цените на хотелите в курорта започват от 30Е на нощ, а ако искате да отседнете в СПА хотел, ще трябва да отделите от 55Е нагоре. В Талин цените са малко по- ниски и започват от двайсет и няколко евро за нощувка.

Естония няма да ви умопомрачи от туростически обиколки, а ще ви предостави възможност да си отпочинете и да я откриете за себе си. Тя е страна все още осъзнаваща собствената си харизма, която ще ви завладее със стилната си семплост, докато отпивате от естонската си доза кафе.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар