Мароко – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Мароко

Booking.com
Main entrance at mausoleum of Mohamed V

Колоритна история, пъстра култура и аромат, наситен с ориенталска екзотика – с всичко това ще ви посрещне Кралство Мароко – онази малка и загадъчна страна, разположена на африканските брегове на Средиземно море и Атлантическия океан. Тя ще ви очарова с необикновено красивите си пейзажи, древното археологическо богатство, оживените сукове и не на последно място екзотичната мароканска кухня, събрала най-доброто от африканската, берберската, арабската и средиземноморска кухня.

Местоположение


Кралство Мароко е разположено в Северозападна Африка на площ от 446.6 хил. кв. км. Страната граничи с Алжир, Испания, Западна Сахара и Мавритания. На север има излаз на Средиземено море и Гибралтарския проток, а на юг на Атлантическия океан. Най-високата точка в Мароко е връх Джебел Тубкал, който се извисява в Атласките планини на 4 165 м над морското равнище. Части от южните и югоизточни райони на страната са заети от пясъчната пустиня Сахара.

Население


Населението на Мароко днес наброява над 34 млн. души. Близо 75% от местните са марокански араби, 25 % бербери, останалата част са европейци и представители на други народи. Над 99% от мароканците са мюсюлмани, а останалите християни. Официалният език в страната е арабският, широко приложение също намират мароканският диалект на арабския, берберски, френски и испански езици.

Национална кухня

Мароканската кухня е изключително разнообразна, събрала кулинарни влияния от берберската, арабска, африканска и средиземноморска кухни. Мароканците консумират предимно говеждо, агнешко, овнешко и птиче месо, както и изобилие от морски дарове. Типично за местната кухня е използването на много подправки – сред най-обичайните са кимион, канела, джинджифил, куркума, кориандър, червен пипер и мента. Любими съставки при приготвянето на храната са също и сушените плодове.

Най-традиционното местно ястие в Мароко е придобилият популярност по цял свят кускус – той се поднася обикновено с месо или зеленчуци. Любимо основно ястие е агнешко с кайсии и сливи, а истински деликатес са маринованите лимони. От напитките, най-популярни са зеленият чай с джоджен и ментовият чай, който се сервира обикновено със специален ритуал и техника на изливане.

Визи

От 1 март 2005 г. българските граждани, които желаят да пътуват до Кралство Мароко за срок по-малък от 90 дни, имат право да посетят страната без да входна виза. Необходимо е да притежават валиден обикновен паспорт, а целта на пътуването им да бъде туризъм или лично и бизнес гостуване. В случай, че престоят надхвърли срока от 90 дни, следва да бъде получена входна виза.

Контакти на Посолство на Кралство Мароко в България

Канцелария: София, кв. „Лозенец“
Ул. „Червена стена“ № 1, вх. 1, партер
Тел.: (00 359 2) 865 11 26, 865 11 37
Факс: (00 359 2) 865 48 11
E-mail: ambmasofia@cablebg.net

Контакти на Посолство на Република България в Рабат, Мароко


RABAT, MAROCO
Ambassade de la Republique de Bulgarie
Rabat 10 000, 4 Avenue Ahmed Lyazidi /Ex Meknes/, B. P. 1301
Тел.:(00212 37) 76-54-77, 76-40-82,
Факс: (00212 37) 76-32-01
E-mail: rabat@dzsv.sat.bg

Кога да посетим Мароко
Пари и разходи за Мароко
Дестинации в Мароко

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар