Тунис – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Тунис е удивително красива и госторпиемна древна страна. Съхранила многовековна история и богато културно наследство, тази малка колоритна страна ни дарява с живописна дива природа, приказно средиземноморско крайбрежие и превъзходна кухня, съчетала кулинарни традиции от Франция, Северна Африка, Близкия Изток и Турция.

Благодарение на добрата инфраструктура, днес Тунис заслужено се нарежда сред топ туристическите дестинации на африканския континент. Ако искате се докоснете до сърцето на страната, в което се крият следи от богатата й история, се насочете към легендарните градове Картаген, Кайруан и Керкуан – те ще ви отведат назад в миналото и ще ви пренесат в далечни древни цивилизации.

Страната предлага и чудесни възможности за разкошна почивка на брега на морето. Популярните слънчевите курорти Сус, Монастир и Хамамет ви очакват със своята типична екзотика, безкрайни плажни ивици и чудесни хотели.

Местоположение

Разположен в Северна Африка на площ от 164 хил. кв. км, Тунис граничи с Алжир на запад и с Либия на изток и юг. Страната има излаз на Средиземно море с брегова линия от 1250 км. Близо 1/3 от територията на Тунис е заета от Атласките планини и междупланинските плата Северен и Висок Тел. На юг в страната преобладава пясъчна пустиня. Столицата на Тунис е едноименният град Тунис, а други по-големи градове са Сфакс, Бизерта, Сус, Монастир и др.

Население

Населението на Тунис днес наброява над 9,8 млн. души. Близо 98% от местните жители са туниски араби, останалите са бербери, европейци и др. Над 99% от тунизийците са мюсюлмани, като едва 0,5 % са християни. Официалният език в Тунис е арабският, макар че широко приложими са френският и туниски диалект на арабския.

Национална кухня

Тунизийската кухня е микс различни кулинарни влияния от Арабския свят, Близкия изток, Средиземноморието и Франция. Традиционните ястия обикновено се приготвят с телешко, козе и говеждо месо, а типични съставки са оризът, зеленчуците и бобовите продукти. Тунизийците обожават рибните и морски специалитети – в страната можете да се насладите на изобилие от морски деликатеси – от салата и супа до основно ястие. Сред любимите национални ястия е &bdquo,кускусът&rdquo,, сервиран с месо, риба или зеленчуци, &bdquo,таджин&rdquo, – вид омлет, който се поднася студен и &bdquo,брик&rdquo, – вкусни пържени банички, пълнени с риба тон, яйце, лук, каперси и магданоз.

Ако сте любители на сладкото, Тунис ще ви посрещне с традиционните за арабския свят сладки изкушения, като малки баклавички и фурми. От напитките традиоционен е зеленият чай с мента, който тунизийците поднасят с бадеми. Местните обичат да пият също турско кафе и ликьорът &bdquo,thibarine&rdquo,, който се приготвя от билки.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да посетят Тунис за период не е по-дълъг от 2 месеца не е необходимо да притежават виза. В случай, че желаят да посетят страната за по-дълъг период, следва да се обърнат към посолството в Белград, което представлява страната в България.

Контакти на Посолството на Република България в Тунис, Тунис:

TUNISIE, 1082 TUNIS
Ambassade de la Rеpublique de Bulgarie
5 Rue Ryhane, Cité, Mahrajè,ne, 1082 – TUNIS, B.P.6 TUNISIE
Тел. на посолството: (00216) 71-798-962, 71-800-980, 71-785-790
Факс: (00216) 71 791 667
E-mail: tunis@embassy.transat.bg

Контакти на Посолството на Тунис в Белград, Сърбия, което отговаря за България:

Ambassade de la Ré,publique Tunisienne
Chancellerie: Belgrade, 19, rue Vase Pelagica
té,l.: (0038 111) 369 1961, 369 0194
fax: (0038 111) 369 0642
E-mail: at.belgr@eunet.yu
Работно време: 08.15 – 15.00 ч.(понеделник – петък)
08.30 – 13.00 ч. (събота)

Кога да посетим Тунис
Пари и разходи за Тунис
Дестинации в Тунис


Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар