Камбоджа – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Huge carved face in ruins of temple in Cambodia

Кога да посетим Камбоджа
Пари и разходи за Камбоджа
Дестинации в Камбоджа

Камбоджа е земя, изпълнена с диви джунгли, древна култура и изобилие от красиви храмове. Дълго време тя бе белязана от вътрешните конфликтите в страната. През 1975 г. Червените кхмери окупират столицата Пном Пен и започват евакуирането на всички градове. Обзети от жестокост, те екзекутират милиони камбоджанци, а други загиват от кошмарните условия на живот. Три години по-късно Виетнам навлиза в страната и след две десетилетия на борба червените кхмери са прогонени.  След провелите се избори през 1998 се сформира ново коалиционно правителство, което възстанови политическата стабилност в страната.

Днес Камбоджа е отворила широко врати за своите туристи. Страната предлага уникалния микс от луксозни хотели и рсторанти, смесващи се с древните храмове и традиционни местни пазари. Повечето чуждестранни посетители посещават тази красива земя, нетърпеливи да се докоснат до Ангкор Ват – символът на древната й култураи едно от новите чудеса на планетата.

Floating House and Houseboat on the Tonle Sap lake, between Battambang and Siem reap. Cambodia.

Местоположение

Кралство Камбоджа се намира в Югоизточна Азия. Страната е разположена в югозападната част на полуостров Индокитай на площ от 181 035 кв.км. На изток границата я разделя с Виетнам, на запад с Тайланд, на север страната граничи с Лаос, а на юг с Тайландския залив .Голямата част територията на страната е заета от Камбоджанската равнина, а на запад са планините Краван с най-висока точка връх Орал – 1 810 м. Столицата на страната е Пном Пен.

Население

Камбоджа е населявана от приблизително 15 млн души. Страната има еднороден етнически състав – над 90% от населението е представено от кхмери, а най-големите малцинства са представени от ислямския народ чам, виетнамци и китайци.Официалният език в страната е кхмерски, който е част от австроазиатската езикова група. Основната религия, която проповядва местното население е теравадинския будизъм, който дълги години е бил подтиснат от червените кхмери.

Национална кухня

Кухнята в Камбоджа, известна още като кхмерска наподобява много на тази в Тайланд и други азиатски страни, с изключение на това, че не е толкова люта и пикантна. Традиционните местни ястия включват супи и пържени ястия, предимно ориз и зеленчуци. Типична подправка е пастата от ферментирала риба – „prahok”, която е отличителен аромат в много ястия. Честото използване на къри ни напомня за връзката между индийската и камбоджанската кухня. Кокосовото мляко е една от най- предпочитаните съставки в повечето местните десерти.

Grand Palace, Pnom Penh, Cambodia.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да посетят Камбоджа трябва да влязат в страната с издадена виза. Визата струва 20 щатски долара и се издава на място на летището.

Контакти на Посолството на Камбоджа в България
1784 София,  ж.к. Младост 1
ул. Андрей Сахаров
тел.: +359 2 757135

Контакти на Посолството на Република България в Камбоджа
Embassy of the Republic of Bulgaria
Blvd. „Norodom“ 227
Phnom Pehn
Kingdom of Cambodia
Tel (00855) 23-217-504, 15-915-825
Fax:(00855) 23-212-792
e-mail: embabulg@forum.org.kh

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар